Παραδίδουν την Μακεδονία με "υπερηφάνεια και ψηλά το κεφάλι" - Η οργή του κόσμου θα τους εξαφανίσει - Περιμένετε και θα δείτε απίστευτα πράγματα



Σκοπιανό: Νέα δεδομένα από την «πρεμούρα» της ΕΕ για ένταξη της ΠΓΔΜ
Καταιγιστικές εξελίξεις - Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τη βιασύνη των Ευρωπαίων

Νεφέλη Λυγερού


Την Κυριακή στα Σκόπια ο Γιούνκερ - Μέρκελ, Μακρόν και Γιούνκερ βλέπει σήμερα ο Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
Ως πολύφερνη «νύφη» αντιμετωπίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα Σκόπια από τους δυτικούς μας εταίρους.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, αποκαλώντας τον, μάλιστα, Μακεδόνα πρωθυπουργό.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης, αλλά ιδιαίτερα οικοδομητικής παραμονής του στη Γερμανία, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ερωτήθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν για την πΓΔΜκαι την ευρύτερη περιοχή μεγάλες δυνάμεις. Παραδέχθηκε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η
Τουρκία διατηρούν έντονο ενδιαφέρον, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα Σκόπια ψηφίζουν δαγκωτό Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες».

Οι επαφές της ΠΓΔΜ δεν τελειώνουν εκεί. Την Κυριακή θα την επισκεφτούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλόντ Γιούνκερ, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν λείπουν τα σχόλια για το ευρωπαϊκό μέλλον της γείτονας χώρας. Ο Γιοχάνες Χαν, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Κομισιόν θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες (Σκόπια, Αλβανία). Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι’αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μια ευρωπαϊκή προοπτική.
Τελικά μόνο τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις».


Με Μέρκελ, Μακρόν και Γιούνκερ ο ΤσιπραςΕνώ, λοιπόν, οι διεργασίες για την ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων βρίσκονται σε εξέλιξη, παράλληλα με την εντατικοποίηση των διπλωματικών επαφών για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, αλλά και την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο να χτυπάει κόκκινο εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Μεταξύ των ηγετών αυτών είναι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πάολο Τζεντιλόνι και ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα είναι η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία. Σημειωτέον ότι το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ενημερώνει τη Σύνοδο Κορυφής για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ίδιες αναφέρουν ότι
ο κ. Τσίπρας θα θέσει το πρόβλημα με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, ζητώντας να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα αναφερθεί και συνολικά στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι με την οποία θα συζητήσει για τη στάση της Τουρκίας, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Αλβανία.


Κατεβάζουν αγάλματα και πινακίδες οι ΣκοπιανοίΤην ίδια στιγμή, μετά την μετονομασία του αεροδρομίου, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία απομάκρυνσης αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε. Στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Ενώ οι εξελίξεις στο
href="http://www.protothema.gr/politics/skopiano/tag/">Σκοπιανό είναι καταιγιστικές, ο Νίκος Κοτζιάς επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά του για την καθυστέρηση του ταξιδιού του στα Σκόπια. Αν και η ΠΓΔΜ είχε λάβει οδηγίες να περιμένει τον υπουργό την Πέμπτη που μας πέρασε, τελικά η επίσκεψή του ακυρώθηκε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει μαζί του... μία χούφτα δημοσιογράφους. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι και η σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει μεταξύ άλλων για το ονοματολογικό με την Άνγκελα Μέρκελ. Την ελληνική κυβέρνηση πάντως προβληματίζει ιδιαίτερα η βιασύνη των ευρωπαίων να κλείσει το θέμα, αλλά και η νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου μετά από μία μεγάλη περίοδο σιωπής. Η δημόσια διαφοροποίησή του από το βήμα της Βουλής, πυροδοτεί νέα σενάρια για τις σχέσεις των δύο εταίρων.
Πρώτο Θέμα

https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2018/02/blog-post_729.html?spref=fb

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια