Τρέμει ο νεοναζί Σόιμπλε! Κρίση στην Ελλάδα θα προκαλούσε τρομερή ζημιά στη Γερμανία και την Ευρώπη





ΤΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΝΕΟΝΑΖΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

Το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική προεκλογική περίοδο. Τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, κυρίως επειδή είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Και όμως, η γερμανική Βουλή είχε συναινέσει πριν από δύο χρόνια στο τρίτο αυτό πρόγραμμα, επειδή η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι ένας ανεξάρτητος τρίτος, το ΔΝΤ, θα επέβλεπε την εφαρμογή του προγράμματος.

«Στην ουσία είναι αυτή η υπόσχεση που εξελίσσεται τώρα σε εκρηκτικό μηχανισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας. Αποδείχθηκε βεβιασμένη, επειδή το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Από την άλλη, η Ελλάδα θα χρειαστεί προφανώς στις αρχές του καλοκαιριού μια νέα χρηματοδοτική ένεση. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβάσουν τα χρήματα χωρίς πρόβλημα, η γερμανική βουλή όμως μπορεί να συναινέσει μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Αν όχι, τότε διαφαίνεται μέσα στην πιο θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία μια επικίνδυνη κατάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιρρίψει στο Βερολίνο ότι βυθίζει τη χώρα στο οικονομικό χάος. Στη Γερμανία πάλι, τα ακραιφνώς δεξιά και αριστερά κόμματα δεν θα έχαναν την ευκαιρία για να κατακεραυνώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Μια τέτοια κρίση» υποστηρίζει η SZ «θα προκαλούσε τρομερή ζημιά στη Γερμανία και την Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να την εμποδίσει, αν αποδείξει έμπρακτα την πίστη της στην Ευρώπη επί του παραδείγματος της Ελλάδας. Υπάρχει εναλλακτική για το ΔΝΤ, είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης και έκτοτε έχει συλλέξει σχετικές εμπειρίες. Είναι και αυτός, όπως και το ΔΝΤ, διακρατικός και πολιτικά ανεξάρτητος. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να υποκαταστήσει, ως ελεγκτικός μηχανισμός, το ΔΝΤ στην Ελλάδα». Deutsche Welle

Ζυμώσεις

Μια εβδομάδα πριν το Eurogroup, οι ζυμώσεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι έντονες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ μέσα στον Φεβρουάριο, το ελληνικό ζήτημα θα μπει στο «ψυγείο» για αρκετούς μήνες. Κι αυτό γιατί εάν το ΔΝΤ παραμείνει ως έχει, δηλαδή ως τεχνικό σύμβουλος, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν ένα νέο πρόγραμμα από τον ΕΜΣ, που σημαίνει νέες διαπραγματεύσεις, αποφάσεις υπουργών Οικονομικών σε επίπεδο Εurogroup και έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από από εθνικά κοινοβούλια μεταξύ των οποίων είναι Ολλανδία και Γερμανία που βρίσκονται σε εκλογική τροχιά.

Ωστόσο, πηγές της Ευρωζώνης, διαμήνυαν χθες ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν. Για την ώρα γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ένας κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, της Γερμανίας και του ΔΝΤ, προκειμένου να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα άμεσα και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Χρειάζεται πολιτική απόφαση», τόνισε με νόημα πηγή των Βρυξελλών. «Τον Μάρτιο πραγματοποιούνται οι ολλανδικές εκλογές και οι εξελίξεις μπορεί να δυσκολέψουν τις διαδικασίες. Η Ολλανδία αναμένεται να βρεθεί σε πολιτική αβεβαιότητα για δημιουργία κυβέρνησης περίπου τρεις μήνες και η ολλανδική Βουλή επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μετά ακολουθούν και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και η κατάσταση γίνεται περίπλοκη», σημείωσε πηγή από τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρουσίαζε το Plan B του Βερολίνου για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι μολονότι ο Β. Σόιμπλε διατείνεται ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Ταμείο θα εγκαταλείψει τελικώς το ελληνικό πρόγραμμα.

Κινήσεις τακτικής

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναλυτές στο Βερολίνο δεν αποκλείουν να πρόκειται απλώς για κινήσεις τακτικής του Γερμανού υπουργού. Αφενός για να διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι χωρίς το ΔΝΤ τα μέτρα θα είναι πολύ πιο αυστηρά και αφετέρου για να ασκήσει πιέσεις στο ίδιο το Ταμείο, προκειμένου να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του. «Όπως και να έχουν τα πράγματα για τη γερμανική κυβέρνηση η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη», παρατηρεί η Handelsblatt. «Λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές αιωρείται η απειλή ψηφοφορίας στην Bundestag για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά την οποία η χριστιανική ένωση μπορεί να εξέλθει μόνον ηττημένη: είτε να ψηφίσει παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιστάσεις υπέρ νέας βοήθειας και να δώσει αέρα στα πανιά του AfD (σ.σ.: το ακροδεξιό κόμμα). Είτε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να διαγράψει και τα χρήματα που της έχει ήδη δώσει», σημειώνει.

https://hellasforce.com/2017/01/20/%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CF%83%CF%8C%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια