19 Μαΐου 2020

Πολύ κακή εξέλιξη στη Λιβύη: Αν αδρανήσουν Ελλάδα, Αίγυπτος και ΗΑΕ, πάμε για δράμα
Μια πολύ κακή εξέλιξη έλαβε χώρα στη δυτική Λιβύη με τις δυνάμεις της κύβερνησης της Τρίπολης [GNA] να καταλαμβάνουν σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση την αεροπορική βάση Al-Watiyah κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Στρατής Μαζίδης


Στην επιχείρηση μετείχαν κι οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού οι οποίοι φέρονται να εκτόξευσαν περί τους 2-4 πυραύλους
κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Επίσης η GNA ανακοίνωση ότι οι πολιτοφυλακές της εκκαθαρίζουν την περιοχή της Badr [το δεύτερο κόκκινο πλαίσιο] από τις εναπομείνασες δυνάμεις του LNA.

Very early today morning, a Turkish frigate from/near to Mellitah Complex Oil and Gas , fired 2-4 missiles toward Al-Watyah airbase (a distance of ~30km), this is a short video and a pictur showing one of the missiles in the sky.

No reports about any losses from LNA side, so far

View image on TwitterView image on TwitterVery early today morning, a Turkish frigate from/near to Mellitah Complex Oil and Gas , fired 2-4 missiles toward Al-Watyah airbase (a distance of ~30km), this is a short video and a pictur showing one of the missiles in the sky.

No reports about any losses from LNA side, so far

View image on TwitterView image on Twitter

28 people are talking about thisΟ τουρκικής καταγωγής επικεφαλής της GNA, Φαγέζ αλ Σάρατζ δήλωσε πως η απελευθέρωση της βάσης της Al-Watiyah δε σημαίνει τον τερματισμό της μάχης αλλά πως φέρνει κοντά την GNA στη μεγάλη νίκη της απελευθέρωσης - ΠΡΟΣΕΞΤΕ - όλων των λιβυκών πόλεων.

Εν κατακλείδι αν η χώρα μας, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ εξακολουθήσουν στο ρόλο του τροχονόμου, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι ο Χαφτάρ χωρίς ισχυρές έμπρακτες συμμαχίες θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Αν εξοβελιστεί και από την Ταρχούνα, τότε η δυτική Λιβύη θα αποτελεί παρελθόν και ενδεχομένως το θέατρο των επιχειρήσεων να μετατοπιστεί ανατολικότερα οπότε είτε θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει με όρους της GNA, είτε θα συνεχιστεί ο πόλεμος ώστε η Τρίπολη να κινηθεί ανατολικά για να ελέγξει περιοχές απαραίτητες στα πλαίσια υλοποίησης του μνημονίου με την Τουρκία. Σημείο για αυτό θα αποτελέσει μια πιθανή επίθεση για την ανακατάληψη της Σίρτης.

Μέσα σε όλα αυτά ας έχουμε κατά νου το ρόλο του ιταλικού επιτήδειου ουδέτερου και της έσχατης χρηματοδότησης των ΗΠΑ στην Τρίπολη ως βοήθεια για τον κορωνοϊό.

Σε κάθε περίπτωση ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η χώρα μας, η οποία μετά από εκείνο το ταξίδι του Νίκου Δένδια σε τρεις πρωτεύουσες της περιοχής πριν μερικούς μήνες αγνοείται.

1 σχόλιο: