20 Μαΐου 2020

Το "προσωπικό ενδιαφέρον" 3 υπουργών για να βάλει...στην τσέπη ο υπόδικος για βαρύτατα κακουργήματα Λαυρεντιάδης 130.000.000 ευρώ!!-Η δικαστική διαμάχη ΔΕΠΑ-ELFE και η αναζήτηση των...πρόθυμων δικαστών!Του Άρη Σπίνου

Την απόλυτη προστασία που παρέχει η κυβέρνηση απέναντι στον υπόδικο για κακουργήματα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη,ως προς τις δικαστικές του εκκρεμότητες, το έχουμε αναφέρει στο edolio5 με εκτενή ρεπορτάζ.Σύμφωνα με πληροφορίες μας την
"δουλειά προστασίας" την έχουν αναλάβει 3 υπουργοί.Τα κακουργήματα που εκκρεμούν σε βάρος του φαντάζουν μικρά μπροστά στην μεγάλη οικονομική απαίτηση που έχει αξιώσει ο υπόδικος επιχειρηματίας απέναντι στην ΔΕΠΑ.Εκεί "παίζουν τα ρέστα τους" οι 3 υπουργοί προκειμένου να ικανοποιηθεί...ο φίλος τους!


Παρά το θερμό ενδιαφέρον που έχουν ισχυροί εγχώριοι όμιλοι για την εξαγορά του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ, και παρότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αποτελεί για κάποιους εξ΄αυτών πυλώνα των στρατηγικών σχεδιασμών τους στην εμπορία και προμήθεια αερίου, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν κερδίσει η ΔΕΠΑ τη δικαστική εκκρεμότητα που έχει με την λιπασματοβιομηχανία ELFE.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα διαλαμβανόμενα, η πρωτόδικη απόφαση που έχει κερδίσει η ELFE αποτελεί εν δυνάμει βόμβα για τα ταμεία της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί διαγωνισμός, παρά μόνον εάν εν τω μεταξύ απενεργοποιηθεί η «βόμβα» με νέα τελεσίδικη δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τη Δημόσια Εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι η πρωτόδικη απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου δικαίωνε την ELFE και καλούσε την ΔΕΠΑ να συμψηφίσει ποσά ύψους 63 εκατ ευρώ από τα συνολικά 130.000.000 που χρωστάει η ELFE. (για την περίοδο 2010-2015), θεωρώντας καταχρηστικό τον τρόπο τιμολόγησης από τη Δημόσια Εταιρεία, και τη μετακύλιση προς αυτήν, της ρήτρας πετρελαίου της Gazprom.

To θέμα θα ήταν απλούστερο εάν σχετιζόταν μόνον
με τις αξιώσεις της λιπασματοβιομηχανίας. Αντίθετα, εάν δικαωθεί η ELFE και σε τελικό βαθμό, τότε νομιμοποιούνται να εγείρουν απαιτήσεις κατά της ΔΕΠΑ και άλλοι πελάτες της (ηλεκτροπαραγωγοί κ.λπ.) που προμηθεύονταν αέριο βάσει συμβάσεων, ζητώντας και εκείνοι επανυπολογισμό των χρεώσεών τους.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς τα ποσά που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι πελάτες της ΔΕΠΑ αριθμούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Με το θέμα αυτό να είναι σε εκκρεμότητα, ουδείς σόφρων επενδυτής θα προσερχόταν στο διαγωνισμό για να καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Συνεπώς το θετικό σενάριο απαιτεί, πρώτον, να γίνει σύντομα το εφετείο και δεύτερον, να είναι θετική η απόφαση για τη ΔΕΠΑ.Εκεί ξεκινούν όλα!Ο Λαυρεντιάδης πρέπει πάσι θυσία να κερδίσει το εφετείο, με ότι σημαίνει αυτό.Η αναζήτηση...πρόθυμων δικαστών έχει ξεκινήσει!Η πιάτσα βοά ότι η πρωτόδικη απόφαση στοίχισε...3.000.000. ευρώ.Για αμοιβές...δικηγόρων εννοείτε. Παρότι η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να προεξοφληθεί, αξιόπιστοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δύσκολα θα χάσει η ΔΕΠΑ και σε δεύτερο βαθμό, καθώς η επιχειρηματολογία της είναι ισχυρή.Εκτός φυσικά και αν ξεχάσουν οι δικηγόροι της νομικής υπηρεσίας να παραστούν στην εκδίκασή της,ή δεν φανούν αρκετά επιμελείς στην σύνταξη των δικογράφων.Το παρασκήνιο όμως γύρω από αυτήν την υπόθεση έχει φροντίσει και για το χρόνο εκδίκασης της έφεσης δεδομένου ότι δύσκολα θα αναμένει κανείς να λήξει η υπόθεση σε λιγότερο από ένα χρόνο!Αυτό όμως τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό. Διότι ακόμα και αν η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος προχωρήσει κανονικά, στις επόμενες φάσεις, από τη στιγμή που θα ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), θα εμφανιστούν τα ερωτήματα των επενδυτών και βεβαίως τα προβλήματα,που θα οδηγήσουν στην ακύρωση του διαγωνισμού και την συνέχιση της αλώσεως της ΔΕΠΑ από την ELFE.Αν πάντως θυμηθεί κανείς τα πόσα έλεγε,αλλά ιδιαίτερα ποιοι τα έλεγαν,για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE από την Ν.Δ. εύκολα μπορεί να συμπεράνει ότι...τα λεφτά είναι πολλά και φτάνουν για όλους.


https://edolio5.blogspot.com/2020/05/3-130000000-elfe.html

1 σχόλιο: