Ιδού το προσχέδιο των δανειστών: Προβλέπει εξαθλίωση, πόνο και αμυντική "γύμνια"




Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν λίγο η πρόταση των δανειστών που κατατίθεται σήμερα στο Eurogroup. Δέχονται ΦΠΑ τριών "ταυτοτήτων" και αυτή είναι η πρώτη φορά που το δέχονται.
Σύμφωνα με το κείμενο,
το νέο σύστημα
ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου με στόχο να εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ.

Στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering.
Στο 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό).
Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Επιμένουν, επίσης, στην κατάργηση των εξαιρέσεων των νησιών όσον αφορά το ΦΠΑ.
Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, θα υπάρξει αναπροσαρμογή των φόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. από το φόρο ακινήτων.
Στην τρίτη σελίδα γίνεται αναφορά στο συνταξιοδοτικό. Γίνονται ορισμένες παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ η πρόταση σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των πρόωρων συντάξεων και τη γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα διασφαλίσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 έως το 2022 πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, από ότι είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αρχικά, η Αθήνα ζητούσε τα όρια να αυξηθούν έως το 2036 αλλά το σχέδιο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα έλεγε ότι αυτό να συμβεί μέχρι το 2025.
Υπάρχει όμως και μια σημαντική υποχώρηση από τους δανειστές στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού παρατηρεί ο Spiegel. Οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020.
Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και συνεχίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνουν τα προνόμια μόλις περάσει η νομοθεσία.
Κατατέθηκε και η ελληνική πρόταση στο Eurogroup, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστριάς, κ. Σέλινγκ, και είναι η τελική. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για ολική ρήξη με τους δανειστές αν συνεχίσουν να επιμένουν στη "θανάτωση" του ελληνικού λαού.

Όλα αυτά ενώ στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) ζητούν απέγνωσμένα να μπουν σε "κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης". Τη σχετική πρόταση την υπέβαλλε ο - ποιος άλλος; - πρόεδρος της ΝΔ Α.Σαμαράς και το μόνο που κερδίζει - για την ώρα είναι ... άφθονο γέλιο από τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο ανταποκριτής του defencenet.gr που συζήτησε με δύο κυβερνητικά στελέχη στις Βρυξέλλες την πρόταση Σαμαρά εισέπραξε χαμόγελα στη μία περίπτωση και την ατάκα "Νάσαι καλά, μ'έκανες και γέλασα μετά από μια τόσο δύσκολη μέρα".
Στην Αθήνα δημοσιοποιήθηκε η θέση άλλου - ανώνυμου - κυβερνητικού στελέχους που αναφέρεται σε αυτό ακριβώς που αποκάλυψε το defencenet.gr, ένα πολιτικό πραξικόπημα: "Κάποια κέντρα επεξεργάζονται σενάρια εκτροπής και ελπίζουμε ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που βρίσκονται όλες κατά σύμπτωση στις Βρυξέλλες, να μην ανταποκριθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει νέα Ιουλιανά".
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση όπως εξελίσσεται δείχνει ρήξη. Και πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Οι δανειστές "θέλουν το κεφάλι" του Α.Τσίπρα και τη λήξη του "αριστερού πειράματος" για να στείλουν ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη "Τι παθαίνουν όσοι αντιστέκονται"...
Σε ενημερωτικό non-paper που κυκλοφόρησε η κυβέρνηση αναφέρεται ότι:
"Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες.
Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός".
Πρακτικά εμπεδώνει την εικόνα του χάσματος και της επικείμενης τελικής ρήξης...
Στις 12.50 ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Τσίπρα, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι, οι οποίοι κατέληξαν σε ένα προσχέδιο το οποίο οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν ως «εφικτό σχέδιο», το οποίο θα μπορούσε να περάσει ως συμφωνία και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Σε λίγη ώρα ξεκινάει το Eurogroup και εκεί οι δύο πλευρές θα εμφανιστούν με τις δικές τους προτάσεις.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το έγγραφο περιλαμβάνει ό,τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint).
Το έγγραφο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση.
Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη πάρει τελικό πράσινο φως από την ελληνική πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.
Παραχωρήσεις Κομισιόν
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω:

μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ,
στο ασφαλιστικό και
στα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα
κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και
τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη πάντως, ανέρχεται σε πρόσθετα μέτρα 2,3 δισ. ευρώ που ζητούν εκείνοι (ενώ παράλληλα απορρίπτουν ως αμφιβόλου αποδόσεως και μια σειρά μέτρων για εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση) και συγκεκριμένα:

- 700 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ:
Η ελληνική πρόταση φέρνει στα κρατικά ταμεία 680 εκατ. φέτος και 1,360 δισ. το 2016, δηλαδή συνολικά 2 δισ. ευρώ. Οι δανειστές ζητούν μέτρα για έσοδα 900 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. το 2016, δηλαδή συνολικά 2,7 δσ. ευρώ (ή συνολικά 700 εκατ. ευρώ επιπλέον).
Πώς θα βγουν αυτά;
α) Η πρόταση των δανειστών απαιτεί και αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση 23%. Η κυβέρνηση λέει πως δίνει μάχη να το αποφύγει, αλλά στο ελληνικό κείμενο η εστίαση δεν κατανομαζόταν ρητώς στα αγαθά και υπηρεσίες που θα μείνουν στο 13%. Μάλιστα, έλεγε πως «θα υπάρξει ένας μειωμένος συντελεστής 13%, όπου θα υπάγεται μια περιορισμένη (limited) ομάδα προϊόντων που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα, catering και τα ξενοδοχεία. Θα υπάρξει επίσης, ένας υπερμειωμένος συντελεστής 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία». Άρα, είτε η κυβέρνηση εξ αρχής δεν εξαιρούσε την εστίαση, είτε υπήρχε μία «ασάφεια» που οι θεσμοί θέλησαν να τη λύσουν ...επιβάλλοντας οι ίδιοι το μέτρο. Από το ΦΠΑ 23% στην εστίαση υπολογίζονται 200 εκατ. ετησίως ή 300 εκατ. στον ενάμισι χρόνο έως το τέλος του 2016.
β) οι δανειστές ζητούν ΦΠΑ 13% μόνο για να τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και 23% για όλα τα υπόλοιπα. Η κυβέρνηση, αντιθέτως, θέλει να κάνει διάκριση σε «βασικά» και «μη βασικά» που θα τα ορίσει η ίδια. Με βάση την πρόταση των δανειστών, στο 13% θα μείνει μόνο το νωπό κρέας, τα χύμα όσπρια και τα νωπά λαχανικά. Όλα τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα μεταφερθούν στο 23%, δηλαδή και το λάδι και το γάλα ακόμα.
γ) αυξήσεις 45% του ΦΠΑ στα νησιά: σε αυτό συμφωνούν και τα δύο μέρη, που προτείνουν κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μόνο και «κοστίζει» 347 εκατ. ευρώ το χρόνο (δηλαδή 520 εκατ. ευρώ έως τέλους του 2016).
Οι δανειστές απορρίπτουν, όμως. την πρόταση για να θεσπιστούν ειδικές φοροαπαλλαγές για τους νησιώτες, προκειμένου να μην τους επιστραφούν περί τα 50-100 εκατ. ευρώ το χρόνο (ή περίπου 75-200 εκατ. έως τέλος του 2016), όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση.
- Πρόσθετοι φόροι 1 δισ. ευρώ έως το 2016:
Σε τουλάχιστον 300 εκατ. επιπλέον για φέτος και άλλα 700 για το 2016 αντιστοιχούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως:
α) Εισφορά Αλληλεγγύης: Το ΔΝΤ ζητά αύξησή της (με κατάργηση της έκπτωσης του 30%) όχι μόνο για τους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, αλλά και για όλους τους υπολοίπους με εισόδημα από 12.000-30.000 ευρώ, που είναι και πολλαπλάσιοι στον αριθμό.
β) Διπλάσια προκαταβολή φόρου: Το ΔΝΤ ζητά αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες. Επιπλέον, ζητά και αύξηση της προκαταβολής από το 80% στο 100% για τις Ανώνυμες Εταιρίες.
γ) Φορολογία επιχειρήσεων: το ΔΝΤ ζητά μικρότερη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά η διαφορά είναι μάλλον ανεπαίσθητη μέσα στο τσουνάμι των επιβαρύνσεων που έρχεται. Από το 26% που είναι σήμερα, το ΔΝΤ προτείνει ο συντελεστής φορολογίας να ανέβει στο 28% και όχι στο 29% που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

δ) Κατάργηση φοροαπαλλαγών για αγρότες: το ΔΝΤ ζητά να φορολογούνται χωρίς καμία έκπτωση τα αγροτικά καύσιμα και οι επιδοτήσεις.
ε) για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με έσοδα 2,65 δισ. υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται γραπτώς ότι θα αυξήσει και τους συντελεστές, αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
- Περικοπές δαπανών 600 εκατ. ευρώ:
α) Αμυντικές δαπάνες: το ΔΝΤ ζητά διπλάσια μείωση των αμυντικών δαπανών κα εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά 400 εκατ. ευρώ αντί για 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο.
β) κατάργηση του ΕΚΑΣ και αντικατάσταση του στα τέλη του 2017 από το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα. Από τα περίπου 750 εκατ. ευρώ που κοστίζει στον κρατικό πρϋπολογισμό το ΕΚΑΣ, τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει (σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση των δανειστών) να διατεθούν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομούνται ετησίως περίπου 200 εκατ. ευρώ.

- Συντάξεις και Εισφορές
Οι θεσμοί ζητούν:
α) Παρακράτηση εισφοράς «υπέρ Υγείας» στις συντάξεις 6% αντί 5% που πρότεινε η κυβέρνηση
β) Κατάργηση πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου και σταδιακά έως το 2022 αντί από 1ης Οκτωβρίου και έως το 2015 που πρότεινε η κυβέρνηση.
γ) Να μην εξαιρούνται από σύνταξη στα 67 (ή μειωμένη στα 62) όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρά μόνον οι εργαζόμενοι με βαρέα και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες.
δ) Ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος για τις αποφάσεις που βγάζουν άκυρες τις προηγούμενες μειώσεις στις συντάξεις.
ε) διατήρηση της μείωσης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αντί αύξησής τους που πρότεινε η κυβέρνηση.
Κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως υπάρχει ένα κείμενο, το οποίο είναι κοντά στην ελληνική πρόταση, ωστόσο Αθήνα και εταίροι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε πως η κατάσταση δεν είναι καλή και ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ' ότι χθες. Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα πάει στο Eurogroup για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις.
Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.
Και οι θεσμοί έστειλαν τις δικές τους προτάσεις στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το μεσημέρι της Πέμπτης το γερμανικό πρακτορείο MNI. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συνάντηση στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο MNI πως οι συζητήσεις είναι πολύ δυσκολες για όλες τις πλευρές.
Νωρίτερα, οι Financial Times έγραφαν ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία στη συνάντηση με τους δανειστές, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το δικό τους σχέδιο. Μάλιστα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Peter Spiegel, σχολιάζει χαρακτηριστικά: Η ώρα του «take it or leave it» πλησιάζει.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της», δήλωναν τη νύχτα κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Στο τραπέζι παρέμεναν διαφωνίες για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπήρχε σύγκλιση ούτε για το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει από τους δανειστές δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς αυτή η δέσμευση θεωρείται από την Αθήνα ακρογωνιαίος λίθος για να αποδεχθεί μία συμφωνία, που περιέχει και σκληρά μέτρα. Δείτε την πρόταση των δανειστών στα αγγλικά:









Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://greeknation.blogspot.gr/2015/06/blog-post_205.html


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια