Νέες εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών που εκμεταλλεύονται την υποχώρηση της κυβέρνησης: “Πάρτε μέτρα για να καλύψετε τη Μαύρη Τρυπα του ενός δις, αλλιώς…Συμφωνία…γιοκ”!!





Σημαντική είναι η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί έτσι ώστε… να είναι ορατή μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.






Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Eurogroup που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, “αγκάθια” για τη συμφωνία παραμένουν οι συντάξεις και τα εργασιακά, ενώ οι δύο πλευρές διαφωνούν και στο δημοσιονομικό κενό, καθώς οι δανειστές ζητούν περισσότερα μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα 1 δισ. ευρώ μιας και προβλέπουν μία ισόποση μαύρη τρύπα.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να εξαιρεθούν τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, το φυσικό αέριο, τα φάρμακα και τα βιβλία. Απόσταση υπάρχει επίσης και στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ με τους δανειστές να πιέζουν για ένα συντελεστή στο 18%, ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει έναν συντελεστή κοντά στο 15-16%.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, κλειδί για τον φόρο ακινήτων θα αποτελέσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα συμφωνηθεί, θα αλλάξει αναλόγως και ο ΕΝΦΙΑ. Το ενδεχόμενο πάντως να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο και σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.

Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που τη γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/05/blog-post_373.html#ixzz3ZcR2ZmwE

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια