ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα Hotspot Είναι Υγειονομικές Βόμβες Και Πρέπει Να Κλείσουν Άμεσα!






Το ολοκληρωτικό κλείσιμο των «κέντρων φιλοξενίας» για λόγους δημόσιας υγείας, ζητά το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από αυτοψία που διενήργησε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε 16 απ’ αυτά.

Ιδού τι αναφέρεται στη σχετική γνωμάτευση προς τα αρμόδια υπουργεία:

«Η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση. Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων. Οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των πληθυσμών αυτών σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου. Παραδείγματος χάρη, στην δομή στο βυρσοδεψείο Καραμανλή, όπου στο νερό από τη γεώτρηση που χρησιμοποιείται για πλύσιμο και στο χώμα του περιβάλλοντος χώρου εκτιμάται ότι υπάρχουν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων ενώ παράλληλα στην σκεπή της αποθήκης υπάρχουν ημικαταστραμένες πλάκες αμιάντου οι οποίες επιβαρύνουν με ίνες αμιάντου τον εισπνεόμενο αέρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι πως όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κουνουπιών (ορυζώνες Θεσσαλονίκης, κοίτη εκβολής Γαλλικού Ποταμού, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου) στις οποίες συλλαμβάνεται σταθερά σε όλα τα έτη, πολύ σημαντικός πληθυσμός ανωφελών ακμαίων όσο και σε μικρότερες παρακείμενες οι οποίες είναι πολύ παραγωγικές.

Η συνολική εικόνα των κέντρων φιλοξενίας από την οπτική της Δημόσιας Υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και η επιλογή και χωροθέτησή τους έγινε χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικών υπηρεσιών.

Η μακρόχρονη διαβίωσης αυτών των κατ` αρχήν υγειών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών καθώς και μεταδιδόμενων με διαβιβαστές (κουνούπια) νοσημάτων, επιβαρύνει το γενικό βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τον εκθέτει σε σειρά παραγόντων κινδύνου.

Η λειτουργία των “κέντρων φιλοξενίας”, όχι μόνον με βάση τις υπάρχουσες αδυναμίες οργάνωσης και συντονισμού, αλλά κυρίως ως στρατηγική προσέγγιση (περιχαράκωση πληθυσμών έξω από τον αστικό ιστό με επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης), πρέπει να διακοπεί πρώτα απ’ όλα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

http://kwloxaneio.gr/keelpno-ta-hotspot-ine-ygionomikes-vomves-ke-prepi-na-klisoun-amesa/


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια