ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ… «ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ…»





Η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα και την Κύπρο για την άντληση και τη μεταφορά αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές, είτε μέσω υποθαλάσσιων αγωγών είτε με LNG, τονίζει σε συνέντευξή του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι. Με στωικότητα που εκπέμπει βαθιά γνώση της γεωπολιτικής πραγματικότητας, ο κ. Σούκρι εκτιμά ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη ενεργειακή συνεργασία, περιγράφει την Ελλάδα ως «πύλη εισόδου» στην Ε.Ε., μιλάει για τη συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, ενώ επικρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν για παρέμβαση στα εσωτερικά της Αιγύπτου και εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγορεί ότι προσέφερε στήριξη στους τρομοκράτες του ISIS.

– Πόσο σημαντική είναι για την Αίγυπτο η σχέση με την Ελλάδα;

– Για μας είναι μια σημαντική σχέση που έχει τις βάσεις της σε πολιτιστικές ανταλλαγές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να την ενδυναμώσουμε, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο μετασχηματισμού που βιώνει η Αίγυπτος, η οποία μετεξελίσσεται σε μια νέα δημοκρατική χώρα που θα μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε σχήματα συνεργασίας με παραδοσιακούς εταίρους, μεταξύ αυτών και με την Ελλάδα. Βλέπουμε τη χώρα σας ως σημαντικό εταίρο, με τον οποίο μοιραζόμαστε όχι μόνο ένα κοινό ιστορικό παρελθόν, αλλά και τη Μεσόγειο, ενώ αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις και πιστεύουμε ότι μέσω της συνεργασίας μας θα υπηρετήσουμε κοινά συμφέροντα. Είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο συνεργασίας και προσβλέπουμε σε περαιτέρω εμβάθυνσή της τα επόμενα χρόνια.

– Η νέα στρατηγική σχέση ξεκίνησε από τον κ. Σαμαρά και συνεχίζεται από τον κ. Τσίπρα. Για την Ελλάδα υπερβαίνει πρόσωπα και κόμματα.

– Ελπίζουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες βασίζονται στις προσδοκίες των λαών τους χωρίς να επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση των κυβερνήσεων. Αλλωστε, οι κυβερνήσεις αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες και τη βούληση των λαών τους, οι οποίοι επιλέγουν να εκλέγουν αυτούς που θεωρούν πως εκπροσωπούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Η σχέση μας πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε αμοιβαία συμφέροντα και στην ικανότητα των δύο χωρών μας να αποκομίσουν οφέλη αλλά και στην αναγνώριση μιας πραγματικότητας που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι απαιτείται συνεργασία για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις στην περιοχή της Μεσογείου, οι οποίες είναι σταθερές και σαφείς, ακόμη και αν στην πορεία αλλάζουν κάποια χαρακτηριστικά και η διαχείρισή τους απαιτεί νέα εργαλεία.

– Βλέπετε την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην Ε.Ε.;

– Αναμφίβολα, για την Αίγυπτο η Ελλάδα όντως αποτελεί πύλη εισόδου στην Ε.Ε. Εχει μια βαθύτερη κατανόηση των εξελίξεων στην Αίγυπτο αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Λόγω και της γειτνίασής της, η Ελλάδα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο για να ενημερώνει την υπόλοιπη Ευρώπη και να λειτουργεί ως γέφυρα με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου. Εμείς, από την πλευρά μας, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τον ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ταραχώδους περιόδου μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου (σ.σ.: του 2011, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουμπάρακ) και ιδιαίτερα ύστερα από αυτήν της 30ής Ιουνίου (σ.σ.: του 2013, αρχή των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον Μόρσι). Η Ελλάδα αναγνώρισε τη φύση των αλλαγών που έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο, τις αποτίμησε ως πολύ θετικές όχι μόνο για την ίδια την Αίγυπτο, αλλά και για την Ευρώπη, τις υποστήριξε και τις εξήγησε στους άλλους Ευρωπαίους. Είναι ένας σημαντικός ρόλος τον οποίο εκτιμούμε και που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει.

– Θα συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Αίγυπτο;

– Είμαστε, φυσικά, ανοιχτοί στη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα κατασκευαστικά έργα στη νέα διώρυγα. Το θέμα συζήτησαν ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργό σας στη Νέα Υόρκη. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν κύρια πηγή ανάπτυξης για την Αίγυπτο. Η ανάπτυξη όλου του διαδρόμου του Σουέζ και της νέας αστικής περιοχής στη βόρεια ακτή, στη Μεσόγειο. Εάν έρθουν έγκαιρα οι ελληνικές εταιρείες, θα τύχουν της παραδοσιακά θερμής υποδοχής που τους επιφυλάσσουν οι Αιγύπτιοι λόγω της προηγούμενης πολύ αποτελεσματικής εμπειρίας του παρελθόντος.

– Η ενεργειακή συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor;

– Προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα, και σε τριμερές επίπεδο με την Κύπρο. Η ανακάλυψη από την ΕΝΙ αυτού του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο για την αξιοποίηση και τη μεταφορά των πηγών ενέργειας και την ενίσχυση των προοπτικών βιομηχανικής παραγωγής. Αυτή η ανακάλυψη θα αυξήσει την ποσότητα και το εύρος της συνεργασίας μας, δεν θα τα περιορίσει.

– Τα αρχικά σχέδια προβλέπουν κατασκευή αγωγών ή προκρίνεται η μεταφορά του αερίου με LNG;

– Ολα αυτά τα θέματα είναι ανοιχτά προς συζήτηση, με γνώμονα την εμπορική βιωσιμότητα. Από την υγροποίηση και μεταφορά με πλοία μέχρι την κατασκευή αγωγών. Θέλουμε την καλύτερη δυνατή ανταλλαγή ποσοτήτων και αξιοποίηση των αποθεμάτων για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και εξαγωγή. Οσο καλύτερο σύστημα υποδομών και διαδικασίες συνεργασίας δημιουργήσουμε στο ενεργειακό πεδίο τόσο καλύτερα θα είναι και θα ωφεληθούμε περισσότερο όλοι.

– Τι περιμένετε από την τρίτη τριμερή διάσκεψη κορυφής, τον Δεκέμβριο στην Αθήνα;

– Η προετοιμασία για τη διάσκεψη θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να αναζητήσει η κάθε πλευρά κι άλλους τρόπους συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Η σταθερή διεξαγωγή αυτών των διασκέψεων σε εξαμηνιαία βάση αναδεικνύει τη διάθεση στο υψηλότατο επίπεδο για συνεργασία και συντονισμό πολιτικών και εστιάζει στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας των τριών χωρών.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

– Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ αυτή την τριμερή συνεργασία;

– Οι ΗΠΑ έχουν πολύ στενές σχέσεις και με τις τρεις χώρες και νομίζω ότι θεωρούν πως είναι προς το συμφέρον τους, καθώς η συνεργασία αυτή προωθεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, ειδικά καθώς αφορά τρεις χώρες που έχουν κοινές προσεγγίσεις στην περιοχή και στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν θέλω να μιλώ εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά εικάζω ότι αυτή η οικονομική και γεωπολιτική συνεργασία, που ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα, είναι προς το συμφέρον τους.

– Πώς αποτιμάτε τη στάση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν;

– Προσπαθούμε να αποφεύγουμε να σχολιάζουμε τις συνεχείς ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν τις οποίες πραγματικά δεν κατανοούμε. Δεν τις εκλαμβάνουμε ως ενδεικτικές των συναισθημάτων του τουρκικού λαού, τον οποίο σεβόμαστε και με τον οποίο έχουμε, επίσης, κοινή ιστορική πορεία. Πιστεύουμε ότι η στάση των Τούρκων πολιτών είναι πιο θετική από αυτή που εκπέμπεται σε επίσημο επίπεδο. Ετσι εστιάζουμε περισσότερο στον λαό και ελπίζουμε ότι η επίσημη πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης θα συνάδει περισσότερο με τον αμοιβαίο σεβασμό, την αναγνώριση της κυριαρχίας της κάθε χώρας στην περιοχή και την αποδοχή της αρχής της μη παρέμβασης στα εσωτερικά άλλων χωρών. Εμείς δεν σχολιάζουμε τις εσωτερικές εξελίξεις άλλων χωρών, ούτε της Τουρκίας, αλλά θα τοποθετούμαστε εάν κρίνουμε ότι οι πολιτικές τους πλήττουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής ή είναι βλαπτικές για την Αίγυπτο. Ας το αφήσουμε εκεί.

– Βλέπετε προοπτικές λύσης του Κυπριακού;

– Είμαστε κάπως αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες ίσως καταλήξουν σε συμφωνία για την επανένωση, που είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Κυπρίων. Στον 21ο αιώνα ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι οι διαπραγματεύσεις και η αλληλοκατανόηση, όχι πιέσεις και χειραγώγηση από ξένες δυνάμεις.

– Τι πρέπει να γίνει στη Συρία;

– Η κατάσταση στη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τραγική και τώρα οι συνέπειες φθάνουν μέχρι την Ευρώπη με την παράνομη μετανάστευση. Πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα. Τα δεδομένα επιβάλλουν διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Να ληφθεί υπόψη η βούληση του συριακού λαού και να συζητηθεί ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Εχουν τεθεί παράμετροι στη συμφωνία «Γενεύη 1», ενώ η Αίγυπτος έχει τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλει προσπάθειες για την ενοποίηση της αντιπολίτευσης, ενθαρρύνοντάς την να δεχθεί πολιτική λύση.

Ο Ερντογάν πρέπει να απαντήσει για το ISIS

– Πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το «Ισλαμικό Κράτος»;

– Οι συνθήκες στη Συρία έχουν επιτρέψει σε τρομοκράτες να εισέλθουν στη χώρα και να εξαπολύουν επιθέσεις κατά κυβερνητικών δυνάμεων αλλά και εναντίον της αντιπολίτευσης. Ολη η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αποφασιστικά ενάντια στην τρομοκρατία, όπου και αν δρα ο ριζοσπαστικός φονταμενταλισμός, χωρίς διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατών ή ψευδαισθήσεις ότι κάποιες οργανώσεις είναι πιο ριζοσπαστικές από άλλες.

– Πώς κρίνετε τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με το ISIS;

– Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τα οποία πρέπει η Τουρκία να δώσει εξηγήσεις. Σε σχέση με τη διέλευση ξένων μαχητών, την υποστήριξη που έχει δοθεί για μετακινήσεις, όπως επίσης σε ό,τι αφορά την επιλογή στόχων και τον συντονισμό με τις άλλες δυνάμεις της Συμμαχίας. Ολα αυτά είναι θέματα που πρέπει να αποτιμηθούν προσεκτικά. Δεν προβαίνω στην εξαγωγή πρώιμων συμπερασμάτων, αλλά πιστεύω ότι σίγουρα απαιτείται να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα, να υπάρξει συντονισμός και διαφάνεια, ώστε τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
http://hellasforce.com/2015/10/25/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια