ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ + ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ + ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ + ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΤΣΙ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ


ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ + ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ :

ΕΤΣΙ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΤΑ 18,7 δις αποθεματικών έγιναν 4,2 δις σε λίγους μήνες. Ε τώρα, ναι. «Πως θα πληρωθούν οι συντάξεις»;


…και ακόμα αναμένουμε την απάντηση στην ερώτηση για την πορεία αυτών τον ομολόγων. Εκεί θα γίνει κυριολεκτικά «Αποκάλυψη».

Η κυβέρνηση Παπαδήμου τσάκισε κυριολεκτικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Το έκανε ψυχρά και με αδιαφορία για τις επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Από 18,7 δισ. ευρώ ονομαστική αξία ομολόγων, πριν από το PSI, έφτασαν στις 31 Ιουλίου να αποτιμώνται στην αγορά μόλις 4,7 δισ. ευρώ. Σήμερα, κατά τις πληροφορίες, η αξία των αποθεματικών έχει πέσει κάτω από τα 4,2 δισ. και έπεται συνέχεια.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , αναφορικά με το τι απέγιναν τα χρήματα των Ταμείων που βρίσκονταν σε λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος (Κοινό Κεφάλαιο) και επενδύθηκαν υποχρεωτικά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κυριολεκτικά… ματώσει ελέω PSI, χάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ, που αποτελούσαν εισφορές των ασφαλισμένων για να μπορούν να παίρνουν στο μέλλον σύνταξη.

Η περικοπή των ομολόγων των Ταμείων έγινε ως εξής: Αρχικά, το χαρτοφυλάκιο του Κοινού Κεφαλαίου, που διέθετε ομόλογα που είχαν ονομαστική αξία 18,7 δισ. ευρώ, υπέστη μείωση κατά 53,5%. Το «κούρεμα» αυτό των ελληνικών ομολόγων πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου 2012 και ήταν η πρώτη φάση του PSI. Από αυτό προκύπτει ότι αυτόματα χάθηκαν περίπου 9,3 δισ. ευρώ. Εναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του PSI, που περιελάμβανε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται υπό αλλοδαπό δίκαιο. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι οι απώλειες που υπέστη το Κοινό Κεφάλαιο ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ. Ολες οι προηγούμενες απώλειες είναι σε ονομαστικές τιμές, οι οποίες είναι κατά βάση εικονικές, καθώς υπάρχουν οι τιμές αγοράς στις οποίες πρέπει να αποτιμώνται τα ομόλογα.

Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν επενδύσει με δική τους πρωτοβουλία σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κεφάλαια που δεν ήταν τοποθετημένα στον κοινό λογαριασμό της ΤτΕ.

Από τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες που υπέστησαν αυτά τα κεφάλαια ανέρχονται στο ποσό των 3,4 δισ. ευρώ περίπου. Αποτέλεσμα αυτής της «ληστείας» των αποθεματικών είναι η τρέχουσα αξία των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι πενιχρή. Ειδικότερα, στις 31 Ιουλίου υπολογίστηκε ότι η τρέχουσα αξία των ελληνικών ομολόγων δεν υπερβαίνει τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι έχει σημειωθεί περαιτέρω μείωση της αξίας τους, φτάνοντας στα επίπεδα των 4,2 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, από τα 18,7 δισ. ευρώ που ήταν τα αποθεματικά των ταμείων στις αρχές Μαρτίου μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες έχουν κάνει φτερά σχεδόν το 75% των χρημάτων των Ελλήνων ασφαλισμένων. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι λόγω κρίσης «οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται ουσιωδώς της ονομαστικής αξίας τους». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα ομόλογα που αυτήν τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εάν θελήσουν να τα ρευστοποιήσουν, είναι «αέρας κοπανιστός», αφού αποτιμώνται πολύ πιο κάτω από την ονομαστική τους αξία.

Το… καρφί του Στουρνάρα στις διοικήσεις των οργανισμών

Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών στην παράθεση των στοιχείων αυτών δεν παραλείπει να ρίξει ευθείες βολές και κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι διοικήσεις όφειλαν να γνωρίζουν επ’ ακριβώς το τι εμπεριέχει το χαρτοφυλάκιό τους, είτε αυτό αφορούσε τα αποθεματικά που ήταν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ είτε δικές τους αυτόνομες επενδύσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την υποχρέωση να χορηγεί στους ασφαλιστικούς φορείς την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο τέλος κάθε μήνα. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα οι ασφαλιστικοί φορείς που επιθυμούσαν πιο άμεση ενημέρωση.

Συνολικά, οι απώλειες αποθεματικών αφορούν 208 ταμεία και φορείς ασφάλισης. Οι υψηλότερες καταγράφονται στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών του Δημοσίου (1,1 δισ. ευρώ). Τεράστιο «φέσι» έχουν υποστεί επίσης ο κλάδος επικούρισης των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα (455.000.000 ευρώ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ – 376.000.000 ευρώ), το Ταμείο των Δημοσιογράφων (342.000.000 ευρώ), το Ταμείο των Νομικών (320.000.000 ευρώ).

Τα 10 Ταμεία με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω PSI

1) ΕΤΑΑ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών του Δημοσίου): 1,1 δισ. ευρώ.

2) ΤΕΑΙΤ (Υπάλληλοι Εμπορικών Καταστημάτων): 455.000.000 ευρώ.

3) ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων): 376.000.000 ευρώ.

4) ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Προσωπικό εφημερίδων Αθήνας): 342.000.000 ευρώ.

5) ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών): 320.000.000 ευρώ.

6) ΤΕΑΙΤ (Επικουρικό Ασφαλιστών): 296.000.000 ευρώ.

7) ΟΠΑΔ (Περίθαλψη Ασφαλισμένων Δημοσίου): 288.000.000 ευρώ.

8) ΤΕΑΔΥ (Τομέας επικουρικής ασφάλισης): 239.000.000 ευρώ.

9) ΕΤΑΤ (Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων): 214.000.000 ευρώ.

10) ΤΑΥΤΕΚΩ (Τομέας Ασθένειας Τραπεζοϋπαλλήλων Πίστεως, Γενικής): 190.000.000 ευρώ.

Δημητρης Καμμενος
Βουλευτης Β Πειραια
Αν. Ελλ.


PORTA PORTA
Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/03/blog-post_129.html#ixzz3UMD15WhE

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια