Το «χρυσόμαλλο Δέρας» και το ταξίδι του Ιάσονα είναι γνωστό από την ελληνική μυθολογία και αφορά το κυνήγι ενός μεγάλου θησαυρού.
Στην ίδια πάνω κάτω περίπου περιοχή πολλούς αιώνες μετά, διαδραματίζεται μία άλλη διαμάχη για ένα άλλο μεγάλο θησαυρό, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κασπίας.
Η ΕΕ από ότι διαφαίνεται έχει αποφασίσει τελεσίδικα τον αποκλεισμό της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου από το αγωγό Turk Stream. Για τις Βρυξέλλες υπάρχει μόνο ο νότιος διάδρομος, ως ο μοναδικός άξονας διακίνησης του φυσικού αερίου από τον Καύκασο . Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, δεν έχουν κατανοήσει ότι η διακίνηση του φυσικού αερίου από την περιοχή αυτή , « σηκώνει» μέχρι πόλεμο μεταξύ των Ρωσίας και ΗΠΑ , ο οποίος θα εμπλέξει ολόκληρη την Ευρώπη .
Υπενθυμίζουμε ότι το 2008, έλαβε χώρα μια διάσκεψη κορυφής στο Βατούμ της Γεωργίας, υπό την αιγίδα του οργανισμού των χωρών GUAM. Ο οργανισμός αποτελεί μια στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Γεωργίας, Ουκρανίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας, που υλοποιήθηκε το 1997. Σας θυμίζουν κάτι όλες αυτές οι χώρες εν έτη 2015; Ναι πρόκειται για τις χώρες που το ΝΑΤΟ έχει τεράστια συμφέροντα, με την μεν πρώτη ( Γεωργία )να προετοιμάζεται να υποδεχθεί μια νατοϊκή βάση ,την δεύτερη ( Ουκρανία) να αποτελεί ήδη νατοϊκή βάση, και τις άλλες δύο( Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία) να αποτελούν τους επόμενους «στόχους» της συμμαχίας. Γεωγραφικά με την Κασπία συνορεύει και το Ιράν, ο έτερος στόχος της συμμαχίας.
Βέβαια, ο συνασπισμός των χωρών GUAM ουδεμία σχέση έχει με τους «δημοκρατικούς θεσμούς » και την οποιαδήποτε «οικονομική ανάπτυξη». Είναι ένα « υποκατάστημα» του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) για τη διεύρυνση της επιρροής τους στην «καρδιά» της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό είναι το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι που λαμβάνει χώρα από το 1990 και μετά, αρχή γενομένης της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας , και των επόμενων γεγονότων .
Ο κύριος ρόλος του εν λόγω συνασπισμού , ως στρατιωτικής συμμαχίας, είναι να «προστατεύει» και να διασφαλίζει τους ενεργειακούς διαδρόμους διακίνησης για αποκλειστικό λογαριασμό των βρετανικών και αμερικανικών πετρελαϊκών πολυεθνικών εταιρειών. Ας σημειωθεί ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι οι κύριοι αποδέκτες των στρατιωτικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Η απόλυτη «στρατιωτικοποίηση» των διαδρόμων που προστατεύει ο συνασπισμός των χωρών που απαρτίζουν τον GUAM, είναι κεντρικός στόχος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Οι προαποφασισμένες υποψηφιότητες της Γεωργίας και της Ουκρανίας για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου για τον έλεγχο τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών και διαμετακομιστικών διαδρόμων της Κασπίας Θάλασσας προς την ΕΕ .
Κύριος στόχος της συμμαχίας ήταν , είναι και θα είναι η πλήρη υπονόμευση του ελέγχου της Μόσχας στον Καύκασο και στην Ανατολική Ευρώπη γενικότερα.
Υπενθυμίζουμε ότι και το σχέδιο νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα , στοχεύει κατευθείαν στον Καύκασο. Η Πολωνία , η Ρουμανία , η Μολδαβία, η Βουλγαρία , και η Ελλάδα, αποτελούν « προστατευόμενες περιοχές» για το ΝΑΤΟ. Μέσα στα πλαίσια αυτά η κίνηση του Ρώσου Προέδρου να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού Turk Stream , σηματοδοτεί την πλήρη και ολοκληρωτική ρήξη με τα αμερικανικά σχεδία στην περιοχή. Η συνέχεια θεωρούμε ότι δεν θα είναι ευχάριστη για κανέναν νοήμων άνθρωπο.
Στα πλαίσια αυτά, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στην μεταφορά του τουρκμενικού φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, αναφέρει η τουρκική τηλεόραση . Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο άνθρωπος , είναι λογικό.
Στις δηλώσεις που έκανε ο Σέφκοβιτς αφού σημείωσε ότι το ζήτημα υφαλοκρηπίδας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν στην Κασπία Θάλασσα, δεν χαρακτηρίζεται ως πρόβλημα, τόνισε ότι η μεταφορά του Τουρκμενικού αερίου, αποτελεί λύση στα χρόνια προβλήματα της περιοχής. Δεν μας λέει όμως ο Επίτροπος από ποιον θεωρείται ορθή λύση…
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι μία παρόμοια τετραμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε αρχές Μάιου μεταξύ της Τουρκίας-Τουρκμενιστάν-ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν. Ενώ μία ακόμη θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα. Οι Τούρκοι οι οποίοι συμμετέχουν στο έργο κατασκευής Turk Stream , συμμετέχουν και στο αγωγό αυτόν. Μιλάμε για χοντρό παιχνίδι με πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Ότι και να γίνει πάντως οι Οθωμανοί το κέρδος τους θα το βγάλουν.
«Είναι σαφέστατο ότι και η τουρκμενική πλευρά και η αζερική πλευρά είναι σύμφωνες στο θέμα της μεταφοράς του τουρκμενικού αερίου στην Ευρώπη, μέσα από την Κασπία Θάλασσα και μέσω της Τουρκίας. Η συνεργασία αυτή θα κάνει το κλίμα στην περιοχή ακόμη πιο θετικό. Σαν Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς στηρίζουμε πλήρως αυτές τις εξελίξεις», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος .
Ενώ ο αγωγός South Stream που διέρχονταν την ίδια διαδρομή « ακυρώθηκε» στην πράξη με την αλλαγή κυβερνήσεων Ελλάδος, Βουλγαρίας, και την άρνηση της ΕΕ να δεχθεί φυσικό άεριο.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,η Ρωσία έχει αυξήσει την επιρροή της στο Ουζμπεκιστάν , στο Τατζικιστάν, διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία , καθώς επίσης ελέγχει προσωρινά το Καζακστάν. Η Κίνα ετοιμάζεται να «περάσει» από την περιοχή αυτή τον «εμπορικό δρόμο του Μεταξιού». Το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν αποτελούν « στόχους» των ρωσικών πυραύλων , όπως και η Γεωργία με την Μολδαβία. Το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να «επιτρέψει» στις ΗΠΑ να αλώσουν την περιοχή αυτή, για την κατάκτηση της οποίας η αυτοκρατορία των Τσάρων έχυσε πολύ αίμα. Η συνέχεια της τωρινής ιστορίας αλλάζει κάπως τον μύθο, και ο «Δράκος» που φυλάει το « χρυσόμαλλο Δέρας» τρώει αυτούς που ήρθαν το «κλέψουν».
pentapostagma.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια