Εξευτελιστικό ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών στα διεθνή funds




Πίσω από αυτή την επιτυχία των τραπεζών – που υπό μια έννοια είναι επιτυχία – κρύβεται το εξευτελιστικό ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών.


Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελούσε ανέκαθεν τον θεμέλιο λίθο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 δεν είναι μόνο απαράδεκτος αλλά και εξευτελιστικός.


Οι ξένοι επενδυτές που απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών έκλεισαν ίσως το ευνοϊκότερο deal στην ιστορία της ελεύθερης οικονομίας.


Επένδυσαν 9 δισεκ. χωρίς το ΤΧΣ και για την επένδυση αυτή χαρίστηκαν τα 18 δισεκ. κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες προ της ανακεφαλαιοποίησης.


Ταυτόχρονα χαρίστηκαν και τα 40 δισεκ. που επένδυσε το 2013 στις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ 25 δισεκ. σε κεφάλαιο και 15 δισεκ. σε funding gap δηλαδή συνολικά ΤΧΣ και κεφάλαια τραπεζών 58 δισεκ.


Το bankingnews.gr στα θέματα αγοράς, φιλελεύθερης προσέγγισης και ιδιωτικοποιήσεων δεν επέλεξε τον δρόμο του λαϊκισμού αλλά δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε την αλήθεια.
Πίσω από αυτή την επιτυχία των τραπεζών – που υπό μια έννοια είναι επιτυχία – κρύβεται το εξευτελιστικό ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών.


Μέσα σε ελάχιστο χρόνο συνέβησαν τα εξής απίστευτα πράγματα με στοιχεία και όχι εικασίες ή υποθέσεις.


1)Μηδενίστηκαν οι αξίες των ελληνικών τραπεζών.
Να αναλογιστείτε ότι στο χρηματιστήριο οι τράπεζες αξίζουν 2,8 δισεκ. ευρώ και η προσφορές που υπέβαλλαν οι ξένοι στα βιβλία προσφορών αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες στα 750-800 εκατ.
Δηλαδή αποτίμησαν οι ξένοι επενδυτές 345 δισεκ. ενεργητικό ή 215 δισεκ. σταθμισμένο ενεργητικό με… 750 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν και χειρότερα.


2)Οι τράπεζες διαθέτουν ήδη 18 δισεκ. κεφάλαια και θα αποκτήσουν με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης άλλα 14 δισεκ. συνολικά 32-33 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Οι ξένοι με τις προσφορές που υπέβαλλαν στα βιβλία προσφορών ουσιαστικά τους χαρίστηκαν τα 18 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών.
Υπάρχουν και χειρότερα.


3)Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η Πειραιώς με 86 δισεκ. ενεργητικό αποτιμήθηκε με όρους προσφορών στο book building στην τιμή των 18 εκατ απίστευτο αλλά αληθινό ή η Eurobank 183 εκατ.
Υπάρχουν και χειρότερα.


4)Οι έλληνες επενδυτές καταστράφηκαν στην κυριολεξία τα έχασαν όλα, οι έλληνες μέτοχοι μηδενίστηκαν, οι παλαιοί παραδοσιακοί μέτοχοι μηδενίστηκαν.
Οι ελληνικές τράπεζες άλλαξαν στην κυριολεξία χέρια και ξεπουλήθηκαν σε διεθνείς επενδυτές.
Αυτός είναι διασυρμός.
Υπάρχουν και χειρότερα.


5)Οι ξένοι επενδυτές δεν πήραν μόνο 18 δισεκ. δωρεάν κεφάλαια απαίτησαν μέσω των εξευτελιστικών τιμών στα βιβλία προσφορών να κερδίσουν όλο το discount μεταξύ της τιμής στο βιβλίο προσφορών και στην τιμή στο χρηματιστήριο.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η τιμή της Eurobank στο βιβλίο προσφορών είναι περίπου 0,0125 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου 0,024 ευρώ.
Αυτό ξέρετε τι σημαίνει ότι οι ξένοι κερδίζουν και την διαφορά τιμής στο βιβλίο με τιμής στο χρηματιστήριο.
Υπάρχουν και χειρότερα


6)Ο καπιταλισμός δεν είναι για τους μικρούς και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι στηρίζει τα διεθνή funds – δήθεν δίνει αγώνα για την πρώτη κατοικία – αλλά ισοπεδώνει και περιθωριοποιεί τον μικρομέτοχο.
Με εξαίρεση την Εθνική που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και για μικρομετόχους ουσιαστικά το σύστημα απέκλεισε το διαχρονικό στήριγμα του ελληνικού banking.
Το 2006-2007 στις ελληνικές τράπεζες που είχαν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 68-72 δισεκ. ευρώ οι ιδιώτες κατείχαν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Υπάρχουν και χειρότερα


7)Όλοι κόπτονται για τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
Ανοησίες τον έχουν για το καλάθι των αχρήστων.
Οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες δανείστηκαν 40 δισεκ. το 2013 για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ποια είναι η σημερινή αξία αυτών των 40 δισεκ. του ΤΧΣ;
Η πραγματική αξία είναι περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Άρα ούτε ο στόχος του ΔΝΤ ότι θα ανακτηθούν 15-16 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης επιτεύχθηκε και το ακόμη χειρότερο τα κεφάλαια αυτά χάθηκαν στην κυριολεξία.
Συνολικά 40 δισεκ. του 2013 χάθηκαν…. χάθηκαν στην κυριολεξία.


Δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση την υπερπροσπάθεια των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών αλλά η ανακεφαλαιοποίηση ήταν μείζον εθνικό θέμα.


Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι πιο προσβλητικό και εξευτελιστικό έχει συμβεί.


Οι πάντες έχασαν ή για να είμαστε ακριβείς έχασαν οι πάντες πλην των διεθνών funds.
Βέβαια θα πείτε και ορθά υπέστησαν τεράστιες πραγματικές και λογιστικές υποαξίες καθώς είχαν τοποθετήσει 8,3 δισεκ. το 2014 και αυτά σχεδόν έχουν μηδενίσει, άρα και οι ξένοι έχασαν.
Ναι αλλά η κυβέρνηση μερίμνησε ώστε να δοθεί μια τεράστια ευκαιρία στον επενδυτή των 8,3 δισεκ. του 2014 να ανακτήσει ότι έχασε και αναφερόμαστε στα διεθνή funds.


Τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη του φορτώσαμε πρόβλημα 40 δισεκ. που αξίζει μηδέν και κατά τα άλλα η αριστερή διακυβέρνηση δίνει αγώνα για τον φορολογούμενο πολίτη. Πραγματική και αξιοθρήνητη τραγωδία.

bankingnews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια