Το Κουβέιτ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεργάζονται από κοινού για την εξεύρεση τρόπο φορολόγησης των πετρελαϊκών εταιρειών, ώστε το κράτος να αποκτήσει επιπλέον έσοδα, καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει γίνει αισθητή στο ταμείο του εμιράτου.
Ο υπουργός Οικονομικών του εμιράτου ζήτησε, επίσης, από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ την παραχώρηση τεχνογνωσίας για την πραγματοποίηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων, ώστε τα κρατικά έσοδα να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την πώληση πετρελαίου.
Όπως και οι οικονομίες των άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αυτή του Κουβέιτ έχει πληγεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Τα έσοδα στα κρατικά ταμεία μειώθηκαν κατά 26%, τους τελευταίους εννέα μήνες του 2014 και αν οι τιμές δεν ανέβουν πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι, για πρώτη φορά, ελλειμματικός.
Τα τελευταία 15 οικονομικά έτη το Κουβέιτ απόλαυσε τεράστια έσοδα, χάρη στις υψηλές τιμές πώλησης του πετρελαίου. Τα κρατικά έσοδα, άλλωστε, κατά 90%, προέρχονται από την πώληση πετρελαίου. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν, με τις κρατικές δαπάνες να φτάνουν τα 77 δισ. δολάρια, από 13 που ήταν, στην τελευταία 15ετία.
Το Κουβέιτ είχε ήδη επιχειρήσει να λάβει μέτρα, τα οποία όμως προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στην εθνοσυνέλευση, όσο και μεταξύ των «βαρόνων» του πετρελαίου. Πάντως, μετά τις επαφές με το ΔΝΤ η τιμή των κρατικών ομολόγων έπεσε κατά 0,6%.
Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις στο Κουβέιτ δεν πληρώνουν φόρους επί των κερδών τους. Οι ξένων συμφερόντων εταιρίες πληρώνουν όμως φόρο επί των συναλλαγών τους, ο οποίος μπορεί να φτάσει και το 55%.
ΠΗΓΗ
0 Σχόλια