Τι θα προσφέρει στην Ελλάδα μια ισχυρή και συμπαγής συμμαχία με το Ισραήλ





Μια ισραηλινή πολιτικο-στρατιωτική προσέγγιση, πιο ισχυρή και συμπαγής σε διπλωματικό επίπεδο με την Ελλάδα θα προσφέρουν, στρατηγικό βάθος πέρα από το παραδοσιακό περιορισμένο χώρο που κατέχουν οι δύο χώρες. Επίσης, η Ελλάδα, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ αποτελεσματικό δεσμό μιας σοβαρής και σημαντικής ζεύξης του Ισραήλ στις διπλωματικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.


Του Δημήτρη Τσαϊλά

υποναυάρχου ε.α.


Στα αμυντικά θέματα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν από τις άρτια εκπαιδευμένες ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σχετικά με τις μεθόδους και τακτικές συλλογής πληροφοριών, πρακτικές αντιτρομοκρατίας καθώς και την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών. Επιπλέον, η Ελλάδα θα έχει την ευχέρεια να αποκτήσει δοκιμασμένο ισραηλινό αμυντικό υλικό, που θεωρείται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό και τεχνολογικά εξελιγμένο.


Επί του παρόντος, μπροστά σε μια συρρικνούμενη αγορά αμυντικού υλικού, η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία έχει κάνει μια σοβαρή συντονισμένη προσπάθεια και απασχολείται με έρευνα και ανάπτυξη στη χάραξη προϊόντων που προορίζονται και για εμπορικούς σκοπούς. Πράγματι, πολλά από τα πιο καινοτόμα και σημαντικά προϊόντα που αναπτύσσονται στο Ισραήλ είναι υψηλής τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών,
βασίζονται δε, σε στρατιωτικές καινοτομίες και τεχνολογίες.


Είναι προφανές, ότι μια ισχυρή ελληνο-ισραηλινή συνεργασία θα ωφελήσει σημαντικά την πατρίδα μας σε όλους τους τομείς, όπως οικονομίας, εμπορίου, αμυντικής βιομηχανίας, τεχνολογίας υπολογιστών, αμυντικού σχεδιασμού και στρατιωτικής εκπαίδευσης.


Είναι επιτακτική ανάγκη για την πατρίδα μας να αγκαλιάσει και να επωφεληθεί, από τη νέα εποχή των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και του Ισραήλ. Η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει την ισραηλινή αμυντική τακτική και αποκτώντας αμυντικό υλικό μπορεί να επιτύχει ένα στρατιωτικό άξονα μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμίσει την αεράμυνά της με πυραυλικά συστήματα μεγάλων δυνατοτήτων, που κατέχονται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία μπορεί να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τα πεπαλαιωμένα ελληνικά αμυντικά συστήματα. Είναι προφανές, ότι ένας νέος στρατιωτικός και οικονομικός άξονας θα δώσει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα για να επεκταθεί οικονομικά στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο.


Μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ έχει την ικανότητα να αντισταθμίσει τις απειλές εθνικής ασφάλειας, καθώς και να μετακινήσει την εξίσωση ισχύος προς όφελος της Ελλάδος. Για τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα, η "φιλία" με το Ισραήλ θα βοηθήσει να ενισχυθεί η διεθνής θέση μας, να αποτρέψει την τρομοκρατία και την αποσταθεροποίηση της χώρας μας από ασύμμετρες απειλές. Ένα μακροπρόθεσμο όφελος διαφαίνεται να είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση μας στην περιοχή, επεκτείνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες μας με τη συνεργασία των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών.http://www.freepen.gr/2020/06/blog-post_481.html?fbclid=IwAR2wfvIVYfcLa3HWqxfSqyAlbkvw1UFedbCHoOUJRpZhjLZW0IdDUwyIxYM

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια