Σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του εκζέματος είναι η διατήρηση υγρασίας στο δέρμα.
Για να επιτευχθεί αυτή η υγρασία, είναι απαραίτητο να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες βασικών λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες.
Οι ασθενείς με έκζεμα εμφανίζονται να έχουν αλλοιωμένο μεταβολισμό των απαραίτητων λιπαρών οξέων και των προσταγλανδινών (οι προσταγλανδίνες είναι συστατικά σαν τις ορμόνες που παρασκευάζονται από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα).
Η ανάλυση των λιπαρών οξέων στο αίμα, στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στα λευκά αιμοσφαίρια σε ασθενείς με έκζεμα δείχνει μια τάση, τα επίπεδα του λινολεϊκού οξέος να είναι αυξημένα, ενώ τα επίπεδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακρύτερης αλυσίδας, όπως το γάμμα λινολεϊκό οξύ και το αραχιδονικό οξύ, και τα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαχεξανοϊκό οξύ (DHA) (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και στο ιχθυέλαιο) να είναι χαμηλά. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μεγαλύτερη τάση για αλλεργίες και φλεγμονή.
Αρχικά θεωρείτο ότι οι ασθενείς με έκζεμα μπορεί να έχουν μειωμένη δράση της δέλτα-6-δεσατουράσης, του εξαρτώμενου από ψευδάργυρο ενζύμου που μετατρέπει το λινολεϊκό οξύ σε γάμμα λινολεϊκό οξύ. Αν υπάρχει ένα τέτοιο ελάττωμα, η λήψη συμπληρωμάτων ελαίου νυχτολούλουδου (evening primrose oil) ή ελαίου μποράντζας (borage oil), που αποτελούν πηγές γάμμα λινολεϊκού οξέος (GLA) μπορεί να φανεί ωφέλιμη.
Σε διάφορες διπλές-κλινικές μελέτες, η χρήση ελαίου νυχτολούλουδου έχει δείξει οφέλη στη βελτίωση των συμπτωμάτων του εκζέματος (σε δόσεις τουλάχιστον 3.000 mg του ελαίου του νυχτολούλουδου που παρέχουν 270 mg GLA). Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα γενικά εμφανίζονται πιο ευνοϊκά με τη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου παρά με τη χρήση ελαίου νυχτολούλουδου. Σε μια μακρόχρονη και υψηλής ποιότητας μελέτη, το έλαιο του νυχτολούλουδου απέτυχε να δείξει κάποιο όφελος σε σύγκριση με το placebo (ψευδοφάρμακο).
Σε γενικές γραμμές η θεραπεία με ωμέγα-3 ιχθυελαίου φαίνεται ότι επηρεάζει αποτελεσματικά τις ανωμαλίες των προσταγλανδινών. Σε μια μελέτη, η αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρών οξέων βρέθηκε ότι είναι σημαντικά χαμηλότερη σε ανθρώπους με έκζεμα από ότι σε ανθρώπους που δεν έχουν έκζεμα. Η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου που παρέχουν EPA και DHA ή η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 (σολομός, σαρδέλα, γαύρος) συντελεί σε σημαντική ενσωμάτωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες. Το λινέλαιο, το οποίο περιέχει άλφα-λινολενικό οξύ (τον πρόδρομο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων), μπορεί να παρέχει κάποιο όφελος στους ασθενείς με έκζεμα. Ωστόσο, ο βαθμός της κλινικής βελτίωσης σχετίζεται με την αύξηση της συγκέντρωσης του DHA (ενός από τα συστατικά του ιχθυελαίου) στα φωσφολιπίδια, και το ιχθυέλαιο είναι πιο αποτελεσματικό στην αύξηση των επιπέδων του DHA από ότι το λινέλαιο.
Το λινέλαιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, διότι πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε EPA/DHA με μια μεταβολική διεργασία που εξαρτάται από την επαρκή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου με EPA/DHA και/ή η αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών προκαλεί καλύτερα γενικά αποτελέσματα από ότι το λινέλαιο. Πλην τούτων, το λινέλαιο είναι εκτός από πλούσια πηγή ωμέγα-3, και πλούσια πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, και η υπερκατανάλωσή του μπορεί να χαλάσει την αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και να προκαλέσει φλεγμονή (τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα οδηγούν σε φλεγμονή, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση). Επίσης το λινέλαιο οξειδώνεται γρήγορα, και κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών στο σώμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγετε το λινέλαιο και να καταναλώνετε λιναρόσπορο, τον οποίο θα τον αλέθετε στο μπλέντερ λίγο πριν τον φάτε, αφού τον έχετε αφήσει να μουλιάσει σε νερό την προηγούμενη νύχτα.
https://makrozoiaygeia.blogspot.com/2016/07/blog-post_7.html
0 Σχόλια