ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ! ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΦΩΣ!




ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

Το μεγαλύτερο, ίσως, εκπαιδευτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών είναι η έκδοση χιλιάδων παράνομων και παράτυπων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Βοιωτία, στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με την ανοχή και τη συνέργεια στελεχών των τότε μεγάλων κομμάτων στην περιοχή και με την ένοχη σιωπή της τοπικής κοινωνίας, από το 1999 έως το 2007 χιλιάδες σπουδαστές κατέκτησαν «μαϊμού» απολυτήρια λυκείου. Πρόκειται για ανθρώπους που επί της ουσίας φοιτούσαν εικονικά. Το κύκλωμα των εκδοτών των παράνομων τίτλων έπαιρνε 5.000-15.000 ευρώ το κεφάλι.

Το 2005 η ΟΙΕΛΕ είχε φέρει στο φως σοβαρότατες καταγγελίες για την έκδοση πλαστών τίτλων σπουδών που εξέδωσαν τα ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας Τομή και Σχολές Ευρώπη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, με αδιαφανείς διαδικασίες περισσότεροι από 2.000 σπουδαστές έλαβαν δεύτερο πτυχίο με «άριστα», δεδομένου ότι όλοι ήταν απόφοιτοι δημόσιων, κυρίως, τεχνικών λυκείων με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Οι παράνομοι αυτοί τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες απόφοιτους να καταδολιεύσουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση, που αποφοίτησαν με τον ιδρώτα τους. Στη μηχανή παραγωγής των παράνομων αυτών τίτλων ενεπλάκησαν κορυφαίοι τοπικοί παράγοντες πολιτικών κομμάτων και της διοίκησης της εκπαίδευσης. Ανάμεσα στους 2.000 και πλέον πλαστούς τίτλους σπουδών περιλαμβάνονται, όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από ΕΔΕ:

• Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές οι οποίοι κατείχαν πολλαπλά μαθητικά μητρώα, ευνοούμενοι με τον τρόπο αυτό σκανδαλωδώς.

• Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές που είχαν υπερβεί κατά πολύ το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών που ορίζει ο νόμος.

• Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές με παράνομη εγγραφή.

• Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές οι οποίοι δεν είχαν καν φοιτήσει.

• Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές οι οποίοι παρανόμως υπήρξαν και… καθηγητές (!) των ΤΕΕ αυτών κατά την ίδια περίοδο και αξιολογούσαν τον εαυτό τους!

• Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν χωρίς να υπάρχουν καν πράξεις έκδοσης αποτελεσμάτων της επιτροπής εξετάσεων.

• Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές ΤΕΛ -κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν είχε συσταθεί αντίστοιχη επιτροπή εξετάσεων- πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

Σύμφωνα με την ίδια ΕΔΕ:

• Γονείς και μαθητές γνώριζαν πολύ καλά για τις παράνομες διαδικασίες φοίτησης και αξιολόγησης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά για να λάβουν πτυχίο με «άριστα» και να διοριστούν έτσι στο Δημόσιο.

• Τα πτυχία που απονεμήθηκαν από τα συγκεκριμένα ΤΕΕ από το 1999 έως και το 2005 δεν αντιστοιχούν στις προσφερόμενες γνώσεις που πήραν οι μαθητές και στην επίδοσή τους.

Μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί μόλις 47 από τους 2.000 τίτλους, πιθανόν επειδή ένας εκ των βασικών εμπλεκόμενων στην υπόθεση ήταν μέλος της επιτροπής ελέγχου τους! Ο εν λόγω υπήρξε διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Ν. Άρτας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως 35 υπεύθυνοι για την υπόθεση (πολλοί εξ αυτών εκπαιδευτικοί) παραπέμφθηκαν για ποινικό αδίκημα, τους επεβλήθη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά δυστυχώς η υπόθεση αυτή δεν εξετάστηκε ποτέ λόγω παραγραφής.

Τι έπραξαν τα κόμματα από το 2015 μέχρι σήμερα…

Όπως προαναφέρθηκε, η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είχε καταγγείλει το 2005 το σκάνδαλο. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ, είχαν ενημερωθεί αναλυτικά εδώ και μια δεκαετία με αναλυτικά υπομνήματα. Τα τότε κόμματα εξουσίας όμως αρνήθηκαν να πράξουν το παραμικρό.

Ο μόνος άνθρωπος που μέχρι το 2014 ενδιαφέρθηκε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα ήταν η τότε υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου. Στο άρθρο 24 του ν. 3577/2007 περι­γράφεται η διαδικασία επανεξέτασης των κατόχων των πλαστών τίτλων σπουδών.

Μετά την περίοδο υπουργίας Γιαννάκου, όπου ελήφθησαν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών, καμιά κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί ενεργά με την αντιμετώπιση ενός μείζονος ζητήματος που πλήττει το εκπαιδευτικό αγαθό, προκαλεί εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και γεννά εστίες διαφθοράς και σχέσεων ακραίας διαπλοκής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέχρι το τέλος του 2014 κυβερνήσεις, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της ΟΙΕΛΕ, έκλειναν επιδεικτικά τα μάτια στο σκάνδαλο των χιλιάδων πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, εκατοντάδες απόφοιτοι των οποίων υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο.

Το γνωρίζει ο Μητσοτάκης αλλά δεν έκανε τίποτα

Η αδράνεια των κυβερνήσεων και η όξυνση της ανομίας ανάγκασαν τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ και εκπρόσωπο των ελλήνων εργαζομένων στην Επιτροπή Αντιστοίχησης Προσόντων της ΕΕ να καταγγείλει το 2014 το ζήτημα στην Κομισιόν, η οποία επέβαλε ως ποινή το πάγωμα της διαδικασίας αντιστοίχισης του Ελληνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα.

Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Αρβανιτόπουλος – Λοβέρδος) όχι μόνο δεν έπραξε τίποτε, αλλά έστελνε εκπροσώπους του υπουργείου στην Κομισιόν για να διαβεβαιώσουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ζήτημα παράνομων τίτλων.

Επιπλέον, επιχείρησε να παρεμποδίσει την είσοδο εκπροσώπων των ελλήνων εργαζόμενων σε επιτροπή της Κομισιόν, προκειμένου να μην αποσταλούν τα στοιχεία! Για το ζήτημα ενημερώθηκε αναλυτικά από την ΟΙΕΛΕ (με λίστα ονομάτων) και ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν προέβη, όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί, σε καμιά ουσιαστική ενέργεια.

Η πρώτη πρωτοβουλία που ελήφθη -μετά την περίοδο Γιαννάκου- για το ζήτημα ήταν αυτή του σημερινού υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει το 2015 την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Έπειτα από

ενδελεχή έλεγχο του θέματος των πλαστών/παράνομων τίτλων των ιδιωτικών ΤΕΕ Άρτας, τριμελής Επιτροπή Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με πόρισμά της, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας τα εξής:

α) Να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο 24, παρ. 2 του ν. 3577/2007 και να μην υπάρχει χρονικός προσδιορισμός στον έλεγχο των παρατυπιών των ιδιωτικών ΤΕΕ (να ελέγχονται οι παρανομίες και πριν από το 2004).

β) Να προχωρήσει σε κάθε ενέργεια προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των σπουδαστών που κατέχουν παράνομους τίτλους. Επομένως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αυτοί (είτε υπηρετούν στο Δημόσιο, είτε διεκδικούν διορισμό) θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους και να νομιμοποιηθεί ο τίτλος σπουδών τους.

Τέλος, ύστερα από επιστολές της ΟΙΕΛΕ προς τους υπουργούς Χρ. Βερναρδάκη και Ν. Φίλη, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να διενεργήσει επανεξέταση για τους χιλιάδες κατόχους παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, να εφαρμόσει δηλαδή τον ανενεργό εδώ και εννιά χρόνια νόμο Γιαννάκου, μαζί με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Τις επόμενες ημέρες, όλοι αυτοί θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις κι αν δεν πιάσουν τον βαθμό που είχαν στον παράνομο τίτλο (σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο βαθμός ήταν 20), θα απολυθούν από το Δημόσιο.

Έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα φως στο τούνελ. Πέρα όμως από το ζήτημα του διορισμού ανθρώπων με παράνομους τίτλους και της αδικίας για εκατοντάδες παιδιά από δημόσια σχολεία (ή ιδιωτικά που λειτουργούν νόμιμα), υπάρχει ένα ακόμη, ίσως το σημαντικότερο, ζήτημα. Το ζήτημα του εκμαυλισμού μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων, που έμαθε πως στη ζωή τα αγαθά αποκτώνται όχι με τον μόχθο και την αξία του καθενός, αλλά μέσα από τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και το ρουσφέτι.

Το φαινόμενο των παράνομων τίτλων και των διορισμών των κατόχων τους στο Δημόσιο είναι ένα μόνο σύμπτωμα του συνολικού παρασιτισμού που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει τον δημόσιο βίο της χώρας. «ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»




https://hellasforce.com/2016/09/12/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%84%CF%89%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%83/


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια