Γερμανικά κέρδη (πάνω από 41 δισ ευρώ) από την ελληνική καταστροφή!






Σε ρόλο κοινού τοκογλύφου η γερμανική κυβέρνηση «αξιοποιεί» τη διαφορά των επιτοκίων και κερδίζει δεκάδες δισεκατομμύρια από τα δάνεια στην Ελλάδα ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πριν λίγες μέρες, στις 13 Ιουνίου, ο αντικαγκελάριος της γερμανικής κυβέρνησης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης»…

Ήταν μια νέα παραλλαγή ενός ισχυρισμού που ακούστηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και ο οποίος με δύο λόγια συμπυκνώνεται στο ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν θέλουν να εργάζονται, αλλά θέλουν και να ζουν με τα λεφτά των άλλων…


Παρακάμπτουμε την ιταμότητα της δήλωσης, ιδιάζουσα του πνεύματος «γκαουλάιτερ», που διαπνέει την γερμανική κυβέρνηση γενικά. Παρακάμπτουμε, επίσης, τα περί «…κομμουνιστικής κυβέρνησης», που αναδεικνύουν το αντικομμουνιστικό υπόβαθρο του κ. Αντικαγκελάριου.
Θα σταθούμε στην ουσία αυτού του ισχυρισμού για να δούμε ποιος βγαίνει κερδισμένος και ποιος χαμένος από αυτή την ιστορία.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Ινστιτούτο Κιέλου: 41 δισ τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση!

Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (ΙFW), που έχει έδρα στο Κίελο, σημαντικά είναι τα οφέλη τα οποία έχει αποκομίσει η Γερμανία την πενταετία 2010-2014, οπότε και ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τα οφέλη της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ανέρχονται σε 40,9 δισ. ευρώ, και στο ποσόν αυτό συγκαταλέγονται τα επιπλέον κρατικά έσοδα λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό Δημόσιο δανείστηκε την εν λόγω περίοδο με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ και τα γερμανικά ομόλογα, ως σύμβολα ασφάλειας και σταθερότητας, είχαν μεγάλη ζήτηση εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης.

Κατά το ΙFW, η αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στο Βερολίνο σχεδόν 80 δισ. ευρώ σε έσοδα μεταξύ 2009 και 2013, συμβάλλοντας μαζί με τα φορολογικά έσοδα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των εξαγωγών, οι οποίες βοηθήθηκαν από ένα σχετικά αδύναμο ευρώ ως προς το δολάριο.

Επιπλέον, οφέλη από την κρίση είχαν και τα ακίνητα στη Γερμανία.Προτού να εκδηλωθεί η κρίση χρέους, η αγορά ακινήτων της χώρας δεν φαινόταν να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι τιμές των ακινήτων είχαν μείνει στάσιμες, αλλά η αστάθεια και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) μετέβαλλαν άρδην το σκηνικό. Υπό τα νέα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές είχαν έναν ακόμα λόγο να στραφούν στη γερμανική αγορά ακινήτων, η οποία θεωρείτο ασφαλής επιλογή.

Εάν εξετάσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα διαπιστώσει πως στη Γερμανία, συνολικά, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν 5,4% το 2011, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό της αύξησης αποδείχθηκε έτι υψηλότερο. Η συγκεκριμένη τάση, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτυπώνεται και στη δραστηριότητα των κατασκευαστικών ομίλων και του κλάδου εν γένει. Το 2011 και το 2012 υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση στην οικονομική δραστηριότητα κατά 4,4% και 4,2% αντίστοιχα.
Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η Γερμανία λειτουργεί τοκογλυφικά»…

Στις 27 Μαρτίου του 2012 ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη στο περιοδικό «FOCUS» ομολογούσε ότι η Γερμανία, όχι μόνο δεν ζημιώνεται από την κρίση της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως, κατέγραφε σημαντικά κέρδη, τα οποία μάλιστα αναμενόταν να πολλαπλασιαστούν σε βάθος χρόνου, όσο οι προσπάθειες για την «επίλυσή» της κρίσης εντατικοποιούνται…
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, συνέβαινε και συμβαίνει, γιατί η Γερμανία δανείζει στην Ελλάδα όχι απευθείας αλλά μέσω των έκτακτων μηχανισμών στήριξης, με επιτόκια, πολύ μεγαλύτερα από αυτά με τα οποία δανείζεται η ίδια. «Κατ” αυτόν τον τρόπο η Γερμανία λειτουργεί ουσιαστικά τοκογλυφικά, έχοντας βάλει στα ταμεία της μέχρι στιγμής περίπου 15 δισ. Ευρώ», είπε ο επικεφαλής του EΣΜ, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν έχουν κοστίσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής στους Γερμανούς φορολογούμενους. Στη Γερμανία έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι κάθε μεμονωμένη μεταφορά χρημάτων προς την Ελλάδα βαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας και χρηματοδοτείται από τα χρήματα φορολογουμένων. Η άποψη ότι τα χρήματα δόθηκαν και δεν θα επιστραφούν ποτέ είναι λάθος. Πρόκειται για δάνεια – τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν. Απελευθερωθείτε από την εικόνα της Ελλάδας ως βαρελιού χωρίς πάτο. Δεν υπάρχουν δώρα ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων».

Στη συνέχεια, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξηγούσε πως η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από την κρίση χρέους και τη διάσωση της Ελλάδας. «Η Γερμανία έχει ωφεληθεί από την κρίση, επειδή στη χώρα διοχετεύεται πολύ κεφάλαιο. Το γεγονός αυτό πιέζει τα επιτόκια δανεισμού προς τα κάτω. Σύμφωνα με ινστιτούτα ερευνών, η Γερμανία πληρώνει εξαιτίας της κρίσης 15 δισ. ευρώ λιγότερα σε τόκους. Οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού της Γερμανίας λειτουργούν και επ’ ωφελεία των πολιτών, οι οποίοι χρηματοδοτούν την αγορά ακινήτου».
Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: «Βγάλαμε» 41 δισ από την ελληνική κρίση

Στις 20/7/2013, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απαντώντας στον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη ανακοίνωσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κερδίσει από την ελληνική κρίση το θηριώδες ποσό των 41 δισ ευρώ λόγω της διαφοράς των επιτοκίων.
Ενα αποκαλυπτικό γερμανικό ντοκιμαντέρ Παρακολουθείστε εδώ ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ARD σχετικά με τους μύθους και την πραγματικότητα για το ελληνικό χρέος και την προπαγάνδα των δανειστών.



imerodromos.gr


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια