Ο συγγραφέας του «Κεφαλαίου τον 21o αιώνα» ήταν καλεσμένος προχθές στο Βερολίνο για να του απονεμηθεί το Βραβείο Πολιτικού Βιβλίου από το ίδρυμα Φρίντιχ Εμπερτ, που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο πολυσυζητημένος γάλλος οικονομολόγος, Τομά Πικετί, θα συζητούσε με τον δήμαρχο του Αμβούργου Ολαφ Σολτς, σημαίνον στέλεχος του SPD. Του ήρθε λοιπόν μια ιδέα. Αντί να μιλήσει για άλλη μια φορά για τις ανισότητες, θα επικέντρωνε την ομιλία του σε ένα πολύ πιο «ευαίσθητο» θέμα, ειδικά στη Γερμανία: τα δημόσια χρέη.
Και αυτό ακριβώς έκανε, σύμφωνα με τα Νέα, μόνο δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, υπενθύμισε ο Πικετί, είχαν στο παρελθόν χρέη υψηλότερα από το χρέος της σημερινής Ελλάδας: η Βρετανία τον 19ο αιώνα, μετά τους ναπολεόντειους πολέμους, και η Γερμανία μετά το 1945. Το χρέος της καθεμιάς αντιστοιχούσε γύρω στο 200% του Ακαθάριστου Εθνικού τους Προϊόντος.
Η Γερμανία, πάλι, είχε την τύχη να της διαγραφεί σε μεγάλο βαθμό το χρέος από τους Συμμάχους το 1953. «Αυτό ήταν πολύ καλό», είπε ο Πικετί, καθώς η Γερμανία μπόρεσε να ανοικοδομηθεί και να ξαναγίνει μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική δύναμη.
Γιατί λοιπόν να μη γίνει σήμερα το ίδιο και με την Ελλάδα;
«Οι νέοι της Ελλάδας», διερωτήθηκε ο γάλλος οικονομολόγος, «πρέπει άραγε να θεωρηθούν περισσότερο υπεύθυνοι για τα λάθη που διαπράχθηκαν στο παρελθόν απ’ ό,τι οι Γερμανοί το 1953; Γιατί να αρνηθούμε στους Ελληνες αυτό που προσφέραμε στους Γερμανούς;».
Οπως επισήμανε ο Τομά Πικετί, «η χρηματοπιστωτική κρίση γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008, αλλά οι Αμερικανοί έδωσαν γρήγορα τη λύση. Η κρίση εκείνη απέκτησε στη συνέχεια ευρωπαϊκό χαρακτήρα γιατί δεν λάβαμε τις σωστές αποφάσεις. Θελήσαμε να μειώσουμε υπερβολικά γρήγορα τα δημόσια ελλείμματα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεργία σήμερα είναι τόσο μεγάλη». Επένδυση στο μέλλον. Για τον συγγραφέα του «Κεφαλαίου τον 21ο αιώνα», θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό να επιτραπεί στην Ελλάδα να επενδύσει στο μέλλον της. Και τον ρυθμό μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων θα πρέπει να τον αποφασίσει ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης, «όπου κάθε χώρα θα εκπροσωπείται με βάση τον πληθυσμό της, και κατά συνέπεια η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί ότι θα αποτελεί τη μειοψηφία».
Ο δήμαρχος του Αμβούργου, και πιθανός αυριανός πρόεδρος του SPD, εξέφρασε τις βαθιές του επιφυλάξεις για μια νέα μεταρρύθμιση των συνθηκών, παρότι αναγνώρισε ότι πρέπει περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ότι οι Γερμανοί είναι φανατικοί με τη λιτότητα» τόνισε. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κοινό φορολογικό σύστημα. Χρειαζόμαστε εναρμόνιση στον φόρο επιχειρήσεων στην ευρωζώνη, ει δυνατόν σε ολόκληρη την ΕΕ».
newpost.gr Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια