Ο Σόιμπλε τίναξε στον αέρα το Eurogroup






Τορπίλη στο Eurogroup, που συνεδρίασε χωρίς αποτέλεσμα το μεσημέρι της Πέμπτης, έβαλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- βρήκε χαλαρό το σχέδιο των Θεσμών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί με ακόμα επτά υπουργούς (εκ των "δορυφόρων" του) διέκοψαν τη συνεδρίαση, αξιώνοντας από τους Θεσμούς να εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις και να τις ενσωματώσουν στο δικό τους κείμενο, ώστε η συζήτηση να γίνει μόνο επί ενός σχεδίου.

"Το κείμενο των Θεσμών προδίδει ακόμα και το Μνημόνιο" έλεγαν ορισμένοι υπουργοί, οι οποίοι θεωρούν ότι η νέα συμφωνία πρέπει να είναι πιο αυστηρή.

Τούτων δοθέντων, ορίστηκε νέα συνεδρίαση του Eurogroup για το πρωί του Σαββάτου, κατά την οποία πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε -όπως ζήτησε ο Σόιμπλε- πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι την Κυριακή και τη Δευτέρα να ψηφιστεί η παράταση της συμφωνίας από τα άλλα κοινοβούλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκε και η Α. Μέρκελ, η οποίο κατέστησε σαφές ότι "θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα".

Το κλίμα που συνάντησε στη συνεδρίαση ο κ. Βαρουφάκης ήταν εξαιρετικά αρνητικό, ενώ ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σκικλούνα: "Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα".

Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Πίτερ Σπίγκελ των FT, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι από τη Δευτέρα δεν αποκλείεται να δούμε μία απόφαση για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup τέθηκαν δύο κείμενα, ένα ελληνικό και ένα των Θεσμών.

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι "το ελληνικό ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των Θεσμών που πήραμε αργά χτες το βραδύ". Πρόσθεσε δε ότι "έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα".

Ο υπουργός Οικονομικών "φωτογράφισε" και τις διαφωνίες Σόιμπλε, όσον αφορά στο σχέδιο των Θεσμών: "Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των Θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup".

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι επρόκειτο να ενημερώσει τους ηγέτες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι "η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για να αποδεχθεί η Ελλάδα την πρόταση των Θεσμών".

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι συνεχίζει να εργάζεται για μία συμφωνία με την Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι "οι Θεσμοί είναι ενωμένοι". Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, το Reuters μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και έπειτα θα υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι παραμένουν ανοιχτά τα θέματα του ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάνει τεράστιες υποχωρήσεις για να βρεθεί κοινό έδαφος με την ελληνική κυβέρνηση και πλέον πρέπει η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τη χείρα βοηθείας που της προσφέρει η ευρωζώνη.

Οι δύο προτάσεις

Στο Eurogroup κατατέθηκαν δύο διαφορετικά κείμενα:

Ένα της Αθήνας, με διαφορά από την αρχική πρόταση την επαναφορά της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας ωστόσο άλλες υποχωρήσεις. Το κείμενο αυτό συζητήθηκε νωρίτερα με τους επικεφαλής των Θεσμών και δεν έλαβε έγκριση.

Και ένα έγγραφο-σχέδιο σκοπιμότητας, στο οποίο οι Θεσμοί κατέληξαν ομόφωνα, με το οποίο θα επιχειρηθεί η γεφύρωση των αποστάσεων και η επίτευξη συμφωνίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές ανέρχεται σε 5,275 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαφορές της ελληνικής πρότασης από αυτή των πιστωτών είναι μικρές και δεν δικαιολογούν την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, η πρόταση των πιστωτών μεταφέρει το όριο ηλικίας στις συντάξεις στα 67 έτη, αλλά θα επιβραδύνει την απόφαση για το ΕΚΑΣ, που θα γίνει μέχρι το τέλος του 2019 και όχι μέχρι το τέλος του 2017.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει μικρύνει και σε αυτή τη φάση η βασική κόκκινη γραμμή είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι FT δημοσίευσαν το σχέδιο των πιστωτών, στο οποίο αποδέχονται τρεις συντελεστές όσον αφορά στο ΦΠΑ. Ειδικότερα, δέχθηκαν τα βασικά τρόφιμα, το ρεύμα και το νερό να παραμείνουν στο 13%, ωστόσο επιμένουν για 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία.

Επίσης, επιμένουν στην κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά και στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2016. Επιπλέον, ζητούν μείωση αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. ευρώ και επιμένουν ο εταιρικός φόρος να είναι 28% και όχι 29%. Δέχονται ωστόσο τη φορολόγηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των αδειών 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας.

Στο θέμα των εργασιακών αποδέχονται τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά ζητούν να μην γίνει καμία κίνηση στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων πριν το τέλος του 2015.

Δηλώσεις

Δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία. Θα δουλέψω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και θα προσπαθήσω να κρατήσω όλη την Ευρώπη μαζί, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ: "Η δουλειά συνεχίζεται. Μπορεί να διαρκέσει για αρκετή ακόμα ώρα. Έχω την αίσθηση ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η υπόθεση θα έχει καλό τέλος", δήλωσε.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε -προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής- ότι ανήκει στη δικαιοδοσία των υπουργών Οικονομικών να επιλύσουν το ζήτημα της Ελλάδας, και όχι των ευρωπαίων ηγετών. Η ίδια τόνισε ότι έχει την αίσθηση πως η Ελλάδα έχει οπισθοχωρήσει σε ορισμένα θέματα.

"Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία. Πρέπει να αφήσουμε τους Θεσμούς να δράσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση. Το συντομότερο θα είναι και το καλύτερο. Η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο", τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.


Οι δηλώσεις των υπουργών κατά την προσέλευση τους

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup. Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς ακόμη. Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποιά σημεία συμφωνεί και με ποιά όχι και θα ξεκινήσουμε από εκεί.

Σόιμπλε: Οι θέσεις της Ελλάδας και των πιστωτών της βρίσκονται ακόμη πιο μακριά από πριν, αντί να προσεγγίζουν. Οι Ελληνες έχουν μάλλον κάνει ένα βήμα πίσω στις τελευταίες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους τρεις θεσμούς. Υπάρχει μάλλον περαιτέρω απομάκρυνση παρά προσέγγιση.

Μοσκοβισί: Ήρθα να παρουσιάσω το σχέδιο συμφωνίας των Θεσμών. Νομίζω ότι πλέον έχουμε ένα έγγραφο που επιτρέπει να αποτιμήσουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι στο χέρι μας βρίσκεται η επίτευξη συμφωνίας, καθώς ο χρόνος τελειώνει.

Στουμπ, Φινλανδος ΥΠΟΙΚ: υπάρχουν δύο προτάσεις με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Τουλάχιστον έχουμε 2 χαρτιά.

Σκικλούνα, μαλτέζος ΥΠΟΙΚ: Λάβαμε το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη μόλις πριν μισή ώρα. Δεν ξέρουμε τι συμφωνία υπάρχει μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Υπάρχει ένα κείμενο που έχουν υποβάλει οι θεσμοί και ένα κείμενο με την ελληνική πρόταση. Δεν υπάρχει ένα έγγραφο θα δούμε που υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες. Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να κάνω προβλέψεις.

nooz.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια