ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ… Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ




Βαφτίζοντας τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την επικουρική ασφάλιση «κανόνα βιωσιμότητας» επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να προωθήσει τις περικοπές στις συντάξεις που πρόκειται να εφαρμόσει. Οι θεσμοί και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που επιμένει να προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ως αντίμετρο στη μείωση των συντάξεων. Ετσι, φέρνουν πιο κοντά την κυβέρνηση στο να αποδεχτεί το αναπόφευκτο και να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι περικοπές, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τη δέσμευση που έχει λάβει για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

Ειδικά για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την επικουρική ασφάλιση, που η μη εφαρμογή της είχε μετατραπεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε «κόκκινη γραμμή», η μετονομασία της σε κανόνα βιωσιμότητας δεν αλλάζει την ουσία της παρέμβασης που έχει ήδη επιτευχθεί: Στο εξής το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) δεν θα λαμβάνει την παραμικρή κρατική χρηματοδότηση και η καταβολή των συντάξεων θα προκύπτει μόνο από τα έσοδα που θα εισπράττει από τις εισφορές που θα αποδίδονται από τους ασφαλισμένους. Στην περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες είναι υψηλότερες από τα έσοδα, τότε πάλι θα τίθεται ζήτημα περικοπών των συντάξεων. Ελπίδα να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο στο εξής υπάρχει μόνο εάν το ΕΤΕΑ καταφέρει να συγκεντρώσει τα ποσά που του οφείλονται από τρίτους φορείς (π.χ. ΙΚΑ) και τα οποία δεν του έχουν αποδοθεί ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση ήδη στο ΕΤΕΑ επεξεργάζονται σενάρια περικοπών, οι οποίες αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα από 6% ως 30% και θα είναι στοχευμένες, ανάλογα με τον φορέα ασφάλισης και το ύψος των συντάξεων που χορηγεί. Στόχος είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, που είναι και ο μέσος όρος του ΕΤΕΑ.

Σε επίπεδο κύριων συντάξεων οι όποιες μειώσεις θα είναι επίσης στοχευμένες και υπολογίζεται ότι μπορεί να υπερβούν τα επίπεδα του 15% για τους τραπεζοϋπαλλήλους και του 20% για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Το τελικό ποσοστό της όποιας μείωσης όμως θα καθοριστεί παράλληλα με το ύψος του ποσοστού αναπλήρωσης που θα προκύψει για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.





http://hellasforce.com/2015/12/05/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1/


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια