"Μαύρα μαντάτα" για Ευρώπη και Ελλάδα το 2015 προβλέπει το Stratfor






Η αλλαγή που βιώνουμε σήμερα ξεκίνησε το 2008.
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε τότε χτύπησε στη δεδομένη δομική αδυναμία της ευρωπαϊκής και της κινεζικής οικονομίας. Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας έδειξε επίσης μέχρι ποιο σημείο είναι αποφασισμένη η Μόσχα να φτάσει για να προστατεύσει τη ζώνη επιρροής της.

Παράλληλα οι ΗΠΑ, χάρη στο σχιστολιθικό αέριο, είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστούν ακόμα και την Σαουδική Αραβία. Αυτά συνέβησαν την περασμένη χρονιά, συνιστώντας μια μεγάλη στροφή στο διεθνές σύστημα.

Τι επιφυλάσσει όμως το 2015; Κατ’ αρχήν το οικονομικό περιβάλλον είναι ζοφερό. Η δομική οικονομική αδυναμία Ευρώπης και Κίνας, αποτελεί τη βασική αιτία της υπερπροσφοράς πετρελαίου και της συνεπαγόμενης πτώσης της τιμής του. Με τις τιμές να έχουν πέσει κατά 50%, ο κόσμος και μόλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις.

Η Ρωσία εισέρχεται στη νέα χρονιά με μια παραπαίουσα οικονομία. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος Πούτιν, για την ώρα, δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, η οποία θα τον έφερνε αντιμέτωπο με νέες οικονομικές κυρώσεις, ή θα ενέτεινε την οικονομική πίεση έναντι τις Ρωσίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι, κατόπιν, θα χαλαρώσουν τις κυρώσεις και η Ρωσία θα μπορεί να διατηρεί μιας χαμηλής έντασης εμπλοκή στην Αν. Ουκρανία.

Για την Ευρώπη το 2015 προβλέπεται δυσοίωνο, ακόμα και αν τελικά υπάρξει αποκλιμάκωση με τη Ρωσία. Η Ευρώπη διολισθαίνει, σταδιακά, σε μια νέα οικονομική κρίση και η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ίσως αποτελέσουν τον σπινθήρα που θα την προκαλέσει. Οι αγορές ελπίζουν η Ευρώπη να αλλάξει πολιτική, αλλά δεν υποτιμούν και την γερμανική αντίδραση στην αλλαγή αυτή. Σε κάθε περίπτωση οι μέχρι τώρα λύσεις για την ανατροπή της κατάστασης στην Ευρωζώνη δεν απέδωσαν, και ο πολιτικός κατακερματισμός στην Γηραιά Ήπειρο απλώς εντάθηκε.

Μέσα στο κλίμα αυτό οι ΗΠΑ επιχειρούν να περιορίσουν την καταστροφή της Μέσης Ανατολής. Το Ισλαμικό Κράτος, εντός του 2015, θα βρίσκεται μάλλον, σε άμυνα, επικεντρώνοντας τη δράση του σε Ιράκ και Συρία, με τις ΗΠΑ να στηρίζονται στους εντοπίους συμμάχους τους για να το σταματήσουν, με τη δική τους αεροπορική υποστήριξη. Κατά συνέπεια οι εξελίξεις θα είναι αργές, αλλά το Ισλαμικό Κράτος δύσκολα θα εξαπλωθεί περισσότερο και θα πάψει να αποτελεί διεθνή απειλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει μια τρομοκρατική επίθεση όπου επιλέξει.

Το Ιράν, το οποίο επίσης, έχει αναμιχθεί στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, έχει ως βασικό μέλημα την συνεργασία τους με τις ΗΠΑ. Αν και δεν είναι πιθανό να δούμε θεαματική πρόοδο, πρόοδος θα υπάρξει.

Επίσης το 2015 πιθανόν θα είναι η χρονιά μεγάλων πολιτικών ανατροπών στη Βενεζουέλα, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει χρήματα για να εισάγει κρίσιμα αγαθά, γεγονός που ήδη προκαλεί κοινωνική αναταραχή, η οποία αναμένεται να ενταθεί. Ωστόσο η ένταση στη Βενεζουέλα θα παραμείνει, εκτός σοβαρού απροόπτου, ένα τοπικό γεγονός.

Επίσης αναμένεται να προχωρήσει, ακόμα περισσότερο, η προσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας, εντός του 2015.
Άλλα εξίσου ζωτικά που θα απασχολήσουν το διεθνές σύστημα το 2015 είναι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Νιγηρία, οι ενεργειακές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ιαπωνίας, οι κινεζικές δημοσιοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, η αστάθεια στην κεντρική Ασία, αλλά και η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας.

Πηγή: Stratfor

Επιμέλεια Onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια