19 Μαρτίου 2017

Ασύλληπτα τα ποσά από αέριο και πετρέλαιο σε βάθος 30 ετών

Μετά το τεράστιο ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι δημοσιεύσεις του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας και από τη στιγμή που δείχνει να διαμορφώνεται στη χώρα συναίνεση, επιτέλους, ότι υδρογονάνθρακες υπάρχουν, ενώ στο παρελθόν όσοι τολμούσαν να το θέσουν συνήθως λοιδορούνταν, σκεφτήκαμε να ζητήσουμε από τον καθηγητή μια αναλυτική εκτίμηση – το τονίζουμε – του υπάρχοντος πλούτου με βάση τα τελευταία στοιχεία και των ωφελημάτων που μπορεί να προσδοκά το ελληνικό Δημόσιο από την αξιοποίησή του.


Τα στοιχεία που λάβαμε στα χέρια μας κόβουν την ανάσα, «too good to be true» που λέει και ο αγγλοσαξονικός κόσμος, εκεί όπου έχει ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του ο Αντώνης Φώσκολος, αναλώνοντας τις επιστημονικές του δυνάμεις, στο να κάνει αυτό που αγαπούσε και σπούδασε: Να μελετά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και άλλα παρεμφερή.


Γνωστή ελληνική ταινία έχει μείνει στην ιστορία λόγω της γνωστής ατάκας… «είναι πολλά τα λεφτά…» και κάτι τέτοιο δείχνει να ισχύει και στην περίπτωσή μας. Το να πέφτουν μερικά δισεκατομμύρια έξω τα νούμερα δεν λέει τίποτα, αφενός διότι πρόκειται για εκτιμήσεις και αφετέρου διότι τα ποσά είναι μυθώδη.


Αυτό που οφείλουμε να σεβαστούμε, είναι το θάρρος ενός ανθρώπου να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του αυτές, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του. Επειδή όμως τελευταία πολλοί φαίνεται να είδαν… «το φως το αληθινό», όλα δείχνουν ότι υπάρχει «μεγάλο παιχνίδι» που θα παιχθεί με επίκεντρο την ευρύτερη γειτονιά της χώρας μας.


Δύο είναι οι κρίσιμες παρατηρήσεις: Η πρώτη αφορά στην άμυνα της χώρας και την ανάγκη να έχουμε τα μέσα να προστατεύσουμε αυτό τον πλούτο, καθότι ο γνωστός και μη εξαιρετέος κακός γείτονας δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του να αρπάξει με τον γνωστό τρόπο, όπως έκανε πάντα στην Ιστορία του.


Γι’ αυτό φαίνεται ότι έχει βγάλει όλα τα θέματα στο τραπέζι και φωνασκεί απειλώντας τους πάντες και τα πάντα. Τώρα θα φανεί και η τρομακτική αφέλεια που επικρατούσε στην Ελλάδα και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας.


Αποσπασματικές αγορές, ιδιοτελή συμφέροντα, κυκλώματα, μίζες… ας έκαναν τουλάχιστον σωστά τη δουλειά, καθώς η απόδοση της επένδυσης που έγινε από το υστέρημα του ελληνικού λαού, είναι σαφώς κατώτερη των περιστάσεων και η χώρα βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδική διολίσθηση, για τον λόγο που εξηγεί η δεύτερη κρίσιμη παρατήρηση…


Στον πολιτικό κόσμο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δείχνει να δημιουργείται μια συναίνεση ότι σε μια τόσο μεγάλη μπίζνα, δεν μπορεί ο ένας να αποκλείσει τον άλλον και μυρίζονται πολύ «φαγητό». Ξαφνικά, παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι, ανακαλύπτουν τις αρετές της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης.


Αντί να ξεσηκωθεί το σύμπαν, όταν αναπτυξιακή πολιτική και μάλιστα με δανεικά, ονομάζεται η πρόθεση πρόσληψης πολύ μεγάλου αριθμού νέων δημοσίων υπαλλήλων, δεν ιδρώνει το αυτί ουδενός. Δηλαδή, με απλά λόγια, οι πολιτικοί μας ταγοί, δε σκοπεύουν να αφήσου το φέουδο, ή μάλλον το κάστρο που φυλακίζουν κρατώντας όμηρο την κοινωνία για να την ελέγχουν ως κομματικό στρατό, το Δημόσιο.


Έχοντας πληροφορηθεί τα καθέκαστα, έχουν ακροβολιστεί και περιμένουν να κατασπαράξουν τον πλούτοι, όχι να τον επενδύσουν παραγωγικά, αλλά να μοιράζουν μισθούς στους ψηφοφόρους τους, να ζωντανέψουν πάλι τα γραφεία πολιτικών και πολιτικάντηδων, να ταΐζεται ο κοσμάκης και το πολιτικό κηφηναριό να ευημερεί.


Να στελεχώνει το Δημόσιο, να βγάλει μια νέα φουρνιά κομματικών κοπρόσκυλων, όχι νεαρών επιστημόνων που θα δουλέψουν για να πάει η πατρίδα τους μπροστά. Βαδίζουμε ολοταχώς για το 1980 πάλι και μάλλον δεν το έχουμε καταλάβει. Μετά την παρέλευση 30 ετών, ποιος χει ποιος πεθαίνει… εδώ ο Ζουράρις το διατυμπανίζει για τρία χρόνια, θα… «κωλώσουν» στα 30;


Κι ας τους περιμένει ο κάθε Σόιμπλε και ο κάθε Ερντογάν στη γωνία… συγνώμη κύριοι και κυρίες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι συνταγή εθνικής καταστροφής. Διότι ειδικά σε σας λειτουργεί ο κλασικός μηχανισμός απώθησης της αλήθειας, του δυσάρεστου και κρατάμε μόνο όσα μας βολεύουν.


Οπότε «ξεχνούν», ότι τέτοιος πλούτος μπορεί να αποδειχθεί ευλογία (για τους οργανωμένους και με συναίσθηση), μπορεί όμως και κατάρα. Κι αφού τα είπαμε όλα αυτά, για να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα, ας πάμε να δούμε τις συγκλονιστικές εκτιμήσεις του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου:


Φόρος εισοδήματος των άμεσα και έμμεσα απασχολούμενων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων


Στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου και για μια ημερήσια παραγωγή των 1.600.000 βαρελιών ημερησίως για 30 χρόνια θα απασχοληθούν 80.000 άτομα στον πρωτογενή τομέα και 240.000 άτομα σε δορυφορικούς τομείς κατ’ αναλογία με το τι συμβαίνει στην ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και την ENERGEAN στην Καβάλα όπου για κάθε εργαζόμενο άμεσα στην παραγωγή δημιουργούνται 3,2 θέσεις δορυφορικά (για κάθε παραγωγή 20 βαρελιών πετρελαίου απαιτείται 1 τεχνικός ή επιστήμων και δημιουργούνται σε δορυφορικές υπηρεσίες θέσεις για 3.2 άτομα). Σύνολο θέσεων 320.000 θέσεις εργασίας για 30 χρόνια


Στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και για μια ετήσια παραγωγή 250 δις Μ3 (8.83 τρις κυβ. πόδια/ετησίως η 24.19 δις κυβ. πόδια/ημερησίως) θα απασχοληθούν για 30 χρόνια 160.000 άτομα στον πρωτογενή τομέα και 480.000 στον δευτερογενή τομέα, σύνολο 640.000 θέσεις εργασίας για 30 χρόνια.


Γενικό σύνολο των ατόμων που θα ευεργετηθούν από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για 30 χρόνια 960.000 άτομα. Αν θεωρήσουμε ότι αυτά τα άτομα αμείβονται με 50.000 ευρώ (μην κάνει εντύπωση το νούμερο) τον χρόνο και ότι θα φορολογηθούν με ένα συντελεστή του 25% τότε τα ετήσια έσοδα του δημοσίου θα ανέλθουν: 960.000 άτομα x 50.000 ευρώ/έτος = 48 δις ευρώ και 48 δις ευρώ x 25% = 12 δις ευρώ/έτος, ενώ τέλος, 12 δις ευρώ/έτος x 30 χρόνια εργασίας = 360 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.


ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ 753 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 360 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΟΛΟ 1,113 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΕΣΟΔΑ, Ή 37,3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ/ΕΤΟΣ x 30 ΧΡΟΝΙΑ.


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ, ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ


Α. ΜΕΣΑ ΣΕ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ 320 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Β. ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1.000.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ


Γ. ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, 793 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


>ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
>ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
>ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
>ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ


ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΡΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Π.Χ. EXXON-MOBIL, TOTAL, ENI ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.


ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΟΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.


Πώς όμως προκύπτουν τα νούμερα που δόθηκαν παραπάνω; Όποιος επιθυμεί ας έρθει να τα διαψεύσει. Εξάλλου, κάποιοι τα έλεγαν επί δεκαετίες και λοιδορήθηκαν ακόμα και από ορισμένους που σήμερα πλασάρονται καταλλήλως για να επωφεληθούν.


ΑΙΓΑΙΟ, ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 3 ΔΙΣ. ΒΑΡΕΛΙΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 20 ΤΡΙΣ. ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΔΙΑ (ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ)


ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, 0,3 ΔΙΣ. ΒΑΡΕΛΙΑ


ΙΟΝΙΟ, ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6 ΔΙΣ. ΒΑΡΕΛΙΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 30 ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΔΙΑ


ΚΡΗΤΗ


α. ΛΕΚΑΝΗ ΗΡΟΔΟΤΟΥ, ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 5 ΔΙΣ. ΒΑΡΕΛΙΑ


β. ΝΟΤΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 2 ΔΙΣ. ΒΑΡΕΛΙΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 280 ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΔΙΑ


ΣΥΝΟΛΟ: 16,3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ 330 ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΔΙΑ ΑΕΡΙΟ


1. ΑΞΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ $60/ΒΑΡΕΛΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΑ $8/1000 ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΔΙΑ


16,3 ΔΙΣ. ΒΑΡΕΛΙΑ x $ 60/ΒΑΡΕΛΙ = $ 978 ΔΙΣ


330 ΤΡΙΣ ΚΥΒ, ΠΟΔΙΑ x $ 8/1000 ΚΥΒ. ΠΟΔΙΑ $ 2640 ΔΙΣ


ΣΥΝΟΛΟ ΑΞΙΑΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ $ 3618 ΔΙΣ


2. ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ


ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ $ 3618 ΔΙΣ x 20%: $ 723 ΔΙΣ
ΕΣΟΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ 3618 ΔΙΣ x 5%: $ 181 ΔΙΣ


ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ: $ 904 ΔΙΣ


Ή $ 904 ΔΙΣ / $ 1.2/1 ΕΥΡ = 753 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ


http://www.freepen.gr/2017/03/30.htmlΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι Είναι Το Ισλάμ Και Τι Θέλει Από Την Ευρώπη

Ιωάννης Μιχαλέτος.... Αίσθηση έχει προκαλέσει στο ευρύ κοινό, μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η διάλεξη του αναλυτή – συντονιστή ...