Η Νέα Τάξη Πραγμάτων βιάζεται-Γαλλία: Συναλλαγές με κάρτα από το πρώτο ευρώ






Τις βασικές γραμμές του εγχειρήματος τις είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο. Την Πέμπτη παρουσίασε τον οδικό χάρτη της νέας «Εθνικής Στρατηγικής της Γαλλίας για τα Μέσα Πληρωμής».

Πρόκειται για τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος σχεδιάζει να λάβει περί τα είκοσι μέτρα για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Κάποια εξ αυτών πρόκειται να ληφθούν και να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διευκολυνθεί η αγορά των Χριστουγέννων.

Οποιος έχει επισκεφθεί τη Γαλλία θα έχει διαπιστώσει ότι η χρήση της τραπεζικής κάρτας είναι απολύτως γενικευμένη. Κάρτα βάζει κάποιος στο μηχάνημα του γκαράζ ή των διοδίων για να ανέβει η μπάρα, κάρτα βάζει στο μηχάνημα του μετρό ή τη δίνει στον υπάλληλο, όπου υπάρχει, για να προμηθευτεί ακόμη και ένα μοναδικό εισιτήριο, κάρτα βάζει στο μηχάνημα του αεροδρομίου για να πάρει καρότσι για τις βαλίτσες! Ε, ο Σαπέν θέλει να επεκτείνει περαιτέρω τη χρήση της στην αγορά, ακόμη και στο πολύ μικρό λιανεμπόριο, για κάποιον που θα αγοράσει ένα προϊόν που κοστίζει 1 ευρώ ή και λιγότερο!

Κάρτα από το πρώτο ευρώ

Ο στόχος του γάλλου υπουργού δεν είναι βεβαίως να κάνει τη ζωή δύσκολη στους συμπατριώτες και ψηφοφόρους του. Αντίθετα, στόχος του είναι «να απλοποιήσει τη ζωή των Γάλλων, να διασφαλίσει τις συναλλαγές και να στηρίξει την καινοτομία στη Γαλλία», όπως ο ίδιος έχει διευκρινίσει. Επανειλημμένως ο Σαπέν έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμία του είναι η τραπεζική κάρτα να γίνεται αποδεκτή στο λιανικό εμπόριο από το πρώτο ευρώ, από όσο το δυνατόν περισσότερους εμπόρους και επιτηδευματίες. Αυτό όμως προϋποθέτει τη μείωση των επιβαρύνσεων που η χρήση της κάρτας συνεπάγεται για αυτούς από τις τράπεζες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των τραπεζών και των εμπόρων συνεχίζονται και πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν» δήλωσε ο Σαπέν και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. «Κάποιες τράπεζες έχουν ήδη προωθήσει τη νέα τιμολόγηση, άλλες είναι έτοιμες να το πράξουν προτού φθάσει ο Δεκέμβριος» σημειώνει μιλώντας στον «Figaro» ο Βιλί Ντιμπόστ, διευθυντής της Υπηρεσίας Συστημάτων και Μέσων Πληρωμών της γαλλικής Τραπεζικής Ομοσπονδίας.


Σε κάθε περίπτωση, από τις 9 του προσεχούς Δεκεμβρίου η διατραπεζική προμήθεια πληρωμών θα μειωθεί κατά περίπου 18% και (κυρίως) θα καταργηθεί το πάγιο μέρος της επιβάρυνσης που «τιμωρεί», όπως είναι φυσικό, τις μικρές συναλλαγές. Οι ρυθμίσεις αυτές θα συνεισφέρουν στην ελάφρυνση των επιβαρύνσεων των εμπόρων. Παρεμπιπτόντως εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύστημα επιβαρύνσεων των καταναλωτών σε διατραπεζικές συναλλαγές δεν υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μία 30ετία στη Γαλλία. Δηλαδή και το μακρινό 1985 μπορούσε ο πελάτης μιας τράπεζας να σηκώσει χρήματα με την τραπεζική κάρτα του (ήταν από τότε γενικευμένη η χρήση της) από ΑΤΜ άλλης τράπεζας δίχως να καταβάλει το παραμικρό σε κάποιον «ΔΙΑ» ή άλλον τραπεζικό θεό.

«Ανέπαφες» για τους εμπόρους

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2016 όλα τα νέα τερματικά πληρωμών που προτείνουν οι τράπεζες στους εμπόρους θα λειτουργούν μέσω Διαδικτύου για να ελαχιστοποιηθούν οι δαπάνες χρήσης τους. Τα μηχανήματα αυτά θα αποκτήσουν επίσης εξοπλισμό ανέπαφης χρήσης, δηλαδή θα κάνει κάποιος τη συναλλαγή του δίχως να εισαγάγει κάρτα και να πληκτρολογήσει κωδικό. Στόχος της κυβέρνησης του Παρισιού είναι ως την 1η Ιανουαρίου 2020 όλα τα τερματικά πληρωμών στη Γαλλία να μπορούν να διενεργούν ανέπαφες συναλλαγές.

Πέραν αυτών, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει και νέες ρυθμίσεις που θα αλλάξουν άρδην τις συνήθειες των καταναλωτών. Η διάρκεια της ισχύος μιας επιταγής, για παράδειγμα – σημειωτέον ότι η χρήση τραπεζικών επιταγών στη Γαλλία είναι εδώ και δεκαετίες πολύ διαδεδομένη, αφού οι τράπεζες χορηγούν καρνέ επιταγών ακόμη και σε πρωτοετείς που ανοίγουν φοιτητικό λογαριασμό -, πρόκειται να μειωθεί από τους δώδεκα στους έξι μήνες.

Επίσης ως τα τέλη του 2016 το γαλλικό κράτος θα δώσει τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές και στους δημόσιους οργανισμούς να προσφέρουν στους πολίτες έναν νέο τρόπο πληρωμής των λογαριασμών τους που θα ονομάζεται Payfip και θα τους επιτρέπει να εξυπηρετούν τους λογαριασμούς τους με πάγιες εντολές δίχως καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Με τόσα καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα και αυτοματισμούς είναι να αναρωτιέται κανείς: Εκεί, στη μακρινή Ευρώπη ηλικιωμένοι ψηφοφόροι δεν υπάρχουν άραγε για να αγανακτήσουν και να διαμαρτυρηθούν; Δεν υπάρχουν ούτε γερασμένοι πολιτικοί για να τους υποστηρίξουν;

tovima.gr

http://katohika.gr/nwo/i-nea-taksi-viazetai-gallia-synallages-me-karta-apo-to-proto-euro/

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. υπαρχουν και αντιδρουν , αλλα αυτα δεν τα δειχνουμε γιατι θα ξυπνησουν και θα αντιδρασουν κι αλλοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή