H «Μεγάλη Αλβανία» και η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια


Απόδοση: Μαρία Σμυρνιωτάκη | Η πρόσφατη απότομη αύξηση της βίας και έντασης μεταξύ των ΠΓΔΜ δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανικών ομάδων, είναι ένα συνεχής προϊόν της δυτικής παρέμβασης και των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές των Βαλκανίων.
Το θέμα των εθνοτικών εντάσεων εντός της Μακεδονίας έχει αποκτήσει παγκόσμια πρωτοσέλιδα μετά από το θάνατο οκτώ αστυνομικών και 14 άλλων κατά τη διάρκεια της διήμερης ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας. και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που περιγράφεται ως μια ένοπλη παραστρατιωτική ομάδα των Αλβανών στη βόρεια πόλη του Κουμάνοβο.
Το περιστατικό είναι το τελευταίο και το πιο αιματηρό σε μια σειρά από συγκρούσεις μεταξύ Μακεδόνων και Αλβανών, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 30 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας.Οι θάνατοι αυτοί έχουν για άλλη μια φορά εγείρει φόβους για αύξηση των εθνοτικών εντάσεων και ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να οδεύει προς ένα άλλο εμφύλιο πόλεμο, παρόμοιο με εκείνο μεταξύ Μακεδονικών δυνάμεων και των Αλβανών παραστρατιωτικών ομάδων το 2001.
Ο φόβος για τη «Μεγάλη Αλβανία»
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι στο επίκεντρο της σύγκρουσης είναι η ιδέα πως στο χώρο της Μακεδονίας και των άλλων βαλκανικών κρατών, οι Αλβανικές ομάδες έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια «Μεγάλη Αλβανία», ως μέρος των επεκτατικών τους βλέψεων.Αν και οι Αλβανοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ιδέα, υπήρξε μια αυξημένη ανησυχία των πιθανών αλβανικών επέκτασεων, ιδιαίτερα όταν ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε πρόσφατα την ενοποίηση της χώρας του και της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου – που έχει την πλειοψηφία του αλβανικού πληθυσμού -πως ήταν «αναπόφευκτη «.
Ο πολιτικός αναλυτής Andrew Korybko είπε στο Σπούτνικ, ότι η δυσπιστία και η διαίρεση μεταξύ της Αλβανίας και των άλλων κρατών στα Βαλκάνια επιδεινώθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την ηγεσία της επέμβασης στην περιοχή.Είπε ότι η απόφαση της Δύσης να λάβει τις πλευρές στη σύγκρουση και την πλάτη στις αλβανικές ομάδες, έχει αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και ώθησε σε εθνοτικές εντάσεις.
Ο Korybko λέει, επίσης, την απόφαση για την προστασία του Μακεδονικού κράτους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, και την περαιτέρω διαπραγμάτευτεση, μια γενναιόδωρη συμφωνία των αλβανικών ομάδων, μετά τον Μακεδονικό πόλεμο το 2001,πως ήταν μια στρατηγική κίνηση από τη Δύση, με στόχο την προσπάθεια να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.
«Η Μακεδονία σκοπίμως διατηρείται από το χείλος της διάλυσης, έτσι ώστε η εθνική έκρηξη [της βίας] θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εξωτερικά σε μια μελλοντική χρονική στιγμή αν χρειαστεί.»
Το Παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι
Ακριβώς γι” αυτό το λόγο οι δυτικές δυνάμεις θα ήθελαν να αφήσουν την επιλογή της «Μεγάλης Αλβανίας», ανοικτή και η περαιτέρω αποσταθεροποίηση των χωρών των Βαλκανίων είναι κάτω για μεγαλύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια, λένε οι αναλυτές.
Ο Ντούσαν Προρόκοβιτς, ένας εμπειρογνώμονας σε βαλκανικά ζητήματα είπε στο Σπούτνικ, ότι το πρόσφατο πρόβλημα στην ΠΓΔΜ έχει αναδευτεί μέχρι να προσπαθήσουμε και να αποτρέψουμε τη δημιουργία του προτεινόμενου «Τουρκικού ρεύματος» του έργου, του οποίου σχεδιάζει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Βαλκανίων.
Παρά τους φόβους άλλης μίας εθνοτικής σύγκρουσης στη χώρα, κάποιοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με τα κίνητρα των πρόσφατων συγκρούσεων, ανάμεσα σε προτάσεις όπως ότι στη σύγκρουση μπορεί να έχουν ανέβει από τα Σκόπια για να επιστήσουν την προσοχή μακριά από τα πολιτικά προβλήματα της χώρας.
«Νομίζω ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτή την ιδέα ότι αυτό είναι κατ “ανάγκη ένα εθνικό πρόβλημα. Αυτό που έχουμε ουσιαστικά στη Μακεδονία είναι ένα πολιτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή,» είπε ο Δρ James Ker-Lindsay, ερευνητής στο Βαλκανικών Σπουδών του Λονδίνου School of Economics.
Ο Δρ Ker-Lindsay λέει ότι μια πρόσφατη έκθεση της κυβερνητικής αμέλειας κατασκοπεύει τους πολίτες της ΠΓΔΜ και κατέληξε σε σημαντικές διαμαρτυρίες και σε δυσαρέσκεια με τον Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι και την κυβέρνησή του.
Αυτό έχει οδηγήσει σε προτάσεις που η πρόσφατη συμπλοκή ήταν απλώς ένα προγραμματισμένο περιστατικό από τα Σκόπια, με στόχο την υποδαύλιση εθνοτικών εντάσεων και ενεργεί ως προπέτασμα καπνού για τα σημερινά προβλήματα της κυβέρνησης.
«Στην αρχή, η κοινή γνώμη ήταν όλα λίγο επιφυλακτική σχετικά με αυτό, αλλά καθώς οι αποκαλύψεις έρχονταν στο φως, οι άνθρωποι αρχίζουν να στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης. Υπήρξε ένα ζευγάρι των μεγάλων διαδηλώσεων πρόσφατα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Λοιπόν, ξαφνικά, από το πουθενά, έχουμε αυτό το περιστατικό το Σάββατο στο Κουμάνοβο. Ουσιαστικά αυτό που έχει συμβεί είναι ότι πολλοί άνθρωποι στην ΠΓΔΜ λένε «κάπως έτσι και τόσο απλά όλα γίνονται πολύ βολικά», ο «Δρ Ker-Lindsay είπε στο Σπούτνικ.

Πηγή: sputniknews.com

gorganews

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια