Αριστοτέλης: Η συμβολή του στη διαμόρφωση του Μ. Αλεξάνδρου ως «φιλοσόφου κατακτητή»




«Εύχομαι, όταν μια μέρα γίνεις βασιλιάς να είσαι το ίδιο αδιάφορος και απαθής στη γλώσσα της κολακείας, όπως είσαι αδιάφορος κι απαθής στην ομιλία, που ο πατέρας σου με υποχρέωσε να εκφωνήσω τώρα μπροστά σου».

Αυτά εικάζονται πως ήταν τα πρώτα λόγια του Αριστοτέλη, προς τον νεογέννητο Μέγα Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας είχε καλέσει τον φιλόσοφο από τα Στάγιρα με σκοπό να εκφωνήσει έναν όμορφο λόγο μπροστά στην κούνια του μετέπειτα στρατηλάτη. Αυτή η επαφή μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων δεν ήταν παρά η πρώτη γνωριμία.

Ο Αριστοτέλης θα γινόταν παιδαγωγός του έφηβου Αλέξανδρου
, μυώντας τον στη «Λογική», την φιλοσοφική σκέψη που δημιούργησε και ανέπτυξε ο Σταγιρίτης στοχαστής. Ο Μέγας Αλέξανδρος έμεινε στο πλευρό του Αριστοτέλη για τρία χρόνια. Η αγάπη του προς τη φιλοσοφία, τις τέχνες και την ποίηση, έδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Ιδιαίτερα όμως τον επηρέασε το ομηρικό έπος της «Ιλιάδας» και ήταν ένας από τους λόγους που ο Μέγας Αλέξανδρος χαρακτηρίστηκε ως «φιλόσοφος κατακτητής». Το αίτημα του Αριστοτέλη για να διδάξει τον Μ. Αλέξανδρο Ο Φίλιππος Β’,
προόριζε τον γιο του ως άξιο συνεχιστή της βασιλείας του. Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξανδρος ήδη από μικρή ηλικία είχε κοντά του γνωστούς παιδαγωγούς μεταξύ των οποίων ήταν ο Λεωνίδας, στοχαστής και συγγενής της Ολυμπιάδας αλλά και ο Λυσίμαχος ο Ακαρνάνας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. https://dimos.sifnos.gr/ Πασχαλης Σιφνος http://www.kefallonia.gov.gr/ Σκιαρα vs Πασχαλη Καμορα en.uoa.gr Πασχαλης Πεσημα 1926 - Πασχαλης Σκιμβος χαρηκα Πασχαλης Σκιμβολος 1926 - Πασχαλης Σαικις aka Πασχαλης Ρηγινος en.uoa.gr Σαλαβαρ Σαθαρυγα aka Εκτορας Μποτρινι 

    ΑπάντησηΔιαγραφή