Με δυο σχέδια στο τραπέζι, και με ισχυρές πιθανότητες για ενδιάμεσο - όσο κι επώδυνο - συμβιβασμό, μπαίνει η Αθήνα στην τελική ευθεία της μάχης με τους πιστωτές.
Αμφότερα τα σχέδια προβλέπουν, στην ουσία τους, λύση σε δύο επίπεδα, δηλαδή μια πρώτη συμφωνία - γέφυρα για αποδέσμευση άμεσης ρευστότητας προς την Ελλάδα κι ένα μεταγενέστερο τελικό «deal», ενώ στην πράξη, και ανεξαρτήτως, του πως αυτή θα ονομαστεί, περιλαμβάνουν μιας μορφής παράταση του ισχύοντος προγράμματος. Η μεγάλη όμως, και καταλυτική, διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι πως το σχέδιο το οποίο προωθεί η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει ρητή δέσμευση για αντιμετώπιση του χρέους, ενώ αντιθέτως η «σκληρή» εκδοχή των πιστωτών προβλέπει «τρίτο πακέτο», δηλαδή τρίτο δάνειο, και δεν έχει καμία αναφορά στο χρέος.
Ουσιαστικά, το σχέδιο που προκρίνει η πλευρά των πιστωτών κινείται κοντά στην «σκληρή» γραμμή Σόιμπλε, και έχει ως μεγάλη παγίδα την παράταση του μαρτυρίου των δόσεων, της ασφυξίας και των περίφημων προαπαιτούμενων. Στον αντίποδα, το σχέδιο που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προωθεί η ελληνική πλευρά έχει λογική ενιαίας και τελικής λύσης, αν και προβλέπει κλιμακωτή εφαρμογή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε και λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ισχύον πρόγραμμα με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Και οι δύο εκδοχές έχουν ήδη συζητηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και αναμένεται να μπουν ξανά αύριο, Τετάρτη, στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρας - Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, με νέες προσθήκες, διορθώσεις και «βελτιωτικές» εκδοχές.
Το «σκληρό» σχέδιο των πιστωτών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Βερολίνο, το σχέδιο που προκρίνει η γερμανική πλευρά σε ενιαία γραμμή πλέον και με το ΔΝΤ προβλέπει από εξάμηνη έως και 9μηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος και, εν συνεχεία, συμφωνία για «τρίτο πακέτο» και τρίτο δάνειο προς την Αθήνα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal η βασική εκδοχή του εν λόγω σχεδίου παρουσιάστηκε ήδη στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον επικεφαλής της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά απερρίφθη ως «απαράδεκτο» από τον Αλέξη Τσίπρα επειδή προέβλεπε «βαριά» φορολογικά μέτρα και, κυρίως, περικοπές συντάξεων.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν χθες ότι το εν λόγω σενάριο παραμένει στην ατχέντα των πιστωτών και θα συζητηθεί εκ νέου, με πιο ήπιες ενδεχομένως θέσεις στο θέμα του ασφαλιστικού.
Σε κάθε περίπτωση, ως βασικός όρος για να κλείσει η συμφωνία είναι να δεσμευτεί η Ελλάδα σε συγκεκριμένο πακέτο άμεσων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, ενώ όσο διαρκεί η παράταση προϋπόθεση για την εκταμίευση (σταδιακής) ρευστότητας προς την Αθήνα θα είναι η ψήφιση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων (prior actions).
Η εν λόγω ρεσυτότητα θα διατεθεί μέσα από τα 11,4 δισ ευρώ του ΤΧΣ που παρακρατά ο EFSF, την αύξηση του ορίου εντόκων από την ΕΚΤ και, πιθανώς, από την καταβολή μικρού τμήματος της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δις ευρώ.
Το «ήπιο» σχέδιο της Αθήνας
Στον αντίποδα ενός νέου φαύλου κύκλου δόσεων και προαπαιτούμενων, η Αθήνα προτείνει ενιαία, αλλά κλιμακωτής εφαρμογής λύση με ορίζοντα επίσης τον Μάρτιο του 2016.
Τα δύο βασικά «κλειδιά» σ' αυτό το σενάριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να περιλαμβάνει ρητό οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους και σαφές πρόγραμμα επενδύσεων που θα δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στην όποια συμφωνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει συζήτηση επί ενός επενδυτικού πακέτου συνολικού ύψους 35 δις ευρώ σε ορίζοντα επταετίας, στο οποίο φέρεται να συναινεί και η Κομισιόν.
Η κλιμακωτή εφαρμογή προβλέπει την άμεση συμφωνία και υιοθέτηση μέτρων στο φορολογικό και στα δημοσιονομικά (όπου εκτιμάται πως μπορεί να επέλθει ταχεία σύγκλιση στα ανοιχτά θέματα κυρίως σε σχέση με τον ΦΠΑ) και μεταγενέστερη παρέμβαση στο ασφαλιστικό, αφού προηγουμένως εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας.
Η άμεση εκταμίευση ρευστότητας και σ' αυτό το σχέδιο βασίζεται τα 11,2 δις ευρώ του ΤΧΣ, ενώ υπάρχει εισήγηση και για πιθανή αποπληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ με νέο δάνειο από τον Ευρωπαίκό Μηχανισμό Στήριξης, τον ESM. Με αυτόν τον τρόπο, η οφειλή προς την ΕΚΤ θα γίνει οφειλή προς τον ESM και θα ανοίξει ταυτόχρονα ο δρόμος για άμεση συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
tvxs.gr Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια