Η χολέρα εξακολουθεί να ανησυχεί παγκοσμίως δεδομένων των πολυάριθμων κρουσμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ εκτιμάται ότι από τα 1,4
με 4,3 εκατομμύρια περιστατικά που παρουσιάζονται ετησίως έχουμε 142.000 θανάτους. Η αλήθεια για τη χολέρα στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου είναι διαφορετική. Στη σημερινή Ευρώπη δεν κατέχει πλέον τον ρόλο της απειλής που είχε κάποτε.
Η χολέρα είναι μια οξεία γαστρεντερική λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Vibrio cholera που βρίσκεται στα κόπρανα, το μολυσμένο νερό ή την τροφή. Οι άνθρωποι είναι οι μόνο γνωστοί ξενιστές της ασθένειας. Τα συμπτώματα (πυρετός, εμετός, μυϊκές κράμπες, διάρροια που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση) εμφανίζονται στο 25% των ανθρώπων που μολύνονται. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην κοινότητα προκύπτει επειδή είναι ιδιαίτερα μολυσματική. Τα βακτήρια παραμένουν στα κόπρανα των μολυσμένων ατόμων μέχρι και 14 ημέρες και αποβάλλονται πίσω στο περιββάλον, μολύνοντας πιθανότατα άλλους. Από τη στιγμή που εμφανιστεί η μόλυνση, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία κρίνεται επιτακτική.
Η ασθένεια συνδέεται κυρίως με την ανεπαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής. Μπορεί έτσι να αυξηθεί δραματικά σε περιοχές όπου οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Χώρες όπως η Συρία, που μαίνεται από τις συγκρούσεις, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιδημίες χολέρας. Η κληρονομιά των επιδημικών ασθενειών έχει σπρώξει ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς σε μια ολοένα και αυξανόμενη ξενοφοβική αντίδραση λόγω του προσφυγικού που δεν βασίζεται στην επιστημονική κατανόηση των μολυσματικών ασθενειών.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πολωνού πολιτικού Γιαροσλάβ Κατσίνσκι αναδεικνύουν το πρόβλημα. «Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για την εμφάνιση πολύ επικίνδυνων ασθενειών που δεν έχουν παρατηρηθεί στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα: χολέρα στα ελληνικά νησιά, δυσεντερία στη Βιέννη και διάφορα είδη παρασίτων και πρωτόζωων που δεν είναι επικίδυνα στους οργανισμούς αυτών των ανθρώπων αλλά θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα εδώ», ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του. Τα λόγια του έρχονται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής στη βάση της αλληλεγγύης και της κοινής συμπάθειας για εκείνους που είναι λιγότερο τυχεροί.
Η Ευρώπη, όπως υποστηρίζει ο Dr Osman Dar, μπορεί να κάνει πολλά για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Η απειλή για την υγεία και την ευημερία στην Ευρώπη δεν προέρχεται από τους πρόσφυγες αλλά από τον δικό της ηθικό και κοινωνικό ιστό. Η γεναιοδωρία, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός θα εξασφαλίσει την ένταξη των νέων αφίξεων και θα διατηρήσει την καλή λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας. Οι πολιτικές που πλασάρουν την απομόνωση, τον φόβο και τη μισαλλοδοξία θα τη διαβρώσουν».
http://hellasforce.com/2015/11/06/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopashttp://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια