ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…
Εγκεφαλικό έπαθε ο Τραμπ όταν διάβασε την ανάλυση του Ασόκα Μόντι (αριστερά στη photo) στο Βloomberg για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και την αποτυχημένη παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας. Φώναξε έξαλλος τον Ρέινς Πρίμπους και τον διέταξε να ενημερώσει την Κριστιν Λαγκάρντ ότι επιθυμία του Προέδρου είναι να απεμπλακεί το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα αφού πρώτα πάρει πίσω τα λεφτά του-καμμιά 30αριά δις ευρώ!!!
Aρα το πιο πιθανό είναι η Εκθεση του Ταμείου να είναι απαγορευτική για την συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα γεγονός που θα αναγκάσει τον Σόιμπλε να βάλει στο τραπέζι το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Ο Τσίπρας επειδή περιμένει αυτή τη εξέλιξη κρατάει κλειδωμένα τα 5 δις πλεόνασμα για να μπορέσει να αντέξει στην πίεση των επόμενων μηνών. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του ευρώ πριν αποφασίσει να το εγκαταλείψει! Tην ίδια στιγμή τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το ισχυρό ενδεχόμενο να χάσει η Μέρκελ από τον Σουλτς!
Ως καταστροφή χαρακτηρίζει ο αρθογράφος του Bloomberg Ασόκα Μόντι την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα προτείνοντας στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα «να συμφωνήσουν να διαγράψουν τα χρέη της Ελλάδας στο ταμείο και να αποχωρήσουν».
Το ΔΝΤ εξαρχής δεν έπρεπε καν να ασχοληθεί με την Ελλάδα, τονίζει ο Μόντι και συνεχίζει: Τον Μάρτη του 2010, με την ανησυχία πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της οι αγορές είχαν ταραχθεί, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν το ΔΝΤ να μείνει μακριά. Οι Ευρωπαίοι πίστευαν πως η οικονομική βοήθεια του Ταμείου σε ένα από τα δικά τους μέλη, θα σηματοδοτούσε αδυναμία για τη νομισματική ένωση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – με μια φράση που έμεινε στην ιστορία – το έθεσε ως εξής: «Αν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα απευθύνονταν στο ΔΝΤ».
Παρόλα αυτά, σημειώνει, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αποφάσισε πως η παρουσία του ΔΝΤ ήταν το σήμα που χρειαζόταν ώστε να πειστούν οι Γερμανοί πολίτες πως η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης και ότι θα επιβληθεί αυστηρή πειθαρχία στο πώς θα χρησιμοποιηθεί η εν λόγω χρηματοδότηση. Οι πολιτικές προτεραιότητες της Μέρκελ συνέπιπταν εκείνη την εποχή με τα συμφέροντα του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ήθελε απελπισμένα να βγάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την αφάνεια. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το ΔΝΤ μετατράπηκε σε όργανο της Ευρώπης –κυρίως της Γερμανίας- στην Ελλάδα.
Τότε, τονίζει ο Μόντι, ήρθε το κομβικό λάθος: Στη διοίκηση του ΔΝΤ, παρά την αντίδραση αρκετών εκτελεστικών διευθυντών, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πίεσαν για ένα πρόγραμμα διάσωσης, ενάντια στους κανόνες του Ταμείου, που δεν επέβαλε ζημιές στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. Η απόφαση στηρίχθηκε στον ψευδή ισχυρισμό πως «η αναδιάρθρωση» του ιδιωτικού χρέους θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.
Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό για να αποπληρώσει τους υφιστάμενους πιστωτές της. Το ελληνικό χρέος παρέμεινε έτσι απαράλλαχτο και βαρύ, ενώ οι πιο ευάλωτοι Έλληνες αναγκάστηκαν να δεχθούν εξοντωτική λιτότητα ώστε να αποπληρωθούν οι νέοι δανειστές. Η οικονομία γρήγορα και προβλέψιμα περιήλθε σε δίνη.
Ακόμη και όταν το ΔΝΤ αναγνώρισε το λάθος του, δεν άλλαξε κατεύθυνση. Μια εσωτερική «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε αργότερα, αναγνώριζε πως το πρόγραμμα ήταν γεμάτο «σημαντικές αποτυχίες», μεταξύ των οποίων και η απουσία αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους, αλλά και η παρατεταμένη λιτότητα.
Όμως, επισημαίνει ο Ασόκα Μόντι, το ΔΝΤ ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη. Αντίθετα, απαιτούσε ακόμα περισσότερη λιτότητα το 2014. Τον Δεκέμβρη, ο λαός εξεγέρθηκε και έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, κάτι που έκανε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ πιο επίμονες. Σε αυτό το σημείο, οι αποδείξεις πως η στρατηγική αυτή έσπρωχνε την Ελλάδα σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση ήταν υπερβολικά πολλές. Ήταν σαν να απαιτούσαμε από έναν τραυματία να τρέξει γύρω από το τετράγωνο πριν του προσφέρουμε φροντίδα. Ως συνήθως όμως, η αναπόδραστη ταλαιπωρία χρεώθηκε στην απροθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί.
Ο Ασ. Μόντι κάνει λόγο για παραλογισμό, ο οποίος, όπως αναφέρει, έφτασε στο απόγειό του, στα μέσα του 2015 όταν το ΔΝΤ εξέδωσε μια έκθεση που ανέφερε ότι με τις τελευταίες προτάσεις λιτότητας της Ευρώπης, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Εκείνη την εποχή, η έρευνα του ΔΝΤ έδειχνε πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν η διαγραφή του χρέους και η εγκατάλειψη κάθε δημοσιονομικού μέτρου λιτότητας. Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα κάποια ελευθερία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και ίσως να προσελκύσει και κάποιες επενδύσεις. Από τη στιγμή που θα ξεκινούσε αυτή η διαδικασία, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ελεύθερη από τους πιστωτές της και να βασίζεται και πάλι σε ιδιώτες επενδυτές, με την σημείωση πως ήταν απόλυτα υπεύθυνοι για τα ρίσκα που έπαιρναν.
Από τότε το ΔΝΤ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς επανειλημμένα καλεί τους Ευρωπαίους να διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους. Οι Γερμανοί, παρόλα αυτά, αρνούνται οποιαδήποτε σοβαρή διαγραφή. Αντίθετα ακολουθούν μια στρατηγική ελάφρυνσης σε δόσεις, καθώς πιστεύουν πως οι Γερμανοί πολίτες δεν θα μπορέσουν να υπολογίσουν το μέγεθος της πραγματικής ελάφρυνσης. Και έτσι η λιτότητα συνεχίζεται, καταπιέζοντας την ανάπτυξη και προκαλώντας επιβάρυνση του ελληνικού χρέους – υπολογισμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ, που εντάσσεται στις προετοιμασίες για τη συνάντηση της Δευτέρας, λέει πως τα επίπεδα του ελληνικού δημοσίου χρέους θα μπορούσαν και πάλι να γνωρίσουν «εκρηκτική άνοδο».
Αυτή η στρατηγική είναι εντελώς ανόητη. Οι Έλληνες έχουν βιώσει αχρείαστο πόνο. Όσοι μπορούν να φύγουν, φεύγουν, δίνοντας την εικόνα μιας χώρας γερασμένης και έρημης. Κάθε μέρα που περνά, κάνει τις πιθανότητες των δανειστών να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και λιγότερες. Οι επενδυτές ανεβάζουν και πάλι τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς φοβούνται –και σωστά- ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα αδιέξοδο.
Η αγωνία δεν θα τελειώσει εκτός αν το ΔΝΤ βάλει το θέμα στο τραπέζι. Το ΔΝΤ και οι βασικοί του μέτοχοι – Ευρωπαίοι και Αμερικανοί – έκαναν το αρχικό λάθος και το διαιωνίζουν. Ένα σκέτο «mea culpa» δεν είναι αρκετό: Αν θέλουν να αποδειχθούν πραγματικά υπεύθυνοι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ απαιτείται να αποδεχθούν πραγματικές απώλειες. Αυτό σημαίνει να διαγράψουν το χρέος της χώρας στο Ταμείο και να αφήσουν Έλληνες και Ευρωπαίους να βρουν τη δική τους λύση σε αυτό το χάλι. Αν το ΔΝΤ παραμείνει εμπλεκόμενο, θα καταφέρει μόνο καταστρέψει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του».
Nα διώξουμε με τις κλωτσιές-αλλά φιλικά πάντα-τους Ελληνες από το ευρώ προτείνει ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν Φον Στέτεν επικεφαλής της επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων.
Σε συνέντευξή του αναφέρει πως, η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και γιαυτό “πρέπει να την συνοδεύσουν φιλικά προς την έξοδο”.
Μιλώντας συγκεκριμένα στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinischen Post», αναφέρει ότι, παρά τις φετινές εθνικές εκλογές στη Γερμανία «δεν πρέπει να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά πρέπει ανοικτά και ειλικρινά να θέσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα προς την έξοδο (από την Ευρωζώνη) με έναν τρόπο φιλικό».
Ο Κρίστιαν φον Στέτεν ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να καταβάλει το χρέος της ούτε και τους συμφωνηθέντες στην αρχή τόκους. Γι αυτό και η έξοδος από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση».
Το 50% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε Μ. Σουλτς και μόλις το 34% Α. Μέρκελ δείχνει δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD-σύμφωνα με την DW [tagesschau.de, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος].
Στη Γερμανία πνέει αέρας αλλαγής, όμως μια νίκη του SPD στις εκλογές θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.
H υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία εκτοξεύει τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις δημοσκοπήσεις. Το πολιτικό βαρόμετρο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου το SPD καταγράφει άλμα οκτώ μονάδων σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, φτάνοντας το 28%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που λαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περιόδο. Την ίδια στιγμή απώλειες καταγράφουν οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), οι οποίοι σε σχέση με τον περασμένο μήνα πέφτουν κατά τρεις μονάδες στο 34%.
Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει ωστόσο από την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Infratest Dimap είναι ότι αν ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας από το λαό, τότε το 50% των γερμανών ψηφοφόρων θα ψήφιζαν τον Μάρτιν Σουλτς και μόλις το 34% την Άγκελα Μέρκελ. Παρόμοιες τάσεις καταγράφει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού προγράμματος RTL. Στην πρόθεση ψήφου οι Σοσιαλδημοκράτες φθάνουν το 27%, μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ότι τον Ιανουάριο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς πνέει ένας αέρας αλλαγής στη Γερμανία. Έτσι το 50% των ερωτηθέντων επιθυμεί μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, ενώ μόλις το 39% εκφράζεται υπέρ μιας κυβέρνησης υπό χριστιανοδημοκρατική ηγεσία. Το εάν θα καταφέρει το SPD να αξιοποιήσει το θετικό αυτό κλίμα υπέρ του θα εξαρτηθεί πάντως εντέλει και από το προεκλογικό πρόγραμμά του και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει για την επίλυση των προβλημάτων. Το 68% των ψηφοφόρων θεωρεί σημαντικές τις λύσεις που θα προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ μόλις το 17% αποδίδει εξέχουσα σημασία στον υποψήφιο το κόμματος.
Ισόπαλοι Σουλτς και Μέρκελ στη μάχη της δημοτικότητας
Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επόμενος -εκτός μεγάλου απροόπτου- Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν Μάρτιν Σουλτς και η καγκελάριος Μέρκελ.
Αντιδρώντας στις νέες δημοσκοπήσεις ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ έστειλε μέσω της εφημερίδας Tagesspiegel μήνυμα συσπείρωσης στα μέλη και τους υποστηρικτές του συντηρητικού κόμματος: «Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Έχουμε συγκεκριμένο στόχο και πρέπει να πολεμήσουμε ενωμένοι». Ο κ. Τάουμπερ πρόσθεσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο ένας νέος υποψήφιος να προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ψηφοφόρων: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τίποτα για το προεκλογικό του πρόγραμμα, μιας και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αντιπαράθεση επιχειρημάτων». Σύμφωνα με τον γγ. των Χριστιανοδημοκρατών, τα ποσοστά δημοσκοπήσεων του SPD βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο, όπως στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου του 2009 και του 2013. Σε αντίθεση με το 2013 όμως, δεν διαφαίνεται πλειοψηφία για μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς (Die Linke) και Πρασίνων (Grüne), μιας και Αριστερά και Πράσινοι λαμβάνουν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μόλις από 8%. Την ίδια ώρα το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει κατά τρεις μονάδες στο 12% ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) φθάνουν πλέον στο 6%.
«ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ»
https://hellasforce.com/2017/02/04/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopashttp://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια