Ακατανόητη η στάση της ΕΚΤ για τα ελληνικά έντοκα και το ELA – Έχει έκθεση 155 δις σε ελληνικό ρίσκο… τα 5 δις είναι πρόβλημα;




Ακατανόητη και η στάση στο θέμα του ELA – Απαράδεκτη η μεθοδολογία
Η στάση της ΕΚΤ όσον αφορά το θέμα των ελληνικών εντόκων γραμματίων είναι ακατανόητη έως και απαράδεκτη και μη συμβατή με την λογική.

Το 2012 ενέκρινε τα 15 δισεκ. έντοκα ως μηχανισμό βραχυχρόνιας χρηματοδότησης της Ελλάδος.
Η Ελλάδα αποδέχθηκε το μνημόνιο και η ΕΚΤ προσέφερε βραχυχρόνια χρηματοδότηση.
Τότε δεν ίσχυε τα περί κρατικής ενίσχυσης;
Η ΕΚΤ δέχθηκε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 15 δισεκ. γιατί ακριβώς αυτό συνέβη δίνοντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες η οποία μέσω εντόκων κατέληγε στην κάλυψη των βραχυχρόνιων αναγκών του ελληνικού κράτους.
Μάλιστα έθεσε και ένα περιορισμό ότι από τα 15 δισεκ. μόνο τα 3,5 δισεκ. των εντόκων θα δέχεται ως collaterals από τις ελληνικές τράπεζες μετριάζοντας έτσι το ρίσκο.
Η στάση της ΕΚΤ το έσχατο διάστημα είναι προκλητική και ακατανόητη.
Από την μια στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες είναι γεγονός με 155 δισεκ. ευρώ.
Τα 155 δισεκ. δεν είναι αυθαίρετο νούμερο.
Πως προκύπτουν τα 155 δισεκ. ευρώ;
+ Χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών 105-107 δισεκ. από το ευρωσύστημα συμπεριλαμβανομένων και των 71,8 δισεκ. από το ELA.
+ Βραχυχρόνια χρηματοδότηση με 15 δισεκ. μέσω εντόκων που κατέχουν σχεδόν καθολικά οι ελληνικές τράπεζες
+ Μακροχρόνια χρηματοδότηση με τα 35 δισεκ. του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ.
Συνολικά με 155 δισεκ. στηρίζει την Ελλάδα και τις τράπεζες η ΕΚΤ δηλαδή πραγματικά τεράστια βοήθεια.
Αν τα 15 δισεκ γίνουν 20 δισεκ. τα έντοκα η στήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα από 155 θα φθάσει στα 160 δισεκ.
Σε ένα ισολογισμό 2,15 τρισεκ. ευρώ της ΕΚΤ τα 155 δισεκ. αντιστοιχούν σε 7,2% και τα 160 δισεκ. είναι το 7,4% του ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η ΕΚΤ έχει λοιπόν έκθεση στο ελληνικό ρίσκο που αντιστοιχεί στο 7,2% του συνολικού ενεργητικού.
Αν το 7,2% γίνει 7,4%..... δηλαδή 0,2% αντιστοιχεί η αύξηση των 5 δισεκ. των εντόκων που ζητάει η Ελλάδα ο συστημικός κίνδυνος είναι πολύ περιορισμένος για τον ισολογισμό της ΕΚΤ.
Το πρόβλημα της ΕΚΤ δεν θα προέλθει – αν προέλθει - από τα έντοκα ή από την ρευστότητα αλλά από τα ομόλογα που είναι ένας διαφορετικός κίνδυνος.
Τι θέλουμε να πούμε ότι η στάση της ΕΚΤ είναι ακατανόητη.
Πως δέχεται να αναλάβει ελληνικό ρίσκο που αντιστοιχεί στο 7,2% του ισολογισμού της και δεν δέχεται την αύξηση του 0,2% που αντιστοιχεί η αύξηση των εντόκων από 15 στα 20 δισεκ.
Για να δώσουμε και μια τάξη μεγέθους η ΕΚΤ έχει μοχλεύσει τα ίδια της κεφάλαια περίπου 22 φορές και το πρόβλημα είναι τα 5 δισεκ. των ελληνικών εντόκων;
Επίσης κατά ένα παράδοξο τρόπο η ΕΚΤ δεν έχει ισχυρά νομικά επιχειρήματα όσον αφορά τα έντοκα καθώς τα περί κρατικής ενίσχυσης…ήδη υφίστανται άρα παραβιάζει ανοικτές θύρες ενώ για το ύψος της αύξησης από 15 σε 20 δισεκ. το ρίσκο που θα έχει αναλάβει η ΕΚΤ θα αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% του συνολικού ενεργητικού της δηλαδή μηδενικό ρίσκο.

Ακατανόητη και η στάση στο θέμα του ELA – Απαράδεκτη η μεθοδολογία

Η ΕΚΤ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη χθες 25 Μαρτίου του 2015 αποφάσισε να αυξήσει το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας κατά 2 δισεκ. στα 71,8 δισεκ. από 69,8 δισεκ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ευρωσύστημα εμφανίζει η Πειραιώς με 29,2 δισεκ. ευρώ και την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ELA η Eurobank με 19,5 δισεκ. ευρώ.
Την δεύτερη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ELA εμφανίζει η Alpha bank.



Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

H EKT αποφάσισε να αυξήσει το ELA στα 71,8 δισεκ. στην συνεδρίαση στις 25 Μαρτίου του 2015 για τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα όμως υπήρξαν αντιδράσεις από την Γερμανική Bundesbank ότι η αύξηση του ELA συνιστά κρατική χρηματοδότηση κάτι που είναι αναληθές.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 12 δισεκ. έντοκα σε σύνολο 14,8 δισεκ. εκ των οποίων μόνο τα 3,5 δισεκ. γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση.
Ταυτόχρονα και το πιο ουσιώδες είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν collaterals στην ΕΚΤ και στην ΤτΕ συνολικά 208 δισεκ. ευρώ.
Δίνουν εγγυήσεις 208 δισεκ. για να πάρουν ρευστότητα 105 με 107 δισεκ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι το ELA είχε φθάσει αρχές του 2013 στα 128 δισεκ. ευρώ έναντι 71,8 δισεκ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο τέλη Μαρτίου του 2015.
Παράλληλα η στάση της ΕΚΤ να αποφασίζει για την ανανέωση του ELA κάθε μια εβδομάδα και όχι κάθε δύο εβδομάδες επιτείνει το πρόβλημα, την κερδοσκοπία και ενσπείρει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών.
Του Πέτρου Λεωτσάκου
bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια