Σε λίγο τα supermarkets και τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να πωλούν βενζίνη!





Oι μεταρρυθμίσεις είναι τελικά μόνο για τους πολίτες.
Η Ευρωζώνη δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τα καρτέλ που υπάρχουν στο τομέα των καυσίμων. Σε παλαιό δημοσίευμα της Wall Street Journal υπάρχει αναφορά στα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ελλάδας, τα οποία κατά την Τρόικα ελέγχουν την αγορά των καυσίμων της Μotor Oil Hellass και των Ελληνικών Πετρελαίων. Ενδιαφέρον είναι ότι στη Κύπρο οι τιμές των καυσίμων είναι ψηλότερες απο το μέσο όρο της ΕΕ.

Στη Κύπρο άρχισαν να δημιουργούνται μικρά πρατήρια καυσίμων. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει σύντομα και στην Ελλάδα, αφού προβλέπεται απο τα μνημόνια. Σύμφωνα με τις αλλαγές που θα γίνουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον (βλέπετε εδώ) το καθεστώς θα πρέπει να τροποποιήσει το άρθρο 11 παρ.1 του Ν. 3897/2010 προκειμένου:
α) να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση που προβλέπει το εν λόγω άρθρο μεταξύ ενός σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα,
β) να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, όπως προβλέπει το άρθρο 11 παρ.1, του Ν. 3897/2010 και
γ) να τροποποιηθεί το άρθρο 11, παρ.6 του ίδιου νόμου προκειμένου να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ (ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος συμπεριλαμβάνει χώρες όπως την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) να να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. [2ο τρίμηνο 2012]
Όπως ξέρετε στα supermarkets, στα εμπορικά κέντρα και στα σκυλάδικα οι συναθροίσεις υπερβαίνουν τα 50 άτομα. Αυτό αφήνει περιθώριο να πωλείται στη περιοχή της εγκατάστασής τους κάθε είδους καύσιμα.
Μου κάνει εντύπωση η απουσία των συνδικαλιστών του κλάδου των καυσίμων απο την εξέλιξη που έρχεται. Τυχαίο;
Ένα άνοιγμα της αγοράς θα αυξήσει τις τιμές των καυσίμων για τον καταναλωτή αλλά θα αυξήσει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προστατεύεται απο μια άλλη αλλαγή που πρόκειται να γίνει.
Συγκεκριμένα, το καθεστώς θα πρέπει να καταργήσει το άρθρο 24 του Ν.2941/2001, το οποίο απαγορεύει την πώληση εμπορευμάτων σε τιμές χαμηλότερες του κόστους αγοράς. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του Ν.3959/ 2001 περί καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης με τη μορφή της επιθετικής πολιτικής τιμών και του Ν.149/14 περί αθέμιτου ανταγωνισμού. [1ο τρίμηνο 2012]. Οι επιφυλάξεις όμως όπως ξέρετε στην Ελλάδα αναφέρονται για να καταστρατηγούνται.
Αυτό στην Ελλάδα και τη Κύπρο το λένε “ανάπτυξη”. Θα κλείσουν σπίτια…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια