Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν γύριζε στη δραχμή…




GREXIT…

Με τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους εταίρους, ή ρήξης να έχει φουντώσει, επανέρχεται το θέμα του κατά πόσο θα ωφελούσε την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή. «Το Βήμα της Κυριακής» ανοίγει αυτόν τον διάλογο μεταξύ ειδικών, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης.

Μεταξύ άλλων, περιγράφονται οι επιπτώσεις της υποτίμησης του νέου εθνικού νομίσματος στην οικονομία και τους πολίτες και εξετάζεται το θέμα των κερδών και των ζημιών για το εμπόριο και τις εξαγωγές.

Παράλληλα, επισημαίνεται ο παράγοντας του χρόνου, που συχνά υποτιμάται στη συζήτηση για το πέρασμα από το ευρώ στη δραχμή, και καταγράφεται η αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι δεν αρκεί η αλλαγή νομίσματος για να πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά είναι αναγκαία η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι θέμα νομίσματος, σημειώνεται, αλλά διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ακόμη, τονίζεται ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα περιόριζε σημαντικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ δεν θα υπήρχε ισχυρό τραπεζικό σύστημα καθώς κανείς δεν θα αποταμίευε σε δραχμές.

Πόσο είναι το κόστος της συμφωνίας ή του ναυαγίου

Καθώς ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους κυλά αντίστροφα και οι πιέσεις έχουν πλέον γίνει ασφυκτικές, άρχισαν να κυκλοφορούν εκ νέου σενάρια για Grexit -δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι συζήτηση ενός plan B για την Ελλάδα έγινε ακόμη και σε επίπεδο EuroWorking Group.

Ωστόσο, ο αντίλογος σε αυτά επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν θα αποφάσιζε να εφαρμόσει plan B για την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Το κόστος της συμφωνίας και του ναυαγίου καταγράφει «Το Βήμα της Κυριακής», προκειμένου να απαντηθεί το βασικό ερώτημα: είναι διαχειρίσιμο ένα Grexit για την Ευρώπη;

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων δεδομένων καταγράφονται τα εξής:

● η έκθεση διασυνοριακών δανείων στην Ελλάδα των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει υποχωρήσει στα 34,7 δισ. ευρώ απο τα 101,4 δισ. ευρώ το 2010

● η έκθεση των Ευρωπαίων φορολογουμένων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης

● οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 1% του ΑΕΠ

● οι εκροές ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα έχουν φθάσει στο 30% του ΑΕΠ της χώρας.
http://hellasforce.com/2015/06/14/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%BD-%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια