Το νεοταξίτικο σύμφωνο συμβίωσης πήρε «σάρκα και οστά» στην Κύπρο (ΙΙ)





Με πρόνοιες που κατοχυρώνουν νομικά, ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια που θέλουν να συμβιώνουν εκτός γάμου, το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή. Βεβαίως, ο δρόμος για την ψήφισή του δεν θα είναι εύκολος, αφού κατά τις συζητήσεις των προηγούμενων χρόνων υπήρχαν αντιδράσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των διαφόρων μερών ήταν ιδιαιτέρως έντονες.

Άλλωστε και η Εκκλησία έχει τη δική της ισχυρή άποψη κατά του Συμφώνου Συμβίωσης, αλλά το γεγονός δεν φαίνεται να πτοεί τα πολιτικά κόμματα τα οποία συνεργάστηκαν για την ετοιμασία του νομοσχεδίου.

Σε γενικές γραμμές, το «Σύμφωνο Συμβίωσης» θα κατοχυρώνει νομικά τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τους συντρόφους, σε θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τα παιδιά που προκύπτουν από τη συμβίωση, αλλά και ζητήματα ασφάλισης, κληρονομιάς, φορολογίας, περιουσίας, υγείας, σύνταξης κλπ.

Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, «με το νομοσχέδιο, ρυθμίζονται όλοι οι όροι και τα έννομα αποτελέσματα της συμβίωσης, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη της».

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια «λόγω των γνωστών αντιδράσεων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «έρχεται να καλύψει ένα κενό, η θεσμοθέτηση του οποίου ανταποκρίνεται σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και στις ανάγκες της εποχής μας».

Στόχος του νομοσχεδίου, είπε, είναι «η ανταπόκριση στην αναγκαιότητα ρύθμισης, εκ μέρους της πολιτείας, των υπαρκτών κοινωνικών και άλλων συνεπειών που επιφέρουν άλλης μορφής συμβιωτικές σχέσεις, οι οποίες συνθέτουν τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και την εντεινόμενη διαφορετικότητά της».

Ο Σωκρατής Χάσικος κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αντιδράσεων, κυρίως από πλευράς της Εκκλησίας. Η κοινωνία, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «είναι αρκετά ώριμη για να το αποδεχθεί διότι το “σύμφωνο συμβίωσης” αποτελεί αίτημα της κοινωνίας». Η Εκκλησία, πρόσθεσε, «έχει κάθε δικαίωμα να έχει τις δικές της αντιρρήσεις ή διαφωνίες».

«Σύμφωνο συμβίωσης», αποτελεί «η έγγραφη σύμβαση ανάμεσα σε δύο ενήλικα ετερόφυλα ή ομόφυλα πρόσωπα». Αποτελεί ληξιαρχική πράξη και θα θεωρείται έγκυρο όταν οι δύο σύντροφοι μετά την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων υπογράφουν ταυτόχρονα και στην παρουσία δύο μαρτύρων ενώπιον ληξίαρχου. Ο ληξίαρχος θα εκδίδει στη συνέχεια το «σύμφωνο» σε δύο αντίγραφα το ένα εκ των οποίων θα παραδίδεται στο ζευγάρι και το άλλο θα καταχωρείται στο ειδικό μητρώο.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χάσικος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες με τις οποίες κατοχυρώνονται νομικά όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των συντρόφων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που ρυθμίζουν:

● Τις προϋποθέσεις σύναψης Συμφώνου Συμβίωσης.
● Τη διαδικασία σύναψης.
● Την έκδοση Πιστοποιητικού Συμφώνου.
● Ειδικό Μητρώο για την καταχώρησή τους.

Επίσης, περιλαμβάνει διατάξεις αναφορικά με «τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην ιδιότητα των παιδιών».

Συγκεκριμένα, με το σύμφωνο συμβίωσης (βάσει του προσχεδίου του νομοσχεδίου), «μπορεί να ρυθμίζονται οι περιουσιακές σχέσεις των συμβληθέντων και ιδίως η τύχη των περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια του συμφώνου».

Σε ό,τι αφορά τη λύση του Συμφώνου, προνοείται ότι υποχρέωση «διατροφής» αναλαμβάνεται μόνο «για την περίπτωση κατά την οποία μετά τη λύση του συμφώνου, το ένα από τα μέρη δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την περιουσία του».

Το Σύμφωνο αφορά ενήλικες Κύπριους πολίτες, ενώ μπορεί να συναφθεί και μεταξύ Κυπρίων και αλλοδαπών ή Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για αλλοδαπούς οι οποίοι συνάπτουν το σύμφωνο συμβίωσης στην Κύπρο δεν θεωρείται απαραίτητο ότι τους παραχωρείται αυτόματα και άδεια παραμονής στο νησί.

Εκτός από τις πρόνοιες που αφορούν τη σύναψη του Συμφώνου, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και πρόνοιες που σχετίζονται με τη λύση ενός συμφώνου συμβίωσης η οποία μπορεί να γίνει είτε από κοινού από τους δύο συντρόφους είτε μονομερώς, δηλαδή, από τον ένα εκ των δύο συντρόφων.

Το νομοσχέδιο, ρυθμίζει ζητήματα διατροφής, τις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων, τις διαδικασίες λύσης του Συμφώνου, καθώς επίσης και τις περιπτώσεις των άκυρων, ακυρώσιμων και ανυπόστατων Συμφώνων.

Αναφέρεται ότι στο προσχέδιο του νομοσχεδίου προνοείτο ότι «σύμφωνο συμβίωσης» δεν μπορεί να ισχύει σε περίπτωση που τα συμβαλλόμενα μέρη είναι μέχρι και πέμπτου βαθμού συγγενείς εξ αίματος ή μέχρι και τρίτου βαθμού συγγενείς εξ αγχιστείας.

Χαιρετίζουν οι ΛΟΑΤ

Η ανακοίνωση της έγκρισης του νομοσχεδίου για το «Σύμφωνο Συμβίωσης» από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ήταν φυσικό ικανοποίησε πλήρως τη ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ) κοινότητα στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή της η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, αναφέρει ότι η θεσμοθέτηση του Συμφώνου, «θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς την εξάλειψη σημαντικών διακρίσεων απέναντι στις οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών αφού αναγνωρίζει τον δεσμό μεταξύ τους και κατοχυρώνει νομικά τα εμπλεκόμενα μέρη, σε θέματα που αφορούν ανάμεσα σε άλλα σε ζητήματα ασφάλισης, κληρονομιάς, φορολογίας, περιουσίας, διακίνησης, σύνταξης και υγείας».

Μετά από χρόνια επεξεργασίας και καθυστερήσεων, αναφέρει η ανακοίνωση «το πολυσυζητημένο “Σύμφωνο Συμβίωσης” προωθείται στη βουλή προς ψήφισή του από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε μια κίνηση ιστορικής σημασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας».

Το νομοσχέδιο «προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο για νομική κατοχύρωση της σχέσης τους, παράγοντας έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στους συντρόφους». «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Μαριλένα Παναγή

http://hellasforce.com/2015/05/07/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%AE%CF%81/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια