Αλλοδαπές έρχονται γεννούν και πωλούν τα βρέφη τους






Οργανώσεις κατά του ανθρώπινου “τράφικινγκ” κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το διογκούμενο πρόβλημα των αγοραπωλησιών βρεφών, χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση από την πολιτεία.

Ο φάκελος «παράνομες υιοθεσίες» εξακολουθεί και παραμένει ερμητικά κλειστός, αν και είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι γνωστή διεθνώς ως Γη της Επαγγελίας για τέτοιου είδους «συμφωνίες».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» κλινικές και νοσοκομεία ανά τη χώρα, γυναίκες από Βουλγαρία, Αλβανία, αλλά και αλλού, Ρομά και όχι μόνο, γεννούν παιδιά που δίνονται για υιοθεσία έναντι αμοιβής. Στο κύκλωμα βρίσκονται γυναικολόγοι και δικηγόροι, που έχουν αναπτύξει συνεργασία με μεσάζοντες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ακολουθείται καν η διαδικασία της ιδιωτικής υιοθεσίας, την οποία επιτρέπει ο νόμος, (το οικονομικό αντάλλαγμα απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση), δηλαδή η σύνταξη των εγγράφων και η καταχώρισή τους στα ληξιαρχεία.

Χαρακτηριστική η ιστορία ζευγαριού από τη Βόρεια Ελλάδα, που αφού είχαν αποτύχει να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματικές, «έμαθαν» από γιατρό ιδιωτικού μαιευτηρίου για τις άλλες «επιλογές».

Πριν από ένα χρόνο, ο γιατρός τους ειδοποίησε. «Ελάτε, τώρα». Το ζευγάρι βρέθηκε σε δωμάτιο κλινικής της Θεσσαλονίκης, όπου μια Βουλγάρα Ρομά είχε μόλις γεννήσει ένα υγιέστατο αγοράκι. Μιλημένοι και οι άνθρωποι της κλινικής, ενέγραψαν το παιδί στο όνομα της Ελληνίδας: στα χαρτιά φαινόταν ότι το είχε γεννήσει εκείνη.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι γονείς παίρνουν την παράνομη οδό αποθαρρυμένοι από τον υπερβολικό χρόνο αναμονής για υιοθεσία μέσω ιδρυμάτων (φτάνει τα πέντε χρόνια με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να μην ξεπερνά τα 2,5).

Mέσω του Ιδρύματος Βρεφών «Μητέρα» δίνονται ετησίως περί τα 35 παιδιά για υιοθεσία, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 200.

Σύμφωνα πάντως με τους υπευθύνους του Μητέρα αυτό δεν οφείλεται σε λόγους όπως η γραφειοκρατία αλλά στην έλλειψη παιδιών για υιοθεσία.

Ετσι, σήμερα στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των υιοθεσιών διεκπεραιώνεται ιδιωτικά δηλαδή με παράνομες μεθόδους. .

Από τα περίπου 500 παιδιά που υιοθετούνται κάθε χρόνο όσα τουλάχιστον φαίνονται μόνο το 1/5 αφορά όσα προστατεύονται σε ιδρύματα.

defencenet.gr