Βαθιά τραύματα για τουλάχιστον 5 χρόνια αφήνει η πανδημία





Δύο κοινά σημεία έχουν παγιωθεί στις αναλύσεις των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων και αφορούν στο βάθος και στη διάρκεια της οικονομικής καταστροφής που προκαλεί η πανδημία. Το ένα είναι ότι εγκαταλείπονται πλέον οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη τύπου «V», ανάκαμψη δηλαδή που θα έχει την ίδια ταχύτητα με την πτώση.
Το άλλο είναι ότι η πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ από την ώρα που θα ξεκινήσει η ανάκαμψη και για πολλά χρόνια θα είναι παράλληλη με την εκτιμώμενη πορεία που θα είχε αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι η οικονομική κρίση εξαιτίας των περιορισμών θα προκαλέσει βαθιές «ουλές» στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες πολύ δύσκολα θα γιατρευτούν. Με άλλα λόγια, η οικονομική δραστηριότητα που αφαιρείται θα αποδειχθεί μη ανακτήσιμη για πολλούς κλάδους, όπως των αεροπορικών εταιρειών και του τουρισμού. Προς επίρρωση των ανωτέρω, η IATA αναθεώρησε χθες επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη του κλάδου, αναφέροντας ότι η κίνηση των ταξιδιωτών δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2024.


Αυτή ακριβώς είναι η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί. Μπορεί άλλοι κλάδοι να δουν τους τζίρους τους να επιστρέφουν στον Ιανουάριο του 2020 ταχύτερα από τις αεροπορικές, όμως συνολικά το κλίμα έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με πριν από δύο μήνες που βρισκόταν σε εξέλιξη η επανεκκίνηση των οικονομιών. Σε προχθεσινή της έκθεση, η Fitch παραθέτει προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2025 θα είναι 3-4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τις προ πανδημίας εκτιμήσεις.

Επομένως το τραύμα που θα μείνει ακόμη και μετά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερο από 5 τρισ. δολάρια και μπορεί να συγκριθεί με καταστροφικές εξελίξεις όπως πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία για το μέγεθος της καταστροφής αντικατοπτρίζεται και στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χρυσός έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό και αρκετοί αναλυτές βλέπουν περαιτέρω άνοδο τα επόμενα χρόνια αλλά και συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας.

Όπως επισημαίνει η Oxford Economics, είναι πλέον σαφές ότι οι συμβατικές πηγές στατιστικών στοιχείων και κανόνων στις οποίες βασίζονταν σε προηγούμενους κύκλους οι οικονομικοί αναλυτές δεν έχουν την ίδια αξία για να εκτιμηθεί με ακρίβεια η οικονομική ζημιά του 2020 και η ταχύτητα της ανάκαμψης.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται ξεκάθαρα η «ουλή» που αφήνει η πανδημία στην αμερικανική οικονομία. Ξεπερνά τα 1 τρις. δολάρια το 2020, ενώ στη συνέχεια το αμερικανικό ΑΕΠ ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό αλλά συγκλίνει αργά και σταδιακά με την πορεία που θα είχε χωρίς την πανδημία και το 2025 δεν θα έχει καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος.



Ανάλογη θα είναι η εικόνα και στην Ευρωζώνη αν και ελαφρώς πιο ενθαρρυντική από τις ΗΠΑ.
Η «τρύπα» για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2025 τοποθετείται κοντά στις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες ή λίγο πάνω από τα 500 δισ. ευρώ, σε σύγκριση πάντα με τις προ πανδημίας προβλέψεις. Άρα, τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρώπη θα αναπτύσσεται αλλά όχι τόσο που να μπορεί να… σβήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.



Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν έχει την ισχύ που θα έπρεπε. Σύμφωνα με την Capital Economics, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να διατηρήσουν την επιφυλακτική τους στάση, αποτρέποντας μία ανάκαμψη τύπου «V». Και ενώ κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διοχετεύουν με άπλετη ρευστότητα το σύστημα, η τεράστια ώθηση που είδαμε τελευταία θα εξασθενίσει και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι οι πρώτες χώρες στην κούρσα της ανάκαμψης είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν ενώ οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής μένουν πολύ πίσω. Η Capital Economics συμφωνεί με Fitch, Oxford Economics και άλλους αναλυτές ότι η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια.


Κωσταντίνος Μαριόλης


ΠΗΓΗ
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/07/5_30.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια