Η Τουρκία Θα Αλλάξει "Ρότα" Μόνο Μετά Από Οικονομικό Κραχ Ή Στρατιωτική Ήττα


Cengiz Aktar: "H μόνη αλλαγή στην Τουρκία θα προκύψει από οικονομική κατάρρευση ή από αποτυχία σε κάποια στρατιωτική περιπέτεια"
Ο Cengiz Aktar,
που έφυγε από την Τουρκία και είναι καθηγητής Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνέντευξη στο Resetdoc υποστηρίζει για την χώρα του ότι “η μόνη αλλαγή θα προκύψει πιθανώς από οικονομική κατάρρευση ή από αποτυχία σε κάποια στρατιωτική περιπέτεια. Αυτές είναι οι μόνες πιθανότητες που μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσουν στην κατάρρευση του καθεστώτος. Είναι πολύ άσχημο που η Δύση, και ειδικά οι Ευρωπαίοι, φαίνεται να μην το έχουν καταλάβει”.


Για τους Μπάϊντεν και Τράμπ ο Aktar εκτιμά “Δεν έχει ( ο Μπάϊντεν) σχεδιάσει ξεκάθαρα μια συνολική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής. Εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, αυτό θα ήταν απλώς μια παγκόσμια καταστροφή”, όπως αναφέρει ο Αριστείδης Βικέτος στο defence-point.gr/aviketos.com

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, ” βλέπει τον εαυτό του ως έναν από τους πρωταρχικούς ηγέτες του κόσμου, και το ίδιο και το περιβάλλον του. Τώρα, συγκεκριμένα, έχει γίνει de facto ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ένα είδος χαλίφης της χειρότερης αίρεσης του σουνιτικού Ισλάμ.

Εργάζεται σε αυτήν την αποστολή μαζί με τον Εμίρ του Κατάρ, Tamim Al-Thani,
σε μια ατζέντα εναντίον όλων των άλλων μουσουλμανικών / αραβικών χωρών και του Ιράν. Και στην πραγματικότητα οι μόνες χώρες που τον υποστηρίζουν εν μέρει στην περιοχή είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και η Σομαλία, καθώς και η κυβέρνηση στην Τρίπολη”.

Σε ερώτηση, αν περίμενε να συμβεί το “πραξικόπημα” της Αγίας Σοφίας, ο Cengiz Aktar απάντησε: “Φυσικά, όλοι ξέραμε ότι θα έρθει σύντομα. Έκανα ένα μικρό λάθος, περιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα το ανοίξει την ημερομηνία της οθωμανικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου.

Όμως, η εκ νέου μετατροπή του σε τζαμί εξακολουθούσε να έχει ισχυρό συμβολισμό. 24 Ιουλίου, η ημερομηνία που επιλέχθηκε τελικά, σηματοδοτεί την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, της ιδρυτικής συνθήκης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Καθώς εγκαινίασε το νέο τζαμί, ο πρόεδρος Ερντογάν απαγγέλλει ένα sura από το Κοράνι. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον κόσμο, ούτε στο Ιράν!

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος εκδίδει fatwas σχεδόν συνεχώς, απαγγέλλει ένα άλλο sura, ένα που μιλά για την κατάκτηση – σαν η Τουρκία να κατακτήσει εκ νέου τη Santa Sophia. Και κρατούσε ένα σπαθί στα χέρια του!”


https://www.pentapostagma.gr
https://www.ksipnistere.com/2020/08/blog-post_71.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια