Που βρίσκονται οι καταθέσεις που "έφυγαν" τον τελευταίο χρόνο



Ο οικονομικός εισαγγελέας ζητεί από τους Έλληνες τραπεζίτες στοιχεία για τις πράξεις έλαβαν χώρα στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2014 - Ιουνίου 2015.

Η σύσκεψη στην Ελληνική Τραπεζική Ένωση έγινε την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκειά της, αναγνώσθηκε, από τους συμμετέχοντες, "παραγγελία" του οικονομικού εισαγγελέα, με την οποία ζητούνται από τους τραπεζίτες στοιχεία για τις πράξεις (στο Χρηματιστήριο, στα Αμοιβαία Κεφάλαια κλπ) που έλαβαν χώρα στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2014 - Ιουνίου 2015.

Ο στόχος είναι προφανής: να εντοπιστούν πού πήγαν τα λεφτά που έφυγαν από τις καταθέσεις στο συγκεκριμένο διάστημα (σσ πρόκειται κυρίως για "μαύρο χρήμα"). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζητούμενο της έρευνας αφορά περί τα 15 δισ ευρώ. Σ' αυτό το ύψος υπολογίζονται τα λεφτά που επενδύθηκαν σε μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αλλά και σε μετοχές του Χρηματιστηρίου και ομόλογα, σε διάστημα περίπου 12 με 16 μήνες, από τα μέσα του 2014 έως σήμερα.
Αλλά 15 δισ ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκονται "παρκαρισμένα" σε μπαούλα και διάφορους σπιτικούς ...κρυψώνες. Αυτά εκτιμάται ότι λειτουργούν σήμερα την αγορά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls). Αν τα λεφτά αυτά δεν εξαυλωθούν, τότε το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στις τράπεζες. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πόσα από αυτά θα έχουν απομείνει μέχρι τότε. Για την ιστορία και όχι μόνο, να σημειωθεί ότι το νωρίτερο που αναμένεται να αρθούν τα capital controls είναι προς το τέλος του α' τριμήνου του 2016.

voria.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια