Στρατής Μαζίδης
Πενταπλό μήνυμα στέλνει η Μόσχα στη Δύση δια της ενεργής όπως φαίνεται πια εμπλοκής της στο συριακό πόλεμο μέσω του πρακτορείου Σπούτνικ.
Το πρώτο και βασικότερο μήνυμα είναι ότι το «το Κρεμλίνο σχεδιάζει να αναλάβει ενεργό ρόλο στον καθορισμό της ατζέντας στη Μέση Ανατολή
- και όχι να δεχτεί παθητικά ένα αμερικανικό όραμα για το πώς το μέλλον θα έπρεπε να είναι».
Το δεύτερον ότι «ο Πούτιν καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί τη θέση της Ουάσινγκτον ότι η απομάκρυνση του προέδρου Ασαντ αποτελεί μέρος της πορείας προς μεγαλύτερη σταθερότητα μακροπρόθεσμα στη Μέση Ανατολή». Επίσης όπως έχουμε επισημάνει με σειρά παρεμβάσεών μας στο συριακό ζήτημα στη Freepen.gr ο Ασαντ στάθηκε ως πραγματικός σύμμαχος στη Μόσχα λέγοντας το 2009 όχι στον αγωγό από το Κατάρ με προορισμό την Ευρώπη με αποτέλεσμα τα όσα σήμερα εξελίσσονται.
Τρίτον, «η Ρωσία αισθάνεται ότι πατά πλέον σίγουρα στη θέση της στο ουκρανικό ζήτημα» έχοντας το πλεονέκτημα με το μέρος της.
Τέταρτον, «το Κρεμλίνο επιβάλλει τις κόκκινες γραμμές του. Ακριβώς όπως η Μόσχα δεν επέτρεψε την καταστροφική ήττα των ρωσόφωνων στο Donbass το περασμένο καλοκαίρι του 2014 στην Ουκρανία, ομοίως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει ο Μπασάρ αλ Ασαντ να ανατραπεί ή να απομακρυνθεί από εξωτερική στρατιωτική δράση».
Και, τέλος, «για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος και το Αζερμπαϊτζάν, που τάχθηκαν κατά της ρωσικής πολιτικής στη Συρία, η απόφαση του Πούτιν να ανεβάσει τους τόνους μπορεί να τις οδηγήσει να επανεξετάσουν κατά πόσον η πορεία προς μια βιώσιμη λύση μπορεί να περνά από την Ουάσιγκτον, που σύντομα θα αποσπαστεί η προσοχή της όλο και περισσότερο από την προεκλογική εκστρατεία, αλλά μέσω της Μόσχας».
Καθίσταται πλέον εμφανές, και καθώς το Σπούτνικ είναι κρατικό πρακτορείο, ότι η Ρωσία πηγαίνει πλέον στη Μέση ανατολή. Έχουμε σημειώσει και παλαιότερα σε προηγούμενα σημειώματα στη Freepen.gr ότι η ρωσική αεροπορία θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί το νίκης καθώς θα ήταν δυνατό να περιπολεί στα βόρεια σύνορα της χώρας και να τσακίσει τις γραμμές τροφοδοσίας αλλά και τα περάσματα των τζιχαντιστών μέσω Τουρκίας διότι πολύ δύσκολα θα τολμούσε η τελευταία να κουνηθεί. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η πτώση του Ιντλέμπ ήρθε διότι 14000 τζιχαντιστές πέρασαν μέσω Τουρκίας.
Από την άλλη πάλι θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια γενικότερη σύρραξη.
Μια φορά πάντως το Κρεμλίνο στέλνει τα μηνύματα. Απομένει να δούμε αν θα παραληφθούν και πως θα διαβαστούν. Μας αφορά άμεσα!
http://www.freepen.gr/2015/09/blog-post_493.html Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopashttp://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια