Η κατάρα του Τουταγχαμών – Γιατί πέθαιναν όσοι επισκέπτονταν τον τάφο;






Ο νεαρός πρίγκιπας Τουταγχαμών ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 9 ετών και βασίλεψε στην Αίγυπτο για περίπου δέκα χρόνια, αφού πέθανε ξαφνικά το 1324 πΧ., σε ηλικία 19 ετών.

Το άνοιγμα του βασιλικού τάφου αποκάλυψε πλήθος επίπλων και κομψοτεχνημάτων από χρυσό και ελεφαντόδοντο, πλήθος πολυτελών σκευών καθημερινής χρήσης, πλήθος φιαλών με αρώματα και πολύτιμα μυρωδικά, βαρύτιμα κοσμήματα από χρυσό και πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους, και βέβαια τη νεκρική χρυσή μάσκα του φαραώ, τα σκήπτρα του, και ένα εγχειρίδιο καμωμένο από το μέταλλο κάποιου μετεωρίτη που είχε πέσει στη Γη.



Τον τάφο ανακάλυψε και παραβίασε, τον Νοέμβριο του 1922, ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, ενώ η σαρκοφάγος του φαραώ ανοίχθηκε τον Φεβρουάριο του 1923. Η σαρκοφάγος περιείχε τρία φέρετρα -το ένα μέσα στο άλλο- ενώ το τελευταίο φέρετρο ήταν ολόχρυσο, βάρους 225 κιλών, και περιείχε τη μούμια του βασιλιά Τουταγχαμών.

Η κατάρα του φαραώ Τουταγχαμών
Η κατάρα του φαραώ, άρχισε να ψιθυρίζεται από στόμα σε στόμα μόλις ανοίχτηκε ο τάφος. Την ίδια μέρα μια κόμπρα επιτέθηκε και καταβρόχθισε το καναρίνι του αρχαιολόγου Κάρτερ. Το περιστατικό αυτό ενέπνευσε τη συγγραφέα Μέρι Κορέλι να γράψει τον Μάρτιο του 1923, ένα βιβλίο για την «κατάρα του Φαραώ». Ταυτόχρονα, οι σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις πυροδότησαν μια αναπάντεχη «Αιγυπτιομανία» σε παγκόσμιο επίπεδο!

Λίγο καιρό όμως αργότερα, η κατάρα άρχισε να ξεφεύγει από τα στενά όρια του μύθου, και να υλοποιείται καθώς άρχισαν να πεθαίνουν διάφορα άτομα που συμμετείχαν στην αρχαιολογική αποστολή. Συνολικά υπήρξαν έξι άνθρωποι που εισήλθαν στον βασιλικό τάφο και πέθαναν αναπάντεχα λίγο καιρό αργότερα.


Πρώτα πέθανε ο Λόρδος Κάρναρβον ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει την αποστολή. Ο λόρδος μπήκε στον τάφο μαζί με τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, και τελικά πέθανε τρεις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1923.

Δεύτερος πέθανε ο Τζορτζ Τζέι Γκουλντ, τον Μάιο του 1923, από ακατάσχετο πυρετό.

Τρίτος πέθανε ο πρίγκιπας Αλί Καμέλ Φαμί Μπέι, πυροβολημένος από τη γυναίκα του, τον Ιούλιο του 1923.

Τέταρτος, πέθανε ο Σερ Άρτσιμπαλντ Ριντ, ο ακτινολόγος που εξέτασε με «ακτίνες Χ» τη μούμια, τον Ιανουάριο του 1924, από άγνωστη ασθένεια.

Πέμπτος, πέθανε ο Α. Σι Μέις, μέλος της ομάδας του Κάρτερ, το 1928, από οξεία δηλητηρίαση.

Έκτος, και τελευταίος πέθανε ο Ρίτσαρντ Μπέθελ, γραμματέας του Χάουαρντ Κάρτερ, που βρέθηκε ανεξήγητα πνιγμένος στο κρεββάτι του.

Ο ίδιος ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, φαίνεται ότι αρχικά απέφυγε την «κατάρα του Φαραώ», αφού πέθανε 17 χρόνια αργότερα σε προχωρημένη ηλικία. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι 100 χρόνια αργότερα ήλθε η σειρά του να πληρώσει το τίμημα για την παραβίαση του «αιώνιου ύπνου» του μεγάλου Τουταγχαμών.

Ο Χάουαρντ Κάρτερ, σαν επιστήμονας αρχαιολόγος που ήταν, άφησε πεθαίνοντας ένα λαμπρό επιστημονικό έργο, και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα ως ένας από τους λίγους αρχαιολόγους που είχαν την τύχη να φέρουν στο φως μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη.

https://hellas-now.com/katara-toytagchamon-pethainan-osoi-episkeptontan-ton-tafo/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια