Νίκος Δένδιας Για ΑΟΖ Και 12 Ν.Μ.: Έχουμε Το Δικαίωμα Αλλά Δεν... Πρόκειται



«Ήξεις αφίξεις» από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αναφορικά με την ανακήρυξη ΑΟΖ αλλά και την επέκταση των Εθνικών χωρικών Υδάτων από τα 6 στα 12ν.μ.


Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο ρ/σ Real και στον Ν.Χατζηνικολάου ερωτήθηκε τόσο για την ΑΟΖ όσο και για τα 12 ν.μ. χωρίς να δώσει καμία απάντηση.

Περιορίστηκε μόνο στη γνωστή επωδό «ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται στην άσκηση των δικτυωμάτων της τόσο για την ΑΟΖ όσο για τα 12 ν.μ.», ή "θα το κάνουμε όταν και εφόσον το κρίνουμε αναγκαίο", και άλλα τέτοια.

Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών είπε τόσα πολλά για τα δύο αυτά κρίσιμα εθνικά ζητήματα χωρίς να πει απολύτως τίποτα.

Για την ΑΟΖ, ναι έχουμε δικαίωμα αλλά θα το ασκήσουμε κάποτε.

Ακόμη και για τα 12ν.μ.
όχι στο Αιγαίο αλλά στο Ιόνιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είπε απολύτως τίποτα.

Είπε μόνο πως τώρα συζητάμε με την Ιταλία για την ΑΟΖ χωρίς να αναφερθεί στα 12ν.μ.

Όσο για την ΑΟΖ με την Κύπρο την έβαλε τελευταία προτεραιότητα μετά την υποτιθέμενη επίλυση του θέματος με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Αλβανία και ίσως και με το… Κονγκό παρ΄ότι δεν βρέχεται πρακτικά από θάλασσα.

Μετά την επίλυση όλων αυτών ζητημάτων, που δεν θα έρθει ποτέ είναι η αλήθεια, τότε θα ασχοληθούμε με την ΑΟΖ στην Κύπρο!

Εν κατακλείδι το μόνο συμπέρασμα που εξάγεται είναι «συζητούν» για την ΑΟΖ με την Ιταλία χωρίς ούτε και εδώ να δοθεί κανένα είδους χρονικό πλαίσιο!

Διαβάστε τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ.

Σε μια σειρά από ζητήματα απάντησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σήμερα το πρωί σε συνέντευξη του στον Real Fm.

Ν. Χαζτηνοκολάου: Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Δένδια, καλημέρα.

Ν. Δένδιας;: Καλή σας ημέρα, κ. Χατζηνικολάου. Καλημέρα στους ακροατές σας. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά.

Ν. Χαζτηνοκολάου: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς εξελίσσεται η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων – και το ρωτώ υπό το βάρος της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Είδαμε να παρενοχλούν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Είδαμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου και στον Έβρο, πράγμα που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Βλέπουμε απειλές για το ότι θα κινηθούνε νότια της Κρήτης για έρευνες για πετρέλαιο. Βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ν. Δένδιας;: Κύριε Χατζηνικολάου, ό,τι είπατε είναι απολύτως ακριβές. Δυστυχώς, είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας.

Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς, ούτε για την Τουρκία, ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή. Σωστά είπατε ότι πλέον προβαίνει σε υπερπτήσεις και στον Έβρο που ήταν εξαιρετικά σπάνιο, για να μην πω δεν συνέβαινε ποτέ, και γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες.

Από την άλλη, εμείς τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε; Να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς. Η Ελλάδα αυτό δεν θα το επιτρέψει. Γιατί; Γιατί εμείς κινούμαστε πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής, επί τη βάσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκουμε. Άρα, δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο.
Ούτε στο λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών.

Ν. Χαζτηνοκολάου: Υπάρχουν και ορισμένοι, όμως, που ασκούν κριτική από τα δεξιά, να το πω έτσι, στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ο κ. Βελόπουλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, είπε χθες ότι ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί η κυβέρνηση να ρίξει ένα τουρκικό αεροπλάνο από αυτά που προκαλούν και παραβιάζουν.

Ν. Δένδιας: Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι τεράστιο λάθος. Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του Δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής. Η Ελλάδα έχει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δικαιούται να τα ασκήσει. Δικαιούται να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της, αυτό είναι προφανές. Όμως, νομίζω ότι η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση.

Θα οδηγήσει σε επιδείνωση. Από εκεί και πέρα όμως -το λέω για να καταγράφεται και να είναι σαφές και στην άλλη πλευρά, διότι δυστυχώς ή ευτυχώς όταν μιλάει ο Υπουργός Εξωτερικών κάθε χώρας, το ακροατήριό του δεν είναι μόνο εσωτερικό- η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου. Να είμαστε συνεννοημένοι σε αυτό και με τους Τούρκους γείτονές μας.

Ν. Ν. Χαζτηνοκολάου: Ρωτά φίλος ακροατής γιατί δεν προχωράει η χώρα μας σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.

Ν. Δένδιας: Η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με την Κύπρο. Όμως, η χώρα μας έχει μια λογική σειρά ενεργειών, η οποία υπερβαίνει τη ζωή μιας κυβέρνησης. Μάλιστα είναι πολιτική που ασκήθηκε επί σειρά κυβερνήσεων διαφορετικών κομμάτων.

Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο.

Υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν, στην προηγούμενη 10ετία, οι οποίες δυστυχώς όχι μόνο δεν κατέληξαν, αλλά η Λιβύη μετά ξεγέλασε την Ελλάδα. Και υφίσταται το θέμα με την Αλβανία, στο οποίο ακυρώθηκε μια συμφωνία επί της οποίας πρέπει να επανέλθουμε στη συζήτηση. Το ζήτημα με την Κύπρο έπεται. Είναι κάτι, όμως, το οποίο η Ελλάδα έχει την προνομία να το κάνει και κάποια στιγμή θα το κάνει. Θα αρχίσει να συζητά και με την Κύπρο.

Ν. Χαζτηνοκολάου: Ρωτούν επίσης αν είναι η ώρα, κατά τη γνώμη σας, για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

Ν. Δένδιας: Κατ’ αρχήν είναι ένα δικαίωμα κυριαρχίας, το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να το ασκήσει και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο και γενικά όπου υπάρχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της.

Τώρα, πότε
θα το κάνει και υπό ποιους όρους θα το κάνει, αυτό εξαρτάται από τη συγκυρία και την επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης. Όμως, είναι ένα δικαίωμά μας. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα επ’ αυτού, ούτε το αμφισβητεί κανείς αυτό, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία για κάποιο δικό της λόγο έχει την αίσθηση ότι μπορεί να απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα όταν αυτή ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας της. Εντάξει, η τουρκική αντίληψη είναι παγκοσμίως πρωτοφανής, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι κάτι το οποίο θα σχολιάσω εγώ.

Ν. Χαζτηνοκολάου: Ο κ. Κατρούγκαλος, που φιλοξενήσαμε νωρίτερα, είπε για το θέμα αυτό ότι υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο από την κυβέρνησή τους και δεν πρόλαβαν, λόγω πρόωρων εκλογών, να το ψηφίσουν, για επέκταση στα 12 μίλια προς Δυσμάς και ότι προς Ανατολάς, κατά τη γνώμη του, το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, όχι μόνο λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσε αυτό στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Ν. Δένδιας: Αυτό που σας είπε ο κ. Κατρούγκαλος είναι ακριβές. Υπήρχε σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Και, όσον αφορά το Αιγαίο, υπήρχε η αντίληψη της ιδιαιτερότητας της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Από εκεί και πέρα, η δική μας κυβέρνηση έχει επιλέξει, κατ’ αρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στο οποίο δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία. Από εκεί και πέρα, τη συζήτηση με την Αίγυπτο επί του ιδίου θέματος. Ούτε σε αυτό νομίζω ότι υπάρχει καμία διαφωνία στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος. Πάντως, αυτό που σας είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ακριβώς έτσι. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης.
https://www.ksipnistere.com/2020/05/12.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια