Πρωτοφανές Νομοσχέδιο καταργεί κάθε δικαίωμα των πολιτών ελέω Covid-19 και δίνει σαρωτικές εξουσίες στην αστυνομία


Το νομοσχέδιο πέρασε με 63 ψήφους υπέρ και 57 κατά.






Νομοσχέδιο που δίνει στην αστυνομία σαρωτικές εξουσίες να εισβάλει σε σπίτια χωρίς ένταλμα, κατά την επιβολή του νόμου ετοιμότητας λόγω Covid-19
πέρασε στη Ν. Ζηλανδία.

Το νομοσχέδιο με το όνομα Ανταπόκριση Δημόσιας Υγείας στον Κορωνοϊό (Covid-19 Public Health Response Bill) διαβιβάστηκε έγκαιρα στο Κοινοβούλιο στα πλαίσια της επιφυλακής επιπέδου 2, στο οποίο εισήλθε η χώρα και όπως είναι φυσικό, υπόκειται σε έντονο έλεγχο από την Αντιπολίτευση, που δεν το υποστήριξε, λέγοντας ότι αποτελεί υπέρβαση των εξουσιών, δείχνει πως δεν εμπιστεύεται τους Νέο Ζηλανδούς και δεν επέτρεψε τον λεπτομερή έλεγχο πριν την υποβολή του.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 63 ψήφους υπέρ και 57 κατά.

Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί ο συνεχιζόμενος αγώνας κατά του Covid-19 και δημιούργησε μεγαλύτερες ευθύνες κι όχι λιγότερες.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την έλλειψη ελέγχου του νομοσχεδίου και τη βιαστική διαδικασία με την οποία πέρασε κι ότι «είναι μια μεγάλη αποτυχία της δημοκρατικής μας διαδικασίας».

Ο νόμος καθορίζει το νομικό πλαίσιο για μελλοντικά επίπεδα συναγερμού, καθώς δεν υπάρχει πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
Επιτρέπει αποτελεσματικά στον Υπουργό Υγείας, να εκδώσει μια εντολή που θα καθιστούσε τους κανόνες επιπέδου συναγερμού νομικά εκτελεστούς.

Κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την ικανότητα της αστυνομίας ή των «αξιωματικών επιβολής του νόμου» να κλείνουν συγκεκριμένους χώρους, ή δρόμους, ή εκκλησίες, να απαγορεύουν συγκεκριμένους τύπους ταξιδιών, ή να απαιτούν από τους ανθρώπους να είναι σε απόσταση ή να μείνουν στο σπίτι, εάν είναι απαραίτητο.



Μπορεί να επιτρέπει επίσης, την έρευνα σε ιδιωτική περιουσία χωρίς ένταλμα, εάν υπήρχε ένδειξη ότι οι κανόνες επιπέδου συναγερμού παραβιάζονταν.

Σημειώνεται ότι αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο για τον Cοvid-19 στη Ν. Ζηλανδία και δεν είχε την υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων.

Αρχικά υπήρχε διετής ρήτρα λήξης ισχύος, όμως έχει μετριαστεί από μια τροπολογία,
ώστε η νομοθεσία να ανανεώνεται κάθε 90 ημέρες ή και περισσότερο, εάν απαιτείται. Παρόλα αυτά όμως η αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι αντίθετη. Βουλευτής μάλιστα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι συγκεντρώνει υπέρ του δέοντος εξουσίες στα χέρια ενός ανθρώπου: της Πρωθυπουργού, καθώς δεν υπήρξε καν αναφορά, για το τι συμβουλές χρειάστηκε να λάβει η πρωθυπουργός πριν πάρει μια τέτοια απόφαση.

el.gr

https://katohika.gr/nea-taksi-pragmaton/protofanes-nomoschedio-katargei-kathe-dikaioma-ton-politon-eleo-covid-19-kai-dinei-sarotikes-eksousies-stin-astynomia/?fbclid=IwAR1ok8cwIHmF9yNm09AqXZUOwRq_Vg4HaiDddlah0nxoJ0r2-9XrcDWkPio

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια