Η Ελλάδα, με ευρώ ή δραχμή, παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ




ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όλοι όσοι κινδυνολογούν ή απλά ανησυχούν σχετικά με τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit, ξεχνούν ότι: με ευρώ ή με δραχμή η Ελλάδα παραμένει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η μεν ΕΕ είναι ένας μεγάλος πολιτικός-οικονομικός συνασπισμός, το δε ΝΑΤΟ η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία του πλανήτη. Αν η χώρα εγκατέλειπε αυτούς τους δύο οργανισμούς, ασφαλώς θα υπήρχε θέμα απομόνωσης. Αλλά ειλικρινά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ γιατί «η Ελλάδα θα κινδυνεύσει γεωπολιτικά» αν επανέλθει στο δικό της νόμισμα, ενώ παραμένει μέλος τους.

Η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952. Πολέμησε με τις άλλες νατοϊκές δυνάμεις στην Κορέα, ενώ σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρξε βασικός πυλώνας του νατοϊκού συστήματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενώντας νατοϊκές βάσεις και συμμετέχοντας στο στρατιωτικό και πολιτικό σχεδιασμό της συμμαχίας.

Παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκαν οι ελληνο-νατοϊκές σχέσεις με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, και την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 1974, η χώρα επανήλθε σε αυτό το 1980 και παρέμεινε κανονικό μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας σε όλες τις νατοϊκές δραστηριότητες με κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς ή και της αριστεράς σήμερα. Αυτά όλα στοιχειοθετούν όχι μόνον υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ αλλά και του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα.

Και ποιές είναι αυτές; Αυτήν τη στιγμή η χώρα μας δέχεται αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας σε μεγάλη κλίμακα από δύο (πλέον) αναθεωρητικές γειτονικές χώρες: την Τουρκία, που συνιστά τη σοβαρότερη απειλή, και την Αλβανία, ελάσσονα αλλά όχι ευκαταφρόνητη. Το ΝΑΤΟ οφείλει να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα εγγυώμενη το απαραβίαστο των ελληνικών χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων μας. Αυτή η εγγυοδότηση δεν αποτελεί ελεημοσύνη, αλλά αυτονόητη υποχρέωση της συμμαχίας στην οποία μετέχουμε τα τελευταία 63 χρόνια.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ασύμμετρη απειλή της λαθρομετανάστευσης. Εκατομμύρια (στην κυριολεξία) λαθρομεταναστών συνωστίζονται στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, και καθημερινά μερικές χιλιάδες από αυτά περνάνε στο ελληνικό έδαφος, δημιουργώντας μία κατάσταση άνευ προηγουμένου. Σε λίγους μήνες ή και λίγες εβδομάδες η κατάσταση θα γίνει μη διαχειρίσιμη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κωφεύουν στις ελληνικές προτάσεις για ποσόστωση της υποδοχής λαθρομεταναστών, αφήνοντας όλους αυτούς τους δυστυχείς να συσσωρεύονται στα ελληνικά λιμάνια, πλατείες, δρόμους. (ανάμεσά τους υπάρχουν με πάσα βεβαιότητα και μέλη φονταμενταλιστικών οργανώσεων, άκρως επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια). Μπορεί να μην αποτελούν όλα αυτά «επίθεση σε κράτος-μέλος της συμμαχίας», θα ήταν όμως μεγίστη υποκρισία να οχυρωθεί το ΝΑΤΟ πίσω από μία τυπική διάταξη και να αφήσει μία νέου τύπου απειλή να ρημάξει τη χώρα μας.

kontranews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια