ΕΝΦΙΑ: Ως και 40% το «ψαλίδι» στα μικρά ακίνητα – Αυξήσεις «φωτιά» για τα ακριβά







Οι αλλαγές που συζητούνται με την Τρόικα – Ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες – Ποιες οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται.

Στο τραπέζι το αφορολόγητο, οι συντελεστές προσδιορισμού του φόρου και τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Προς διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τα επόμενα δύο χρόνια στοχεύει η κυβέρνηση χωρίς πάντως «εκπτώσεις» στα έσοδα τα οποία θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ. Έτσι οι όποιες αλλαγές θα έχουν το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ τα πρώτα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου θα φτάσουν στους φορολογούμενους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των δόσεων – οι οποίες θα είναι από πέντε έως εφτά – τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2016, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε την είσπραξη 2,65 δισ. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει το περιθώριο της αναπροσαρμογής των βαρών με την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα. Ετσι εξετάζεται η δυνατότητα να έρθουν αλλαγές που θα φέρουν μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας έως και σε ποσοστό 40% και αυξήσεις στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο όρος «μεγάλης» καθορίζεται στα 300.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίο ο φόρος αυξάνεται.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις αναμένεται να είναι σημαντικές για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ωστόσο όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις εμπορικές ως και κατά 50%, αλλά με αλλαγές στους συντελεστές που θα οδηγούν σε αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι αλλαγές που συζητώνται με την Τρόικα

Οι προτάσεις για τις αλλαγές συζητώνται ήδη με την τρόικα, η οποία ζητεί (μέσω της λίστας των προαπαιτουμένων) να ψηφιστεί ο νόμος το αργότερο ως το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε ο φόρος να υπολογιστεί από το Taxis, να καταλογιστεί στους φορολογουμένους και να καταβληθεί η πρώτη δόση στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται είναι οι εξής:

1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ.

2. Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία. Ταυτόχρονα όμως θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ.

3. Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια, για να διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμη και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Οι προθεσμίες και οι δόσεις πληρωμής

Ως τις 26 Αυγούστου παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των φυσικών προσώπων.

Τα ειδοποιητήρια αναμένεται να φτάσουν εντός του Αυγούστου και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016.


Για την πληρωμή της α” δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 19.7.2015 και μετά η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου.

Η β” και η γ” δόση θα πρέπει να καταβληθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου και ως τις 30 Νοεμβρίου αντιστοίχως.Πηγή

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια