Ποιος την έχει πιο μεγάλη, οι Έλληνες, ή οι δανειστές; …Την ευθύνη βεβαίως-βεβαίως…




Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, θα υπάρξει μια τεράστια διελκυστίνδα ευθυνών.

Οι μεγαλύτερες θα επιρριφθούν σε όποιον συμπεριφέρεται πιο παράλογα στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, η οποία θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει σε χρεοκοπία και καταστροφή.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών και του παιχνιδιού των υποχωρήσεων, ή όχι, είναι ένας λόγος να ελπίζουμε ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε, ακόμη και την ύστατη ώρα, να έχει μια ικανοποιητική κατάληξη. Και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρο να αποδεχτούν τις λογικές θέσεις της άλλης. Αλλιώς, θα σημαδευτούν με την αποτυχία του να αποτρέψουν μια καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί.

Στο χειρότερο σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος, αν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε ικανοποιητικό συμβιβασμό. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα υποφέρει επίσης ένα πλήγμα.

Οι αλληλοκατηγορίες, οι οποίες τότε θα εκτροχιαστούν, θα είναι τόσο πικρές, που θα επιφέρουν ένα δεύτερο γύρο ζημιών. Οι κύριοι φορείς θα πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα κατά τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθούν τα χειρότερα της κατακραυγής. Από αυτούς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει τα περισσότερα να χάσει. Εάν απορρίψει έναν έντιμο συμβιβασμό, μπορεί να χάσει τη θέση του. Όμως, οι πιστωτές έχουν επίσης πολλά που διακυβεύονται. Αν η ζώνη του ευρώ φανεί ότι έχει υπονομεύσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, κάνοντας παράλογες απαιτήσεις, η αίσθηση ότι είναι μια καλοήθης κοινότητα εθνών θα καταστραφεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κατώτερος πιστωτής, θα είναι επίσης στη γραμμή του πυρός για δανεισμό της αξιοπιστίας του (και χρημάτων) σε ένα πρόγραμμα που απέτυχε παταγωδώς. Όπως έχουν τα πράγματα, ο καθένας αξίζει ένα μερίδιο της ευθύνης. Η Ελλάδα «μαγείρεψε» τα βιβλία αρχικά για να μπει στο ευρώ. Η χώρα ήταν γεμάτη με διαφθορά, αναποτελεσματικότητα και φοροδιαφυγή. Στη συνέχεια, έζησε πάνω από τις δυνατότητές της, δημιουργώντας γιγαντιαία δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα.

Μετά το χτύπημα της κρίσης, η Αθήνα κωλυσιέργησε στην εφαρμογή απαιτούμενων ριζικών μεταρρυθμίσεων- σε αντίθεση με άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, που τώρα αναρρώνουν. Παρ ‘όλη την αγωνία, η Ελλάδα είχε αρχίσει να αλλάζει στάση στις αρχές του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, όμως, μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υπέκυψε στο λαϊκισμό και σταμάτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οδηγούμενη σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της χώρας.

Αυτό, όμως, δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τις άγριες προεκλογικές υποσχέσεις του Τσίπρα. Από την ανάληψη της εξουσίας, τον Ιανουάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του, Γιάννης Βαρουφάκης, επιδείνωσαν το πρόβλημα με σπατάλη χρόνου και με εμπρηστικές παρατηρήσεις σχετικά με τους πιστωτές της χώρας.

Η Ευρωζώνη έχει να λογοδοτήσει για πολλά επίσης. Το προπατορικό αμάρτημά της ήταν η άρνησή της, χάρη στην επιμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει κατά την έναρξη της κρίσης πίσω στο 2010. Εκείνη την εποχή, η Αθήνα χρωστούσε χρήματα σε ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα «κούρεμα «. Αντ ‘αυτού, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση των ιδιωτών πιστωτών. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί αυτό που θα ήταν μια διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και μιας ομάδας τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων, σε μια δηλητηριώδης μάχη μεταξύ των εθνών της Ευρώπης. Το ΔΝΤ συμφώνησε με αυτό, κόντρα στην καλύτερη κρίση του.

Το δεύτερο σφάλμα των πιστωτών ήταν ότι επικεντρώθηκαν πάρα πολύ στη δημοσιονομική λιτότητα και πολύ λίγο στις βαθιές μεταρρυθμίσεις. Μετά την κραιπάλη πριν από την κρίση της, η ελληνική οικονομία ήταν υποχρεωμένη να συρρικνωθεί, αλλά δεν χρειαζόταν να χάσει το ένα τέταρτο της παραγωγής της.

Αυτά όσον αφορά το πού βρίσκεται η ισορροπία των ευθυνών. Υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα κάνουν υποχωρήσεις, εξακολουθεί να είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία η οποία θα ξεκλειδώσει μετρητά από τους πιστωτές και έτσι θα σταματήσει την κατάρρευση της Αθήνας.

Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να έχει δύο βασικά στοιχεία: η Ελλάδα να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημά της. Και η Ευρωζώνη να συμφωνήσει να διαπραγματευθεί με καλή πίστη σε μια μεταγενέστερη συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Ο Τσίπρας δεν θα χρειάζεται να αποδεχθεί οποιεσδήποτε περικοπές σε συντάξεις με χαμηλό εισόδημα. Αλλά θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης με ταχείς ρυθμούς και να κόψει τις επικουρικές συντάξεις.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να παράγει ένα μεγάλο πλεόνασμα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Αλλά θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τώρα στην είσπραξη φόρων, στον δημόσιο τομέα και στον ΦΠΑ, που θα συμβάλουν στη στήριξη των οικονομικών της σε μεσοπρόθεσμη βάση. Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν χρειάζεται να αποδεχθούν ένα επίσημο κούρεμα στο ποσό των χρημάτων που τους οφείλονται. Αντ ‘αυτού, στην Ελλάδα θα δινόταν μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, προτού χρειαστεί να ξεκινήσει την αποπληρωμή του χρέους και περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσει τη δουλειά.

Επιπλέον, η Ευρωζώνη δεν θα χρειαζόταν να συμφωνήσει σε τέτοια αναδιάρθρωση τώρα. Αλλά θα δεσμευόταν να εργαστεί σκληρά για να ολοκληρώσει τη δουλειά, ας πούμε, στο τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα κρατούσε τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Θα υποσχόταν επίσης, ότι το ΔΝΤ θα διερευνούσε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αν μια από τις δύο πλευρές ρίξει ένα τέτοιο πακέτο στο τραπέζι, η άλλη πλευρά θα είναι κάτω από τεράστια πίεση να συμφωνήσει – γιατί, αν δεν το κάνει, θα επικριθεί δικαίως, όχι μόνο από τον ελληνικό λαό, αλλά από δίκαιους παρατηρητές και αλλού.
Hugo Dixon
http://hellasforce.com/2015/06/23/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%AE/


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια