Το 2006 - και όχι ''πρόσφατα'', όπως αναφέρθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας - αγόρασε το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας από τις ΗΠΑ τα 400.000 έγγραφα από το αρχείο των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής που αφορά την δράση των μονάδων στην Ελλάδα και είχε στην διάθεσή τους αρμόδια αμερικανική υπηρεσία. Η αγορά τους κόστισε στην Αθήνα περίπου
11.000 δολαρίων και μέχρι τώρα η αξιοποίησή τους ήταν ανάλογη των δυνατοτήτων της Διεύθυνσης Ιστορίας και της Υπηρεσίας Αρχείων Στρατού (ΔΙΣ και ΥΑΣ). Ο αμερικανικός φορέας που ''διέθεσε'' (προφανώς σε αντίγραφα) τα μικροφίλμ είναι η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων ΗΠΑ (NATIONAL ARCHIVES OF USA) και είναι μέρος πολύ μεγαλύτερου αρχείου που αφορά πολλές χώρες. Στα χέρια των αμερικανών το πιθανότερο είναι ότι έφθασαν από κατάσχεση.
Τα αρχεία είναι σε μικροφίλμ - περίπου 160 ''μπομπίνες'' - και οι εδώ στρατιωτικές υπηρεσίες για μπορέσουν να τα δουλέψουν τα περνούν από μια τεχνική μορφή σε άλλη (pdf κλπ) και αυτό απαιτεί χρόνο. Όπως δυσκολία προκαλεί στην μετάφραση η χρήση ''υπηρεσιακής '' γλώσσας που ήταν σε ισχύ πριν 70-80 χρόνια και είναι, όπως ειπώθηκε από γνώστη, κάτι σα να λέγαμε εμείς ''καθαρεύουσα'' και με
αποχρώσεις, αφού ουσιαστικά είναι ''Ημερολόγια Μονάδων'' με όλη την κίνησή τους.
Στρατιωτικοί που έχουν γνώση του όγκου υποστηρίζουν ότι πλήρη αξιοποίηση θα χρειαστεί πάρα πολύ και και όχι ημέρες...Άλλωστε και η ηγεσία του Υπουργείου σχεδιάζει να εντάξει στην ΔΙΣ για ενίσχυση του έργου της και γερμανομαθείς στρατιώτες, πέραν των ειδικών.Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Ήσυχος εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την αξιοποίηση:αφού επισήμανε ότι τα αρχεία βρίσκονται σε φάση ψηφιοποίησης, τόνισε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, περίπου σε 10 μέρες.
Όπως έχει πει ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Κώστας Ήσυχος - που ανέδειξε το θέμα παρουσιάζοντάς το αρχικά το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών- στο αρχείο περιέχονται πολύτιμα έγγραφα που αποδεικνύουν περίτρανα τις γερμανικές θηριωδίες κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και ενισχύουν τις ελληνικές διεκδικήσεις .Μιλώντας στην Βουλή είπε πως στο αρχείο του ελληνικού υπουργείου βρίσκονται 400.000 αρχεία των γερμανικών κατοχικών ενόπλων δυνάμεων γνωστών και ως Βέρμαχτ τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης.
Στην παρέμβασή του στην Βουλή είπε πως τα έγγραφα αυτά (που αφορούν την περίοδο 1941 – 1944), αποδεικνύουν:
- Παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές
- Καταστροφές και βεβηλώσεις ιστορικών μνημείων.
- Εξόρυξη αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών στην Επικράτεια.
- Καταστροφή υποδομών όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι,γέφυρες και σπίτια
Ο κ Ησυχος έχει αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης καθώς είναι γερμανικά και άρα αποτελούν «ομολογία» ενοχής.
Πέραν αυτών, ο υπουργός υποστήριξε ότι η διεκδίκηση πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά διεθνοποιημένου αιτήματος και να μην περιοριστεί ως διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας.Να σημειώσουμε εδώ ότι σε ημερολόγια μονάδων αναφέρονται π.χ. ''αποφάσεις'' διοικητών για εκτελέσεις οι οποίες και καταγράφονται όταν υλοποιούνται...
Ο Αν. Υπουργός επεξεργάζεται , σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, την προσφυγή στην Unesco ώστε να διεξαγχθεί «διεθνής έρευνα σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και διασταύρωση με τα δικά μας στοιχεία» προκειμένου να εντοπιστούν κλεμμένα αντικείμενα. Στην συνέχεια, είπε πως πρέπει να γίνει κοστολόγηση της ζημιάς ή της παράνομης είσπραξης κερδών από τα κλεμμένα αντικείμενα.- ''αλλά ακόμα και από τα έσοδα από τα Μουσεία'', έχει αναφέρει σε συνομιλητές του.
Ο κ. Κώστας Ήσυχος, ανακοίνωσε ότι τα αρχεία αυτά θα είναι πλέον ανοιχτά σε όλα τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα, στα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, τα σχολεία αλλά και σε κάθε πολίτη που θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο ιστορικό υλικό.
onalert
0 Σχόλια