ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Στο χθεσινό μας άρθρο, με την παράθεση των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ),
διαπιστώθηκε ότι τον Ιανουάριο του 2017, ο απόλυτος αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.090.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ ανέργων από έτους υπολογισμού της εγγεγραμμένης ανεργίας ανά μήνα από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, για λόγους αμεροληψίας και αξιοπιστίας της ανάλυσής μας θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι, με βάση τα στοιχεία της «τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού» που διεξάγεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), μετά το 2013 παρατηρείται η πτωτική τάση της ανεργίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2013-2016 το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας από 27,5% μειώθηκε σε 23,4%, που σημαίνει ότι την περίοδο αυτή ο συνολικός αριθμός των ανέργων από 1.330.350 ελαττώθηκε σε 1.127.450 άτομα.
Αν και το δίμηνο Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017 τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καταδεικνύουν την άνοδο της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα και παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ θεωρεί ότι η ανεργία ακολουθεί πτωτική τάση, αδιαμφισβήτητο είναι ότι τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα έχουν σπάσει τα κοντέρ. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης (19 χώρες) ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28 χώρες). Με κριτήριο τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το 2016 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανήλθε σε 23,4%, στη Νότια Αφρική σε 26,3%, στο Σουδάν σε 20,6%, στην Ισπανία σε 19,4%, στη Σερβία σε 18,6%, στη Βενεζουέλα σε 18,1%, στην Αρμενία σε 17,9%, στην Κροατία σε 16,4%, κ.λπ. Το ποσοστό ανεργίας στην Αργεντινή εκτιμάται το 2016 σε 9,2%. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα στοιχεία του 2013, η Ελλάδα με ποσοστό 27,5% κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανεργίας σε σύγκριση με την οποιαδήποτε προηγμένη ή αναπτυσσόμενη χώρα της υφηλίου. Παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 27,5%, που η Ελλάδα κατέχει σε περίοδο ειρήνης. Στους υπολογισμούς μας δεν έχουμε συμπεριλάβει χώρες σαν τις Αρμενία, Τυνησία, Μαυριτανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες στο παρελθόν σε περιόδους εμφυλίου πολέμου ή εμπόλεμων συρράξεων είχαν καταγράψει ποσοστά ανεργίας άνω του 30%.
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι την μνημονιακή περίοδο 2010-2016, μετανάστευσαν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες σχεδόν 550.000 ελληνόπουλα, αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Σαφές είναι ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας θα υπερέβαινε κατά πολύ το 30%, αν δεν υπήρχε το έντονο μεταναστευτικό ρεύμα σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Καναδάς, κ.λπ. Ενώ μετά το 2008 τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ και ανεξάρτητα του γεγονότος αν στους υπολογισμούς μας ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ή της ΕΛΣΤΑΤ, δυστυχώς τυχοδιώκτες και καιροσκόποι Έλληνες πολιτικοί, συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα πει τα “εξυπνότερα ψέματα” στους πολίτες για άγρα ψήφων. Για όλα φταίνε ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, το ΔΝΤ, κ.ά., εκτός από τους ίδιους, που τα κόμματά τους είχαν και έχουν τα ηνία της κυβερνητικής εξουσίας και την περίοδο 2008-2016 εκτόξευσαν το ποσοστό ανεργίας από 7,8% σε 23,4%. Στα τηλεοπτικά πάνελ δήθεν τσακώνονται και λογομαχούν, υποκρινόμενοι ότι θα λύσουν τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας. Το γυαλί της τηλεόρασης όμως εκπέμπει την υποκρισία, την ασχετοσύνη και τον αριβισμό τους. Ψεύτες και άχρηστοι πολιτικοί κατάντησαν την υπερήφανη Ελλάδα επαίτη και σφουγγοκωλάριο των ΗΠΑ και της Γερμανίας.Αναδημοσίευση από:
kontranews.grΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopashttp://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια