ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ





Η Ευρώπη παρ όλη την κρίση παραμένει μια ιδανική αγορά για το ρωσικό αέριο, αλλά και για το αέριο που εισάγεται σε αυτή από τις θαλάσσιες εμπορικές οδούς
.Εκτός από το ρωσικό αέριο Ευρώπη προμηθεύεται αέριο από την Αραβική χερσόνησο, τον Περσικό Κόλπο,την βόρεια Αφρική αλλάκαι από τα κοιτάσματα της Νορβηγίας στην Βόρεια θάλασσα.

Παρόλα αυτή την φαινομενική ποικιλία προμηθευτών ο μόνος αξιόπιστος και κυρίως φθηνός προμηθευτής είναι η Ρωσία διότι και ικανά κοιτάσματα διαθέτει αλλά και τους χερσαίους αγωγούς που διατρέχουν όλη την ανατολική Ευρώπη.


Είναι σίγουρο ότι για πολύ καιρό ακόμα η Ευρώπη θα εξαρτάται από το ρωσικό αέριο κάτι που κάνει τη Γερμανία να αισθάνεται αμήχανα και να της δημιουργεί σύνδρομα ανασφάλειας.

Από το 2009περίπου η Γερμανία έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της πο την Ρωσία.Το σχέδιο προέβλεπε την μεταφορά της παρούσας τεράστιας υποδομής αγωγών που διατρέχουν την ανατολική και κεντρική Ευρώπη και που έρχονται από την Ρωσία σε γεωγραφικό μήκος, στην Μ.Ανατολή .Συγκεκριμένα οι Γερμανοί ήθελαν να υλοποιήσουν τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο (ΝΕΔ) ο οποίος θα αποτελούνταν από ένα πλήθος αγωγών που θα ξεκινούσαν από το Κατάρ, από το Ιράν, από το Ιράκ, από το Αζερμπαϊτζάν,από το Ιρακινό Κουρδιστάν και ίσως από το Ισραήλ-Αίγυπτο και Ελλάδα , αγωγοί που θα συγκλίναν στο έδαφος της Τουρκίας η οποία θα γίνονταν ενεργειακός κόμβος και που θα συνέχιζαν δια μέσω Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας -Αυστρίας προς την Γερμανία

Ένας από τους κύριους λόγους για την ελληνική κρίση είναι ακριβώς ότι προορίζονταν ως μια από τις σημαντικότερες χώρες΄΄τρανζιτ΄΄ των αγωγών αυτών οι οποίοι στην ουσία θα μετατρέπονταν και θα συγκλίναν σε ένα , τον ΤΑΡ.

Η φιλοσοφία των αγωγών προβλέπει και επιτάσσει ότι οι χώρες που θα διασχίζουν πρέπει να είναι απολύτως ελεγχόμενες, άβουλες, σύμμαχες ή υποταγμένες με τα συμφέροντα του εκμεταλλευτή των αγωγών.

Η Τουρκία και η Αλβανία αποτελούν σύμμαχες χώρες της Γερμανίας , η δε Τουρκία απο το 1890 και η δε Αλβανία εδώ και λίγα χρόνια αποτελεί προτεκτοράτο της Γερμανίας. Γιαυτό και η Αλβανία κατατρέχεται απο προβλήματα και φαινόμενα που ευδοκιμούν και στο Ισλαμικό Κράτος,όπως η παραγωγή και εμπορεία ναρκωτικών με την αιγίδα του κράτους και ο ακραίος ισλαμισμός.
Η Γερμανία και η Τουρκία σε συνεργασία με την CIA και το Κατάρ δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος για να χτυπήσουν τον πρ Άσαντ που δεν ήθελε τον αγωγό τους ‘Ετσι όταν η Αλβανία μπήκε στην σφαίρα επιρροής του γερμανικού άξονα χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια μέσα που χρησιμοποίησαν και στο Ισλαμικό Κράτος για να καταστήσουν την χώρα δυνατή στην περιοχή της σε χρονικό διάστημα μισής δεκαετίας.

Άρα, η Τουρκία ελέγχονταν από την Γερμανία και το Κατάρ απόλυτα .Η Τουρκία λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το Κατάρ ύψους δεκάδων δις ετησίως. Είναι μια χώρα που είναι ελεγχόμενη και θα μπορούσε να περάσει ο αγωγός

Το ίδιο και η Ελλάδα αλλά με την αντίθετη με΄θοδο, δηλαδή δεν λαμβάνει βοήθεια αλλά έχει διαλυθεί και ξεπουληθεί και είναι απολύτως ελεγχόμενη.
Η Αλβανία είναι κι αυτή ελεγχόμενη.
Η Ιταλία από όπου θα περνάει ο αγωγός είναι κι αυτή σε κρίση και ελέγχεται.
Μένει η Συρία η οποία δεν ελέγχεται ακόμα.
Αρα ένα από τους αγωγός του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου, ο Κατάρ-Συρία-Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία-Αυστρία, δεν θα γίνει ποτέ.

Υπάρχει όμως και ο ΤΑΡ που είναι ο αγωγός που θα ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα διασχίζει Γεωργία-Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία-Αυστρία, .

Η Ρωσία μπορεί με την επέμβαση της στην Συρία να ακύρωσε τον ένα αγωγό άλλα τον ΤΑΡ δεν μπορεί να τον ακυρώσει παρά μόνο με εισβολή στην Γεωργία που προς τον παρόν δεν γίνεται.Έτσι η Ρωσία προσέγγισε την Τουρκία πέρυσι τον Σεπτέμβριο και συμφώνησαν να φτιάξουν ένα νέο αγωγό τον TURK STREAM ο οποίος θα φέρνει ρωσικό αέριο στην Τουρκία άλλα και Ευρώπη.
Η Γερμανία ανέκαθεν δεν ήθελε τον ρωσικό αυτό αγωγό και την προηγούμενη φορά που οι Ρ,ωσοι δοκ΄μασαν να ξανακάνουν ήταν το 2015 με σημείο εισόδου όχι την Τουρκία αλλά την Βουλγαρία οπότε και η Γερμανία έβαλε τις ΗΠΑ να ρίξουν την τότε κυβέρνηση της Βουλγαρίας και να ακυρωθεί το εγχείρημα.

Σήμερα όμως οι Γερμανοί ΄΄οχι μόνο αντιστέκονται αλλά θα αφήσουν τους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν τον ΤΑΡ- τον οποίο κατασκευάζουν με γρήγορους ρυθμούς – εντός του ευρωπαϊκού εδάφους.Μάλιστα δε πριν απο δυο ημέρες υπογράφηκε και η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ομίλου που κατασκευάζει τον ΤΑΡ για την αδειοδότηση κοινής χρήσης του υποθαλάσσιου τμήματος Αλβανίας-Ιταλίας.Ο TURKISH STREAM δεν περνάει πλέον από τα Σκόπια, άλλαξαν τα σχέδια Μέτα την έναρξη από τις ΗΠΑ για την διάλυση του κρατιδίου.

Οι Γερμανοί το 2015 ήλπιζαν ακόμα στον αγωγό από το Κατάρ.Σήμερα το χουν πάρει απόφαση ότι χωρίς το ρωσικό αέριο όχι μόνο του TURKISH STREAM αλλά και όλων των υπαρχόντων ρωσικών αγωγών στην Ευρώπη δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση.

Όμως εδώ χαλάνε και πάλι τα πράγματα.
Είπαμε οτι οι αγωγοί πρέπει να περνάνε, να διασχίζουν χώρες συμμαχικές ή φιλικά προσκείμενες ή πλήρως ελεγχόμενες η και όλα αυτά μαζί.Η Τουρκία σε κάθε περίπτωση αποτελεί τον κόμβο το έστω και κουτσουρεμένου ΝΕΔ
Όμως η Τουρκία αυτή την στιγμή είναι η χώρα που έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ευρώπη.Από απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα από τον ίδιο τον Ερντογάν μέχρι τα διπλωματικά επεισόδια με την Ολλανδία και από την εισβολή στην Βόρεια Συρία μέχρι τις εκκαθαρίσεις στο στράτο της η Τουρκία αποδεικνύει κάθε μέρα ότι διολισθαίνει τόσο σε συνθήκες απολύτου ρήξεως με την Δύση όσο και σε αυνθήκες εσωτερικής αστάθειας, αστάθειας που θα την κλονίσουν σε κάθε της πτυχή, οικονομική-πολιτική-πολιτειακή-κοινωνική.
Εκτός από την έντρομη Ευρώπη και Δύση που βλέπει την Τουρκία να μετατρέπεται από φέρελπις ενεργειακός κόμβος σε κράτος πυρηνική βόμβα για την περιοχή και τον εαυτό της, υπάρχει και η Ρωσία που ανησυχεί για τον δικό της αγωγό.
Η Τουρκία ξαφνικά από τον στυλοβάτη των ενεργειακών σχεδίων Ευρωπαίων και Ρώσων έχει γίνει ο κατ εξοχή αρνητικός παράγοντας .
Οι Ευρωπαίοι κοιτάζουν αμήχανα την Τουρκία να μετατρέπεται στον κύριο παράγοντα ενεργειακού αδιεξόδου, το ίδιο και οι Ρωσοι που βλέπουν να χάνουν έσοδα και επιρροή από την αστάθεια που θα ακυρώσει τον turk stream.
Τώρα ; ποιος θα κάνει καλά τον Ερντογαν; Ο Ενρτογάν πρέπει να φύγει από την μέση αλλά είναι αδύνατο με πλάγια μέσα όπως μια δολοφονία ή ένα πραξικόπημα διότι ο ίδιος έχει οργανωθείκαι οχυρωθεί πού καλά πίσω απο τις πολιτοφυλακές του αλλά και τον σκιώδη ιδιωτικό στρατό του , την SADAT.
Οι ΗΠΑ μετά βίας και καταϊδρωμένες μπορούν να στέλνουν κάποια ελαφρά τεθωρακισμένα στους Κούρδους όπως και κάποιες μοναδούλες ειδικών δυνάμεων στο μέτωπο της Βόρειας Συρίας .


Οι Αμερικάνοι στρατηγοί πηγαινοέρχονται στην Τουρκία με ρυθμό σερβιτόρου σε πανηγύρι του 15 Αυγούστου σε ορεινό χωριό και συσκέπτονται με τους Τούρκους αντί να επιβάλουν την γνώμη τους.
Η Ευρώπη βλέπει ότι η πολιτική απομείωσης των στρατιωτικών δαπανών αλλά και της αφασοποίησης της νεολαίας της στοιχίζει σήμερα σε αδυναμία ανάμειξης της στην Μ Ανατολή με στρατιωτικά μέσα οπότε και θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία και τον Ερντογάν.
Στην παρούσα φάση ακόμα και η Γερμανία που δήθεν πολεμάει το Ισλαμικό Κρατος με κάτι αεροσκάφη Tornado από την βάση του Ιντσιρλίκ αλλά στην ουσία κοροϊδεύει τον κόσμο εφόσον ο αξιωματικός επιχειρήσεων εδρεύει στο Κατάρ ( ναι δεν είναι ανέκδοτο) ακόμα και αυτή η Γερμανία θα ήθελε να έχει κάποιο τροπο να ΄΄τραβήξει το αυτί΄΄ του Ενρτογάν.
Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να ελέγξει τον Ερντογάν, κανείς εκτός από την Ρωσία.
Αυτός ο Πούτιν και πάλι είναι μπροστά.Είναι ο μόνος που έχει την διπλωματική και στρατιωτική δύναμη να ελέγξει ή να εξαφανίσει τον Ενρτογάν αλλά δεν θα το κάνει ακόμα και αυτό διότι έτσι θα ωφεληθεί και η Ευρώπη.

Ο Πουτιν θα περιμένει, εξάλλου είναι και φιλαράκι με τον Ενρτογάν.Βέβαια ο Ταγίπ τις τελευταίες μέρες κάνει ότι είναι δυνατόν για να διαρρήξει τις σχέσεις του και με την Ρωσία, μέχρι και εμπάργκο στα ρωσικά σιτηρά επέβαλε αλλά ακόμα έχει ανάγκη τον Πουτιν. Αντιθέτως δεν έχει καμία αναγκη τους ευρωπαίους.Ο Ταγίπ λαμβάνει χρημα απτό Κατάρ -ακόμα- και γνωρίζει ότι μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό αλλά και με το ενεργειακό.

Ο Ενρτογάν κάνει τα πάντα για να προετοιμάσει το έδαφος για την στρατιωτκή επέμβαση της Δύσης στην Τουρκία. Εάν στους επόμενους μήνες οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν μπορέσουν να ξεφορτωθούν τον Ερντογάν με πλάγια μέσα, όπως πραξικόπημα-δολοφονία τότε θα αρχίσει να εκκολάπτεται η ιδέα της στρατιωτικής εισβολής στην Τουρκία.

Όμως είναι πολύ αργά για την Ευρώπη για να σχηματίσει αξιόμαχο συμμαχικό στρατό, πολύ αργά. Βλέπουμε και στα σύνορα Ευρώπης με Ρωσία τι γίνεται, από το 2014 και μετα γίνεται προσπάθεια ενισχύσεως του Πολωνικού στρατου΄όπως και των Βαλτικών χωρών .Εκατοντάδες άρματα έχουν σταλεί κρυφά,ολόκληρες μονάδες Αμερικανών και Βρετανών, Ισπανών και άλλων, πλην όμως οι προσπάθειες και παρολο που γίνονται χωρίς την πίεση κάποιας αδήριτης ανάγκης δεν φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.Η Ευρώπη είναι παράλυτη στρατιωτικά, πάει τελείωσε.
Να δείτε που οι ευρωπαίοι θα παρακαλάνε τον Πουτιν να εισβάλει στην Τουρκία για βγάλει τον Ερντογάν από την μέση.

hellenicsunrise.blogspot.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια