Μεγάλη νίκη αλλά και δικαίωση για τη Σερβία η καταψήφιση του αιτήματος του Κοσόβου για να γίνει μέλος στην UNESCO.
Συγκεκριμένα, 92 χώρες ψήφισαν «ναι», 50 ψήφισαν «όχι» και υπήρξαν και 29 αποχές. Σύμφωνα με τους κανόνες της UNESCO μια χώρα ή ακόμα και μια επικράτεια, για να γίνει δεκτή στην UNESCO πρέπει να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων, ή αλλιώς 94 «ναι».
Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από 111 χώρες, από το 2008 όταν αποσχίσθηκε από τη Σερβία. Ωστόσο, με τη δύναμη του βέτο που έχει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επέτρεψε στο Κόσοβο να γίνει πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Το Κόσοβο, λοιπόν, προσπάθησε να μπει στα Ηνωμένα Έθνη από το… παράθυρο, αφού για να γίνει ένα κράτος μέλος στην UNESCO δεν χρειάζεται να είναι μέλος του ΟΗΕ, ούτε ακόμα και αναγνωρισμένο κράτος.
Η αλβανική διακυβέρνηση του Κοσόβου είχε υποσχεθεί ότι εάν γινόταν η περιοχή δεκτή στην UNESCO θα αναλάμβανε και την προστασία της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφός της, που καταστρέφεται συνεχώς από Αλβανούς ισλαμιστές.
Τις προηγούμενες ημέρες, Σέρβοι φοιτητές ενημέρωναν όλο τον πλανήτη -μέσω διαδικτύου- να μην γίνει το Κόσοβο δεκτό στην UNESCO και επικαλούνταν τις καταστροφές Ορθόδοξων Εκκλησιών, σερβικών μνημείων, βυζαντινών μνημείων, στην περιοχή από τους ισλαμιστές Αλβανούς (δείτε εδώ).
Το επιχείρημά τους ήταν ότι μια χώρα βανδάλων, που επιτρέπει την καταστροφή με όλους τους τρόπους χριστιανικών μνημείων, δεν μπορεί να γίνε μέλος της UNESCO.
Η μη αποδοχή του Κοσόβου στην UNESCO εξέπληξε δυτικούς διπλωματικούς κύκλους, όπως επισημαίνει το Associated Press.
tribune.gr Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopashttp://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια