Η εξέλιξη της κατάστασης στην Συρία, όπως όλοι αντιλαμβάνονται αποτελεί μια διελκυστίνδα συμφερόντων, όπου πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο παίζει η παρουσία της Ρωσίας. Μιας Ρωσίας που επιθυμεί από αυτή την κρίση να δει τα συμφέροντα της να προστατεύονται κάτω από την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.
Όμως με τον ίδιο τρόπο, σε ένα μεγάλο βαθμό θα λέγαμε, προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και στα Βαλκάνια, όπου φαίνεται να έχει χάσει σημαντικό έδαφος, τόσο με την είσοδο του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, όσο και με την προοπτική της Σερβίας προς την ΕΕ, παρά τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν με το Κόσοβο. Προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος έχει επιλέξει απότι φαίνεται, έναν από τους λιγοστούς συνεργάτες της στα Βαλκάνια, τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Μίρολαντ Ντόντικ. Αυτός μπορεί να αποτελέσει τον «Δούρειο ίππο» της Ρωσίας κατά της Δύσης. Μπορεί να αποτελέσει τον «Άσαντ των Βαλκανίων», που θα κάνει την μεγάλη ανατροπή. Εξάλλου η επίσκεψη Ντόντικ και η συνάντηση του με τον Πούτιν, απότι φαίνεται έδωσε την πολιτική κατεύθυνση που ήδη άρχισε να ξεδιπλώνεται.
Έτσι, σύμφωνα με τον Ρωσικό τύπο ο Ντόντικ σε μια συνέντευξη του ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις σκέψεις του σε ότι αφορά τα μελλοντικά Βαλκάνια. Δήλωσε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι, «οι Σέρβοι της Βοσνίας θα ήταν καλύτερο να ενωθούν με την Σερβία, όπως και οι σερβικές περιοχές του Κοσόβου και στην συνέχεια να συγχωνευθεί και το Μαυροβούνιο». Δηλαδή με λίγα λόγια μια νέα αναθεωρητική προοπτική, που θα δημιουργεί μια μεγάλη Ρωσόφιλη Σερβία, σε αντιστάθμισμα ενός μεγάλου ΝΑΤΟ, που δρομολογείται μέσω ένταξης όλων των Βαλκανικών χωρών στην Ατλαντική συμμαχία, αλλά και διευκολύνεται περισσότερο με την δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας …
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέτοιες δηλώσεις είχε κάνει ο Ντόντικ και στο παρελθόν, όμως τώρα για πρώτη φορά εμφανίζεται η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας τόσο ανοικτά.
Θεωρείται μάλιστα ότι οι δηλώσεις αυτές εσκεμμένα έγιναν κατά την διάρκεια εορτασμών της Ημέρας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Μιας επετείου που η κυβερνητική επιτροπή της Βοσνίας έχει καταγγείλει ως παράνομη καθόσον υπονομεύει την ενότητα της «χώρας». Μάλιστα εκφράζεται και ο φόβος ότι, ο Ντόντικ πλέον με τις νέες δηλώσεις του έκανε το βήμα παραπέρα, για την διάσπαση της Βοσνίας.
Φυσικά μια τέτοια προοπτική, σύμφωνα με τον τύπο της Βοσνίας, θα προκαλέσει αναπόφευκτη κλιμάκωση τόσο στο εσωτερικό της, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία θα έχει κατορθώσει να θέσει τον Ντόντικ, απέναντι στα συμφέροντα της Δύσης.
Θεωρούμε ότι δεν θα μπορούσαμε να εξαιρέσουμε την πρόσφατη και σε εξέλιξη κρίση στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, όπου εφαρμόζεται μια «πολιτική των τραίνων», από την γενικότερη αυτή προσπάθεια της Ρωσίας, να αποσταθεροποιήσει τα πράγματα. Η συνέχεια φαίνεται να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγηΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopashttp://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια