Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους. Αυτό έγινε γνωστό. Δεν έγινε γνωστός ο λόγος για τον οποίο προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Σε μια φράση: απέχουν επειδή οι τράπεζες θα μπορούν από εδώ και πέρα να κάνουν πιο εύκολα πλειστηριασμούς σπιτιών. Οι ανακοινώσεις των συλλόγων είναι γραμμένες δικηγορίστικα «διαφωνούμε με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης». Με τέτοια διατύπωση δεν έγινε κατανοητό ότι η αποχή δεν έχει σχέση με προνόμια των νομικών. Είναι μια αποχή υπέρ αδυνάτων.
Προκύπτουν δυο θέματα συζήτησης. Πρώτον: το περιεχόμενο των τροποποιήσεων που ανερυθρίαστα προωθεί η κυβέρνηση. Δεύτερον: το συνδικαλιστικό ήθος και η πολιτική θέση μιας κατηγορίας επιστημόνων.
Ας δούμε συνοπτικά πώς ευνοούνται οι τράπεζες.
Για να γίνει αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδή για να πάρει μια τράπεζα το σπίτι ενός οφειλέτη που καθυστερεί τις δόσεις, έπρεπε να γίνει κανονική δίκη με μάρτυρες. Τρεις για την τράπεζα, τρεις για τον οφειλέτη. Η νέα ρύθμιση προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες αντικαθιστά τους τρεις μάρτυρες με πέντε ένορκες βεβαιώσεις. Οι τράπεζες λοιπόν θα φτιάξουν πέντε κειμενάκια φασόν, θα γλιτώσουν τις τρεχάλες των ανθρώπων, θα γλιτώσουν ώρες. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώσει δικηγόρο για να συντάξει πέντε βεβαιώσεις. Κανένας μάρτυρας δεν μπορεί να γράψει μόνος του μια βεβαίωση που θα μπει σε δικαστικό φάκελο. Πέρα από το κόστος χάνεται η αμεσότητα της προφορικής διαδικασίας.
Με τις νέες ρυθμίσεις ο οφειλέτης δεν θα προλαβαίνει να ζητήσει αναίρεση, δηλαδή να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού, θα έχει πολύ μικρότερα χρονικά περιθώρια αντίδρασης, θα πρέπει να χρυσοπληρώνει σε δικηγόρους και σε παράβολα.
Ακόμη: Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χρωστάει και αλλού, σε ΙΚΑ, σε εφορίες, αν έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους, όλοι αυτοί μπορούν να πάνε να πνιγούν. Βάσει της ρύθμισης πρώτα θα ικανοποιηθεί η τράπεζα.
Και κάτι επικίνδυνο: η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό είναι η εμπορική αξία του ακινήτου την ημέρα της κατάσχεσης. Με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει, θα γίνεται το εξής. Θα δίδεται το ακίνητο στην αντικειμενική αξία της κρίσης και το υπόλοιπο ποσό θα παραμένει ως χρέος. Δηλαδή και θα χάνεται το σπίτι και θα παραμένει το δάνειο. Βεβαίως δεν προβλέπεται αναδρομικά ένας έλεγχος των τραπεζών, οι οποίες έδιναν στεγαστικά δάνεια των οποίων η αποπληρωμή ήταν αδύνατη, καθώς η δόσεις ήταν υψηλότερες από το ήμισυ των εισοδημάτων.
Στο πανελλαδικό δημοψήφισμα που οργάνωσε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, έλαβαν μέρος 60 σύλλογοι και ψήφισαν 21.511 δικηγόροι. Από αυτούς το 93,66% εξέφρασε την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Θα έγραφε ο δικηγόρος του διαβόλου ότι υπάρχει κάποιο κλαδικό συμφέρον πίσω από αυτήν την κινητοποίηση, ότι χάνονται εισοδήματα. Λάθος προσέγγιση. Ο κλάδος θα βγάλει περισσότερα λεφτά με τις τροποποιήσεις. Αλλά η αδικία που προωθείται είναι κατάφωρη. Είναι λοιπόν ζήτημα Δικαίου με κεφαλαίο δέλτα.
tovima
http://www.katohika.gr/2014/12/dikigoroi-enantion-trapezon.html
0 Σχόλια