Τα μυστικά πυρηνικά καταφύγια της Αλβανίας



Στη φωτό πυρηνικό καταφύγιο στην Αλβανία που επενδύθηκε με ξύλο για εμπορική εκμετάλλευση Η Αλβανία, η μικρή χώρα των δυτικών Βαλκανίων, επί δύο δεκαετίες στο παρελθόν, έχτιζε ισχυρά καταφύγια από σκυρόδεμα και ατσάλι, για τον αναμενόμενο πυρηνικό πόλεμο του Ψυχρού Πολέμου, που δεν ήρθε ποτέ. Σήμερα στην Αλβανία, αυτά τα καταφύγια ονομάζονται ‘οχυρώσεις’. Το 1967, ο Αλβανός δικτάτορας Ενβέρ Χότζα ήταν πεπεισμένος ότι η μικρή χώρα του, θα αποτελούσε το θύμα μιας πυρηνικής απειλής και άρχισε πυρετωδώς ετοιμασίες.


Μετά από σχεδόν 23 χρόνια στην εξουσία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των ‘καταφυγίων’. Ο παρανοϊκός δικτάτορας είχε υιοθετήσει μια πολιτική αντίδρασης στον σκληροπυρηνικό σταλινισμό και σύντομα διέκοψε τις σχέσεις του με τη Σοβιετική Ένωση και την Κόκκινη Κίνα. Η Αλβανία απομονώθηκε και κατέστη μία από τις πιο απομονωμένες χώρες του σύγχρονου κόσμου.

Τα καταφύγια στην Αλβανία είναι τόσο πολλά που αντιστοιχούν ένα σε κάθε τέσσερις Αλβανούς
Ο Χότζα ήταν πεπεισμένος ότι η επίθεση θα εκδηλώνονταν από την Ανατολή και θα απαντούσε τότε η Δύση και δεν δίστασε να ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή 750 χιλιάδων καταφυγίων σε όλη τη χώρα, από ισχυρό σκυρόδεμα και ατσάλι.
Ο σχεδιασμός των καταφυγίων αυτών είχε το σχήμα μανιταριού, γιατί έτσι πίστευαν οι τεχνικοί του δικτάτορα ότι υπήρχε ισχυρότερη αντίσταση σε πυρηνική επίθεση.
Μέχρι το θάνατο του δικτάτορα το 1985, τα πυρηνικά καταφύγια χτίστηκαν σχεδόν σε όλη την Αλβανία.
Σήμερα υπάρχει ένα καταφύγιο για κάθε τέσσερις Αλβανούς.
Πολλοί θεωρούν ότι το ποσό των χρημάτων που διατέθηκαν στην κατασκευή αυτών των δομών, θα μπορούσε να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα όλων των Αλβανών στη χώρα και δεν θα χάνονταν οι εκατοντάδες Αλβανοί εργάτες στην κατασκευή αυτών των δομών.
Σήμερα, πολλές από αυτές τις δομές έχουν καταστραφεί, ενώ πολλά πυρηνικά καταφύγια χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή καταφύγιο σε άστεγους.
Οι νέοι Αλβανοί έχουν βρει δημιουργικούς τρόπους για την εκμετάλλευσή τους. Έχουν γίνει στούντιο για τατουάζ, καταστήματα, αλλά και εστιατόρια.
Μάλιστα, μια ομάδα νέων επιχειρηματιών έθεσε την ιδέα να ανοιχτούν παράθυρα σε αυτές τις δομές και να μετατραπούν σε …ξενοδοχεία ή χώροι συνεστιάσεων.

--

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
http://greeknation.blogspot.gr/2015/07/blog-post_169.html

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια