Στην «τσιμπίδα» της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν




Να «τσιμπήσουν» τους καθ’ έξιν κακοπληρωτές και κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες με κάθε τρόπο, επιδιώκουν οι τράπεζες και ποντάρουν πολλά στην δημιουργία της «Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου».

Πρόκειται για την ανεξάρτητη αρχή που θα δημιουργηθεί κατόπιν των μνημονιακών απαιτήσεων και θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών για τη διευκόλυνση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και θα λειτουργεί για τις τράπεζες ως ένας άλλος… Τειρεσίας, μόνο που τα στοιχεία του δεν θα αφορούν μόνο τα δάνεια, αλλά την συνολική περιουσία και τα εισοδήματα.

Η δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής είναι μέσα στο πακέτο των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου και ήδη το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών καταστρώνει το σχέδιο υλοποίησής της με στόχο την… βαθμολόγηση των δανειοληπτών και της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece ότι η Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου «θα δίνει ένα rating, μια βαθμολόγηση ή αξιολόγηση της αδυναμίας πληρωμής του δανειολήπτη». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξετάζονται όλα τα οικονομικά δεδομένα (εισόδημα, ακίνητα, λοιπά περιουσιακά στοιχεία) κάθε δανειολήπτη και να αξιολογείται η ικανότητά του να πληρώνει τις δόσεις του δανείου ή των δανείων του. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «επιδιώκεται να είναι πληροφοριοδότης προς την τράπεζα που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί».

Κύκλοι προσκείμενοι στους ελληνικούς εποπτικούς μηχανισμούς σημείωναν την ανάγκη δημιουργίας μιας διευρυμένης βάσης πληροφοριών με στοιχεία από όλες τις τράπεζες, στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλες οι τράπεζες.

«Έτσι αν κάποιος έχει δάνειο στην τράπεζα Χ και καταθέσεις στην τράπεζα Ψ δεν θα μπορεί να επικαλείται αδυναμία αποπληρωμής του δανείου του», σχολίαζαν σχετικά. Πηγές πλησίον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημείωναν ότι «θα πρόκειται για έναν άλλο Τειρεσία, που θα αποτυπώνει την ευρύτερη οικονομική κατάσταση και ικανότητα του πελάτη».

Για να δημιουργηθεί αυτή η αρχή και κυρίως να λειτουργήσει απαιτείται σημαντική νομοπαρασκευαστική προετοιμασία, που θα επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να μπουν σε βάθος στα οικονομικά και εν πολλοίς προσωπικά δεδομένα των πελατών τους.


http://hellasforce.com/2015/12/02/%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%89%CF%83/


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια